Hopp til innhold

Rystet av Carlsen-beskjed: – Virkelig? Det er ganske latterlig

Via en kryptisk Twitter-melding trakk Magnus Carlsen seg for aller første gang midt i en storturnering. Sjakkverden er rystet – og nå reagerer også overraskelsesmannen som seiret mot nordmannen kvelden før han trakk seg.

Magnus Carlsen

FERDIG: Magnus Carlsen ønsker ikke å fullføre Sinquefield-turneringen i USA.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

– Sjokkerende. Carlsen har aldri før trukket seg fra en turnering før, så må ligge noe alvorlig bak, sier Tarjei Joten Svensen.

Han er sjakkekspert og skribent for Chess24 og har fulgt dramaet tett. Mandag kveld bekreftet Magnus Carlsen på Twitter at han ikke ønsker å fullføre den tradisjonsrike Sinquefield-turneringen i USA.

Tarjei Svensen

EKSPERT: Tarjei Svensen har fulgt Magnus Carlsen i en årrekke.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Men nordmannens melding var heller kryptisk.

Mystisk Twitter-melding

– Jeg har alltid likt å spille i Sinquefield og jeg håper å komme tilbake i fremtiden, skriver Carlsen på Twitter.

Han har lagt ved et Youtube-klipp av fotballmanageren José Mourinho som sier: «hvis jeg snakker, kommer jeg i kjempetrøbbel».

Pappa og manager, Henrik Carlsen, skriver i en melding til NRK at han ikke har noen ytterligere kommentar til Twitter-meldingen.

Både kommentatorer og spillere ble tatt på sengen av meldingen fra Carlsen, som kom kort tid før det fjerde partiet i turneringen skulle starte. Dommeren hadde allerede startet klokka på bordet der nordmannen skulle spille mot Shakhriyar Mamedyarov.

– Det ligger i kortene at han vil være forsiktig med å si noe som kan få konsekvenser, sier Svensen til NRK.

En av sjakkens største profiler, Fabiano Caruana, bekrefter at ryktene går i miljøet om hva årsaken er.

Det er mye rykter allerede, og jeg antar at han ikke har oppgitt grunnen enda for hvorfor han valgte å ikke spille. Noen folk har nok en idé om hva han sikter til, eller hva han har et problem med. Jeg vet ikke, sier han til arrangøren og sier at han ikke ønsker å si noe mer utover det.

Norway Chess

PROFIL: Sjakkstjernen Wesley So forteller at Carlsen-exiten er den store snakkisen i St. Louis.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Latterlig

Nyheten kommer dagen etter at den norske stjernespilleren gikk på et svært overraskende tap mot amerikaneren Hans Niemann med hvite brikker.

– Det må være flaut for verdensmesteren å tape mot meg. Jeg får vondt av ham, uttalte Niemann etter seieren, ifølge Chess24.

Carlsens tre partier i turneringen kommer til å gjelde i ratingen, men ikke resultatene, ifølge arrangøren. Den informasjonen kom overraskende på Niemann.

Det betyr nemlig at poengene hans mot Carlsen forsvinner.

Magnus Carlsen

GJELDER IKKE: Poeng tatt mot Magnus Carlsen er ikke gjeldende videre på resultatene i turneringen.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

Men jeg får rangeringen? Da bryr jeg meg ikke, sier Niemann i et intervju med arrangøren, før han virker mer overrasket over situasjonen med poengene:

Virkelig? Det er ganske latterlig. Wow. Åh, okei. Jeg skjønner. Jeg antar at han ikke ville at jeg skulle vinne turneringen, så han måtte dra. Han visste at det kom til å skje, sier Niemann i et intervju med arrangøren.

På et oppfølgingsspørsmål om han tror nordmannen har noe personlig mot han, svarer han at det «åpenbart var en sarkastisk kommentar», og at han ville foretrukket om han fikk beholde poengene. Også han stusser over nordmannens avgjørelse om å trekke seg.

Jeg er målløs, for å være ærlig. Det er veldig rart. Først gir han fra seg verdensmestertittelen, som jeg ble overrasket over, og nå dette ... Jeg vil ikke dra noen konklusjon, men det er veldig merkelig. I det minste fikk jeg slått han før han dro, det er det viktigste, sier Niemann.

Les også: Carlsen med nytt mål etter VM-nei – ekspert er skeptisk

Norway Chess
Norway Chess

– Alle er distraherte

– Dette er en sensasjon i sjakkens verden, og Magnus gjør noe han aldri har gjort før. Dette er egentlig noe vi ikke har sett før på øverste nivå, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae om sjokkexiten.

Han understreker at Carlsen ikke var ute av kampen om å vinne Sinquefield-turneringen, selv om han tapte mot Niemann.

TOrstein Bae

OVERRASKET: NRKs sjakkekspert, Torstein Bae, undrer seg over hva som har skjedd i turneringen.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Han er en som står løpet og som ikke trekker seg fordi han går på et tap. Så da er spørsmålet: Hva er det som har skjedd nå?

Nyheten har vært den store snakkisen i turneringslokalet i St. Louis. Sjakkstjernen Wesley So forteller at han slet med å konsentrere seg under mandagens parti.

– Alle er distraherte i dag som følge av at Magnus ikke dukket opp, sier han til arrangøren.

Jeg slet med å fokusere. Jeg tenkte på det hele gamet, sier Niemann.

Også Jan Nepomnjasjtsjij, nordmannens tidligere VM-motstander, fikk med seg dramatikken i forkant av Carlsens parti mot Mamedyarov. Russeren svarer imidlertid kort når arrangøren spør om grunnen til at Carlsen trakk seg.

– Han hadde trolig sine grunner, sier Nepomnjasjtsjij og smiler kort.

Les også: Kreml feirar russisk siger i sjakkval: – Han er forma av dei

Dvorkovitsj
Dvorkovitsj

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste