Hopp til innhold
Kommentar

Demo, dummere, dummest

Idrettsbaner fungerer dårlig som arenaer for politiske demonstrasjoner. For sporten, for publikum, men mest av alt kanskje for saken selv.

Protester i snooker

MARKERTE SEG: Gruppen «Just Stop Oil» har markert seg flere ganger under idrettsrrangementer de siste ukene.

Foto: NTB

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Bare den siste uka har vi sett det flere ganger. Klimamarkeringer som avbryter store idrettsøyeblikk. Og diskusjonene i bakkant - om dette på noen måte kan forsvares.

Det er bare én ting som er sikkert. Dette blir det mye mer av

Av Karsten Warholms to mektige seiere på 400 meter hekk de siste dagene, ble den første, under Diamond League-stevnet i Stockholm, ekstra minnerik.

Mest av alt fordi avslutningen ble skjemt av demonstranter som blokkerte løpebanen for sju av de åtte deltagerne med et segl.

Budskapet på banneret var «Förbjud Torvbrytning». Dette nevner jeg fordi det er et mål som i seg selv er såpass legitimt at det fortjener å bli omtalt. Torven som utvinnes på 182 steder i Sverige brukes blant annet til jordforbedring og til forbrenning, og mye av det eksporteres. Problemet er at dette skjer ved drenering av myrområder og fører til store CO2-utslipp. Derfor er industrien kontroversiell – og har blitt forbudt i flere europeiske land.

Demonstranter under Diamond League i Stockholm

FARLIG PROTEST: Miljøaktivister sperrer for målgang under Karsten Warholms hekkeløp i Diamond League

Foto: Skjermdump / NRK

Så langt er alt greit.

Det er også forståelig at man ønsker å bruke alle metoder for å fremføre et budskap man mener blir neglisjert av ansvarlige og for den del uansvarlige politikere.

Og at dette fører til former for selverklært desperasjon.

Det er likevel ikke greit å gjøre det på en måte som skader idrettsutøvere, som ikke gjør annet enn å prestere som best de kan i et viktig stevne.

Uansett mål og edel misjon.

Bare den norske OL-mesteren slapp nemlig helt unna sperringene i Stockholm. Alle de andre deltagerne ble berørt – og Warholms franske konkurrent Wilfried Happio ble i tillegg skadet i forsøket på å passere banneret som ble holdt over de sju innerste banene.
Ingen skal få skader av denne type protester.

Da har man bommet med aksjonsformen.

Andre serve i andre game i andre sett

Tre dager senere var det nye klimademonstrasjoner på en idrettsarena, da godt voksne aktivister to ganger tok seg inn på Wimbledon-gresset under pågående kamper og kastet puslespillbrikker (sic) og oransjefarget konfetti. På vegne av organisasjonen «Just stop oil», som tidligere i år har markert på samme vis under store turneringer i rugby, cricket og snooker. Det samme budskapet var på tskjorta til banestormeren som stripset seg fast til den ene målstolpen og stanset Premier League-oppgjøret mellom Everton og Newcastle i fjor høst. Med en hel fotballinteressert verden som tilskuere.

Just stop oil - protest wimbledon tennis 05.07.23

AVBRUTT TENNISKAMP: En mann med "Stopp oljeletingen"-skjorte blir fraktet ut fra Wimbledon

Foto: AP

Stedet er heller ikke tilfeldig denne gang. Verdens største tennisturnering vises på skjermer verden over.

Tidspunktet var sannsynligvis også valgt med symbolsk omhu.

Den første markeringen, i kampen mellom bulgarske Grigor Dimitrov og japanske Sho Shimabukuro, kom nemlig rett før andreserven i begynnelsen av det andre game i andre sett.

2-tallet symboliserer nemlig det internasjonale nettverket både Just stop oil og Förbjud torvbrytning er en del av.

Dette kalles A22 Network, altså A22-nettverket.

«Vi er i starten på en klimakatastrofe. Kampen mot klokken er det viktigste løpet i menneskehetens historie», skriver gruppen, som på sine hjemmesider påstår å ha støtte fra så vel NASA-forskere og regissører som forfatteren Noam Chomsky.

Stopp skirenn

Den norske historien rundt dette med demonstrasjoner på store arenaer var frem til nylig stort sett begrenset til den spanske såkalte «streakeren» Jimmy Jump, eller Jaume Maarquet i Cot, som han egentlig heter, som løp opp på scenen da finalen i Eurovision Song Contest ble arrangert på Fornebu i 2010. Uten noen større politisk agenda utover å vise at det var mulig.

Sist vinter fikk han mer aktivistisk selskap. Verdenscuprennet i langrenn på Lillehammer i desember ble avbrutt, da aksjonister sperret løypa med et banner med budskapet «Stopp oljeletinga».

Politiet må rydde opp etter at demonstranter slo til under et skirenn på Lillehammer.

OGSÅ I NORGE: Politiet må rydde opp etter at demonstranter slo til under et skirenn på Lillehammer

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Aksjonsgruppen med samme navn er del av det samme A22-nettverket.

Og mens demonstrantene i Wimbledon denne uka stort sett var voksne mennesker som vil redde kloden for barnebarna, representerer dette atskillig yngre aksjonister.

Også her ble uskyldige idrettsutøvere de det gikk utover, da de fikk sine renn ødelagt. Hvilket skaper sterke og forståelige reaksjoner, på Lillehammer som i Stockholm som i London.

Les også Grønt lys til 19 olje- og gassprosjekter på norsk sokkel

Statsminister Jonas Gahr Støre besøker Sleipner A-platformen

Sikkerhetsfare

Alt tyder likevel på at aksjonsformen kommer til å bli tatt videre. Idrettsbegivenheter gir akkurat den oppmerksomhet man ønsker seg. Derfor er de, ville det eller ei, særdeles egnet til denne type aktivisme.

Sport representerer på sitt vis også altfor godt den virkelighetsflukt demonstrantene vil ha slutt på.

Slik sett har idretten også i teorien godt av å måtte forholde seg til realiteter som også berører den i stadig sterkere grad. Om det er i form av oversvømte rugby- og cricketbaner eller avlyste skirenn på grunn av snømangel.

Men ingen har godt av en idrettsopplevelse som i mye sterkere grad blir preget av mye strengere og tøffere sikkerhet på arenaene.

Inkludert den åpenbare trusselen om flere gjerder og andre fysiske hindringer mellom tilskuere og selve arenaen.

Akkurat slikt man så lenge har jobbet så hardt for å unngå. For ikke å miste nærheten og den iboende tilliten mellom tribuner og utøvere.

a4wA8i9yFCk

ORANSJE DEMO: En miljøaktivist sprer om seg med pulver under en rugbyfinale i London

Foto: AFP

En annen fare er nødvendigvis at demonstrantene mister sympati og støtte i segmenter som både liker sport og tar viktige beslutninger, om vindmøller, om utvikling av oljeindustri eller torvutvinning.

Som ofte er typen folk som kaller seg voksne.

Og som samtidig er den gruppen unge – eller eldre- aktivister åpenbart har mistet all tillit til.

Kampen mot inflasjonen

Det er uansett vanskelig å mene at verden ikke trenger sterkere uttrykk for klimadesperasjon enn vi ser i dag.

Problemet med den nevnte type aksjoner kan likevel bli dels at det rett og slett går inflasjon i dem, dels at man bruker andres arena til kun å snakke til sine egne, hvilket vil virke mot sin egentlige hensikt.

Derfor er det flere organisasjoner som jobber med klima som har uttrykt ønske om at fremtidige aksjoner i større grad skal foregå i samarbeid med engasjerte utøvere.

o_OdBodbz8E

PLANLAGT STØTTE: Det norske landslaget med banner med støtte til gjestearbeidere før en VM-kvalifiseringskamp i 2021

Foto: NTB

En slik er snøbrettkjører Jeremy Jones, som startet kampanjen Protect our Winters, en annen er den norske fotballspilleren Morten Thorsby. Og i England har man fått sin første sertifiserte karbonnøytrale klubb i Forest Green Rovers.

Men for mange er dette altså langt fra nok. Og aksjonene vil garantert fortsette, med sommer-OL i en på mange måter kokende het fransk hovedstad neste sommer som et åpenbart mål.

Mandag denne uka var ellers den varmeste dagen som er målt på kloden noen gang.

Dagen etter var rekorden slått. Og slik har det fortsatt til og med torsdag.

Fire verdensrekorder på en uke gjør uansett inntrykk, selv i sportens verden.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal