Hopp til innhold

Stjernespilleren «signerte» for Thorsby – roser nordmannens arbeid for klimaet

Morten Thorsby (26) kjemper for klimaet gjennom fotballen. Nå har hans organisasjon «We Play Green» gjort sin hittil største signering.

Morten Thorsby og Marcelo

STJERNELAG: Morten Thorsby har fått med seg Marcelo til å skape oppmerksomhet rundt klimasaken.

Foto: NTB

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

– Jeg er veldig bekymret for klimaet og naturen, og er imponert av det arbeidet Morten og «We Play Green» gjør for å redde oss og planeten, sier fotballegenden Marcelo (34) til NRK.

Han er tidenes mestvinnende spiller for gigantklubben Real Madrid, med seks seriemesterskap og fem mesterligatitler. Han regnes som en av fotballhistoriens beste venstrebacker og står med 58 landskamper for Brasil. I sommer signerte han for greske Olympiakos.

– Det er utrolig morsomt at han vil være med som ambassadør. Det er selvfølgelig den klart største profilen vi har fått med så langt, med en fantastisk plattform, forteller Thorsby til NRK.

Marcelo kan formidler klimaengasjementet til sine nesten 60 millioner følgere på Instagram. Det er tre ganger så mange følgere som Norges største stjerne, Erling Braut Haaland.

Thorsby har lenge engasjert seg i klimakampen og startet klimaorganisasjonen «We Play Green» i 2020. De vil bruke fotballen til å bevisstgjøre folk på utfordringene kloden står overfor.

– Når jeg ble spurt om å bli med som ambassadør for å hjelpe til, trengte jeg ikke lang betenkningstid, forteller Marcelo.

Real Madrid celebrate winning the Champions League Final with an open top bus parade

FEIRING: Marcelo har vunnet 25 troféer som Real Madrid-spiller.

Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters

Klimaseier i Brasil

I hjemlandet hans Brasil vant nylig Lula da Silva presidentvalget foran Jair Bolsonaro. Valgseieren er også blitt beskrevet som en seier for klimaet, mens en Bolsonaro-seier ville vært en «fullstendig tragedie for miljøet», ifølge Klimaobservatoriet i Brasil. Det er beregnet at avskogingen av regnskogen Amazonas vil dramatisk reduseres etter venstrepolitikerens seier.

Fotballprofiler som Neymar og Ronaldinho har tidligere uttrykt sin støtte til Bolsonaro, mens det er ikke kjent om Marcelo stemte eller hvem han stemte på.

Hør hele intervjuet med Morten Thorsby her:

Thorsby og brasilianeren skal etter planen snakke sammen kommende uke, og den norske landslagsspilleren forteller at et av temaene for samtalen vil være verning av regnskogen i Brasil.

– Er det ett sted fotball og politikk henger sammen, så er det i Brasil. Det har vi sett gjennom at flere spillere har vært aktive i valgkampen. Vi i «We Play Green» er politisk nøytrale, men er opptatt av klimasaken, og vil øke støtten til å gjennomføre det grønne skiftet, forteller Thorsby.

For han er det viktig at alle ambassadørene føler et personlig eierskap til organisasjonen. «We Play Green» vil hjelpe Marcelo til å nå ut med de sakene han brenner for.

Jeg gleder meg til å komme i gang og bli bedre kjent med Morten og gjengen hans, sier Marcelo.

Bolsonaro Lula

KLIMAVALG: Velgerne i Brasil gikk for Lula da Silva (t.h.) over Jair Bolsonaro (t.v.) i presidentvalget.

Thorsby til FN-møte

Thorsby skapte blest da han byttet til draktnummer 2, som et symbol på målet i Parisavtalen om å begrense temperaturstigningen på jordkloden til to grader. Neste stopp for Thorsbys «We Play Green» er klimatoppmøtet i Egypt 6.–18. november, arrangert av FN.

– FN er utålmodige og sier at det har vært nok snakk. Nå må vi handle. Det er jeg fullstendig enig, sier Thorsby i P2-programmet Arena.

Han mener at det store problemet utover 2020-tallet blir å få folk til å akseptere endringer i egen hverdag for å hjelpe klimaet. Thorsby mener at riktig informasjon og påvirkning er nøkkelen, og frykter at folk vil stemme på politikere som ikke ønsker endringer om de ikke er godt nok opplyst.

– Vårt budskap er at det mangler global støtte for å gjennomføre det grønne skiftet, og det mangler støtte i folket. Den støtten vil vi skape gjennom fotballen. Nye tall fra FN viser at fotballen når ut til over fem milliarder mennesker globalt. Det er en unik plattform til å øke oppmerksomheten rundt klimasaken, avslutter Thorsby.

Siste nytt

  • Dimitrov feide Alcaraz ut av Miami Open

    Grigor Dimitrov sto for kvartfinalenes overraskelse da han slo førsteseedede Carlos Alcaraz i strake sett i Miami Open.

    Den 11.-seedede bulgareren vant 6-2, 6-4 og satte opp et semifinalemøte med den solide tyskeren Alexander Zverev.

    I den andre semifinalen skal Daniil Medvedev og Jannik Sinner opp mot hverandre.

    (NTB)

    YNP63FKdBtg
    Foto: AFP
  • Wrexham skylder kjendiseierne over hundre millioner

    League Two-klubben Wrexham, som eies av skuespillerne Ryan Reynolds og Rob McElhenney, skylder eierne rundt 9 millioner pund, opplyser klubben. Det tilsvarer drøyt 120 millioner kroner.

    Klubben holder til i Wales og ble kjøpt av skuespillerduoen i 2021. Siden fulgte en sportslig opptur, og laget blir fulgt i den Emmy-vinnende dokumentarserien «Welcome to Wrexham».

    Laget tapte semifinalen i opprykkskvalifiseringen i sesongen 2021/22, men rykket opp til League Two året etter. I skrivende stund ligger Wrexham på tredjeplass, med gode muligheter for å nå minst kvalifisering til League One, tredje nivå i engelsk fotball.

    Torsdag la klubben fram regnskapet for budsjettåret som sluttet i juni 2023. Der går det fram at klubbens omsetning har økt med 75 prosent til rundt 10,5 millioner pund fra 6 millioner pund, men at underskuddet samtidig vokste fra 2,9 millioner til 5,1 millioner pund.

    – Klubben er ikke under noe umiddelbart press for å tilbakebetale lånene på bekostning av framgangen vi ønsker å oppnå, skriver klubben.

    Videre opplyses det at det vil hentes inn ytterligere midler for å støtte opp om framtidige prosjekter.

    (NTB)

    QxUVtmMA_7A
    Foto: AP
  • Tøff start for norske golfere

    Golfprofilen Kristoffer Ventura fikk et tungt comeback på PGA-touren og ligger på 113.-plass etter første runde av Houston Open.

    Etter én ferdigspilt runde i Houston ligger han tre slag over par og ni slag bak Taylor Moore og Wilson Furr, som deler førsteplassen.

    Det gikk ikke bedre for Celine Borge i LPGA-turneringen i Arizona. Borge gikk sin åpningsrunde ett slag over par.

    Det gir en foreløpig 123.-plass, nesten 60 plasser bak den forventede cuten.

    (NTB)

    it7lekDvsTU
    Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal