Hopp til innhold

Carlsen snakker ut om sjakkbråket: – Tror at Niemann har jukset mer

Magnus Carlsen tar for første gang ordentlig bladet fra munnen rundt sjakkbråket den siste tiden. Nordmannen kommer med kraftige beskyldninger mot jukseanklagede Hans Niemann.

Magnus Carlsen

KRITISK: Magnus Carlsen kommer med beskyldninger mot Hans Niemann.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

– Jeg forstår at mine handlinger har frustrert mange i sjakkmiljøet. Jeg er frustrert. Jeg ønsker å spille sjakk. Jeg ønsker å fortsette å spille sjakk på det høyeste nivå i de beste konkurransene, skriver Carlsen i et innlegg på Twitter.

Carlsen varslet søndag at han kom til å uttale seg om saken tidlig denne uken og holder nå sine ord.

– Jeg tror at Niemann har jukset mer – og mer nylig – enn han offentlig har innrømmet, skriver nordmannen.

I et Twitter-innlegg går han hardt ut mot Hans Niemann, som har vært mistenkt for juks av flere den siste tiden.

– Jeg mener at juks er en viktig sak og en eksistensiell trussel mot spillet, påpeker verdensmesteren også i innlegget.

Niemann og Carlsen

BETENT: Niemann og Carlsen-debatten.

Foto: NRK/AFP

– Vurderte å trekke meg

Spekulasjonsstormen kom først da Carlsen tidligere i måneden trakk seg fra Sinquefield Cup etter et tap for Niemann. Måten han gjorde det på, via en Twitter-melding, fikk ryktene til å gå.

Nå setter han flere ord på den kryptiske meldingen.

– Jeg tror også at sjakkarrangørene og alle som bryr seg om spillet vi elsker skulle seriøst vurdere å øke sikkerhetsmetodene og undersøkelsene for å hindre juks. Når Niemann var invitert i siste minutt til Sinquefield Cup, vurderte jeg sterkt å trekke meg før turneringen. Men jeg valgte til slutt å spille, skriver sjakkesset.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Niemann på påstandene, foreløpig uten å lykkes. Amerikaneren har tidligere innrømmet å ha jukset ved to anledninger som 12- og 16-åring, men nekter for at han gjort det etter det – også i møte med Carlsen.

Les også: Hevder nye bevis feller Carlsen-rival: – Må være spikeren i kista

Hans Niemann og Yosha Iglesias' analyse.
Hans Niemann og Yosha Iglesias' analyse.

– Lite antiklimaks

NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener innholdet i uttalelsen til Carlsen ikke tilfører så mye nytt.

– Det er klart at hvis det er det han skal komme med så er det et lite antiklimaks. Det er ikke veldig mye nytt han kommer med der, mener han.

Torstein Bae i NRKs studio under sjakk-VM.

EKSPERT: Torstein Bae.

Foto: Erik Johansen / NTB

– Det blir kanskje et slags løpende drama i sjakkverden, denne skarpe konflikten mellom Carlsen og Niemann da. For noen løsning er vi ikke noe særlig nærmere, fortsetter sjakkeksperten.

Forrige uke tok dramabålet enda mer fyr. Da tapte Carlsen nok en gang et parti mot Niemann med vilje etter kun to trekk i Champions Chess Tour. Det ble hans eneste nederlag i en ellers god turnering for nordmannen.

– Dessverre, på denne tid er det begrenset hva jeg kan si direkte uten tillatelse fra Niemann å snakke åpent. Så langt har jeg bare vært i stand til å snakke om mine handlinger, og de handlingene har klart slått fast at jeg ikke er villig til å spille med Niemann. Jeg håper at sannheten om denne saken kommer ut, hva enn den måtte være. avslutter Carlsen innlegget med.

NRK har vært i kontakt Carlsens manager og pappa Henrik Carlsen, som svarer at de ikke ønsker å kommentere innlegget noe ytterligere.

Les også: Finalerekord etter kontroversiell uke: – Jeg kommer til å si noe, men ikke alt

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

Bae mener nordmannens høye status vil få flere til å tro på hans anklager, men påpeker likevel at bevis må på bordet.

– Magnus har en høy «standing» som han bruker her, men fortsatt så er jo situasjonen at folk nok vil etterlyse de håndfaste bevisene på juks. Og det betyr ikke nødvendigvis at man ikke tror på Magnus men at man ønsker å ha enda mer kjøtt på beinet før man konkluderer.

Sportsnyheter

Qatarsk TV hånte Tysklands VM-smell: – Ser ikkje ut som dei bryr seg

Ein seanse frå eit qatarsk VM-program viser fleire personar som morar seg på kostnad av Tysklands VM-exit. Det får ekspertar til å riste på hovudet.

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group H - Ghana v Uruguay

Stormet mot dommeren etter VM-exiten: – Totalt uakseptabelt

Sør-Koreas bragd over Portugal sendte Uruguay ut av VM. Da trillet tårene – og raseriet tok overhånd.

Siste nytt

 • Carlsen-advokater slår knallhardt tilbake mot Niemann

  I slutten av oktober ble det kjent at amerikanske Hans Niemann krever én milliard kroner av Magnus Carlsen etter jukseskandalen. Nå har Carlsens amerikanske advokater svart på Niemanns søksmål.

  I rettsdokumentene, som har blitt omtalt av The Wall Street Journal, går advokatene knallhardt ut mot Niemann og kaller søksmålet et «PR-stunt».

  – Etter flere år med forsøk på å skape et rykte som sjakkens «badboy», ønsker saksøker Hans Niemann å tjene penger ved å gi andre skylden for konsekvensene av hans egen erkjennende uredelighet, skriver advokatene.

  De skriver videre at retten må avvise alle Niemanns krav mot den norske sjakkstjernen.

  Carlsen og Niemann har i flere måneder stått i sentrum av en betent sjakkonflikt etter at etter at førstnevnte anklaget tenåringen for omfattende juks under partier.

  Niemann har i ettertid innrømmet at han jukset som 12- og 16-åring på Chess.com. Han avviser imidlertid at han brukte ulovlige midler mot Carlsen.

  Carlsen Niemann
  Foto: NTB
 • Slik spilles åttedelsfinalene

  Gruppespillet i Qatar-VM er ferdig, og allerede lørdag starter utslagsrundene. Nå er det vinn eller forsvinn.

  Den aller første åttedelsfinalen spilles lørdag klokken 16.00 mellom Nederland og USA. Den kampen sender TV 2.

  Klokken 20.00 samme dag kan du følge Lionel Messi og Argentina når de møter overraskelseslaget Australia. Den kampen sendes på NRK.

  Her er alle åttedelsfinalene:

  Lørdag 3. desember: Nederland - USA

  Lørdag 3. desember: Argentina - Australia

  Søndag 4. desember: Frankrike - Polen

  Søndag 4. desember: England - Senegal

  Mandag 5. desember: Japan - Kroatia

  Mandag 5. desember: Brasil - Sør-Korea

  Tirsdag 6. desember: Marokko - Spania

  Tirsdag 6. desember: Portugal - Sveits

  Utslagsrunder
  Foto: NRK
 • Sveits videre i VM etter amper målfest

  Serbia var avhengig av å vinne for å ha en mulighet til å gå videre fra gruppespillet, og kampen mot Sveits ble en thriller med høy temperatur.

  Sveits tok ledelsen med Xherdan Shaqiri i kampens 20. minutt, men Serbia slo raskt tilbake. Spisstjernene Aleksandar Mitrovic og Dushan Vlahovic scoret to raske mål og sendte Serbia ledelsen. Like før pause utlignet imidlertid Breel Embolo til 2-2.

  I den andre omgangen var det igjen Sveits som startet best, og allerede etter tre minutter avsluttet Remo Freuler et sveitsisk drømmeangrep. 3-2, og dermed måtte igjen Serbia snu kampen for å holde liv i VM-håpet.

  Det klarte de ikke, og dermed er Serbia ute, og på slutten var det flere tilløp til slåsskamp ute på banen. I den andre kampen i gruppa vant Kamerun 1-0 mot Brasil etter en overtidsscoring av Vincent Aboubakar. men det var ikke nok til å gå videre fra gruppespillet. Sveits møter Portugal i åttedelsfinalen, mens Brasil møter Sør-Korea.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste