Hopp til innhold

Carlsen-rival var bekymra for juks – tipsa arrangør om Niemann-uro

Magnus Carlsens tidlegare VM-motstandar Jan Nepomnjasjtsjij kjem med spektakulære opplysningar om det pågåande sjakkdramaet.

Carlsen

STØTTER: Jan Nepomnjasjtsjij gir støtte til rivalen sin Magnus Carlsen.

Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP

Nepomnjasjtsjij, eller berre «Nepo», er den siste sjakktoppen som har teke bladet frå munnen og uttalt seg om saka som har prega sjakkmiljøet dei siste vekene.

I ein podkast opnar russaren no opp om synspunkta sine på jukseskulda Hans Niemann, og gjev si fulle støtte til Magnus Carlsen.

Nepomnjasjtsjij avslører at han lenge har vore kritisk til Niemann, og at han åtvara mot amerikanaren allereie før storturneringa Sinquefield Cup – der Carlsen trekte seg etter møtet med Niemann.

– Uheldigvis kunne ikkje Rapport (Richárd, sjakkspelar) kome seg til USA, av logistikkgrunnar. Han vart erstatta av Niemann, og eg trur ikkje eg var åleine i å vere misfornøgd med erstattaren. Eg kjende ting kunne gå gale, seier «Nepo» i podkasten.

Dubai World Chess Championship

RIVALAR: Nepomnjasjtsjij og Carlsen frå VM-kampen i fjor.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Åtvara

Då russaren fekk høyre om erstattaren, kom rynkene fort i panna. Han hevdar eit varsel vart sendt til arrangøren av storturneringa i St. Lois.

– Då eg fekk beskjeden om at Niemann skulle erstatte han, bad eg arrangøren setje inn ekstra tiltak for å gjere turneringa tryggare og reinare. Men ingenting av dette vart gjort før etter at Magnus trekte seg, avslører Carlsens tidlegare VM-motstandar.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae meiner utsegnene til russaren understrekar bekymringane mange andre har.

Signalet frå Nepo er veldig tydeleg. Her er det ikkje berre Magnus, men andre i eliten som har ein alvorleg mistanke mot Niemann.

VM sjakk studio NRK

EKSPERT: Bae meiner at «Nepo» underbyggjer bekymringane.

Foto: Erik Johansen / NTB

Han understrekar at Nepo har gjort heilt rett i å varsle ein arrangør ved mistanke om juks.

Det han gjer, er den heilt vanlege framgangsmåten – å ta det opp med arrangøren og tilrå tiltak. Mange føler at dette burde vore Magnus' handlingsmåte – bidra til at det blir stadig sterkare tiltak.

Les også: Carlsen får uventa støtte – VM-motstandar meiner juks vart oversett

Fischersjakk-semifinaler dag 2
Fischersjakk-semifinaler dag 2

– Veldig rart

«Nepo» erkjenner at han kan for lite, og har for lite erfaring med juksemetodar. Likevel er han svært skeptisk til Niemann og den tidlegare juksehistorikken hans.

Eg kan ikkje kome med nokon konklusjonar. Dette er veldig rart og ikkje noko eg har opplevd. Eg har aldri sett det før, seier han.

Niemann har tidlegare innrømt å ha juksa ved to høve som 12- og 16-åring, men nektar for at han gjort det etter det – også i møte med Carlsen.

Fleire har også gjeve si støtte til 19-åringen. Ei rekkje sjakkprofilar har uttalt at Magnus Carlsen må komme med forklaringa si for å ikkje miste truverd. Også VM-klare «Nepo» er oppteken av at sanninga skal kome fram.

Så langt er mine bekymringar realistiske, sånn det ser ut. Men det ville vore veldig, veldig uheldig viss vi øydelegg karrieren og livet til ein uskuldig person på grunn av denne paranoiaen.

NRK har prøvd å komme i kontakt med Hans Niemann, men førebels utan hell.

Niemann og Carlsen

UVISST: Juksar Niemann? Det er spørsmålet sjakkverda har stilt seg dei siste vekene.

Foto: NRK/AFP

Sportsnyheter

Nyland

Får huden full etter Norge-tap: – Rett og slett fryktelig

Norge gikk på en smell i bortekampen mot Slovenia lørdag kveld. Nå får den klubbløse målvakten Ørjan Nyland kritikk for måten det avgjørende målet kom på.

Siste nytt

 • Mitrovic skadet da Serbia kjørte over Sverige

  Sverige fikk en god start borte mot Serbia i Norges gruppe i Nasjonsligaen, da Viktor Claesson sendte gjestene i ledelsen etter 15 minutter. Men resten av kampen handlet det meste om Serbia- som Norge møter i gruppespillfinale på tirsdag.

  Fulham-spissen Aleksandar Mitrovic scoret hele tre ganger, før en perle fra Sasa Lukic sikret 4-1-seier.

  Mitrovic fikk seg en smell i foten og gikk av banen med 18 minutter igjen. I etterkant viste TV-bildene serberen sittende på benken med en ispose.

  En som ikke blir klar til Ullevaal-kampen kommende uke er Sergej Milinkovic-Savic. Lazio-stjernen pådro seg gult kort mot Sverige og går glipp av oppgjøret med karantene. Tirsdag møtes Norge og Serbia til kamp om gruppeseieren i nasjonsligaen. Uavgjort vil være godt nok for Norge.

  Norge vinner uansett gruppe 4 om de tar poeng hjemme mot Serbia om tre dager. Mens Sverige må slå Slovenia i siste kamp for ikke å rykke ned til gruppe C i nasjonsligaen.

 • Carlsen leier finalen

  Magnus Carlsen leier finalen i årets sjuande Champions Chess Tour-turnering etter 2,5-0,5-seier over indiske Arjun Erigaisi laurdag.

  Nordmannen treng med det «berre» uavgjort over fire parti søndag for å ta sin fjerde seier totalt og sin andre strake i årets Champions Chess Tour. Carlsen vann også turneringa i Miami i august.

  Aldri har ein motstandar greidd å komme tilbake og vinne over Carlsen etter å ha hamna under 0–2 i Champions Chess-samanheng.

  Erigaisi må vinne søndag for å ta kampen til lynsjakk og eventuelt armageddon i jakta på å stoppe den seiersvane nordmannen.

 • Avaldsnes tapte på overtid

  Med ei scoring tre minutt på overtid slo Lyn Avaldsnes 2-1 i Toppseriens kvalik-sluttspel.

  Jenny Røsholm Olsen gav Lyn leiinga etter 33 minutt, men Kaja Olsen utlikna like etter pause.

  Det såg ut til å gå mot eit sterkt og kjærkome poeng for Avaldsnes heilt til Cathionka Tandberg sette inn Lyns sigersmål på overtid.

  John Arne Riises Avaldsnes er dermed på delt sisteplass med eitt poeng på tre kampar, og er i fare for å rykke ned til 1. divisjon.

  Toppserien fotball 2022: Avaldsnes - LSK Kvinner (0-2)
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste