Hopp til innhold

- Det er systematisk doping

President Anders Besseberg i Det internasjonale skiskytterforbundet IBU bekrefter at skiskytternes B-prøver også er positive, og de tre russerne reiser hjem fra VM.

Anders Besseberg
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Forrige uke ble det kjent at tre russiske skiskyttere skal ha avlagt positive dopingprøver.

Som ventet er de tre Jekaterina Iourieva, Albina Akhatova og Dimitrij Yaroschenko.
De tre avla positive prøver under verdenscupåpningen i Östersund i desember.


Besseberg bekrefter nå at også B-prøvene er positive.

- Det har vært mange diskusjoner den siste uka om det som så ut til å være en trist dopingsak. Jeg kan i dag bekrefte at det er en trist dopingsak, sier Anders Besseberg til NRK.

Nettradio: IBU-presidenten bekrefter positive prøver

Nettradio: Nekter for systematisk doping

Systematikk

Besseberg er ikke nådig mot russerne. Han frykter et system fullt av doping.

- Vi har hatt noen dopingsaker tidligere. Men denne saken er spesiell. Her er det snakk om systematisk dopingvirksomhet fra en av de største skiskytternasjonene. Vi vet ikke om vi har tatt alle. Det kan hende dette bare er toppen av isfjellet, sier Besseberg.

Les: Verdenscupleder dopingtatt

Les: - Kast russarane ut av skiskyting

Les: - Det testes for lite i skiskyting

Les: Dopingbefengte trener i VM-løypene

- Vi vil prøve å finne ut om andre personer er involvert. Om noen andre enn utøverne står bak, skal også de straffes. Det finnes ingen unnskyldninger for det disse utøverne og deres bakmenn har gjort, sier IBU-presidenten.

Forlater VM-byen

De tre russiske utøverne befinner seg fortsatt i VM-byen Pyeong Chang, men skal etter planen reise lørdag morgen.

Jekatarina Iourieva ledet verdenscupen for kvinner før VM. Hun har to verdenscupseiere denne sesongen. Albina Akhatova har én seier denne sesongen, mens Dimitrij Yaroschenko var nummer to i verdenscupen sammenlagt forrige sesong.

Nett-TV: Besseberg vil fjerne B-prøven

Video nsps_upload_2009_2_13_19_38_14_121.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste