Hopp til innhold

19-åring rasar etter skuldingar om juks – går ut mot Magnus Carlsen

Hans Niemann (19) sjokkerte sjakkverda då han slo Magnus Carlsen i ei storturnering denne veka. Like etter trekte Carlsen seg frå turneringa, og skuldingar om juks rasa mot den unge amerikanaren. No slår Niemann tilbake.

Magnus Carlsen gjør et trekk under turneringen Norway Chess

TREKTE SEG: Magnus Carlsen fekk sjakkmiljøet til å koka då han trekte seg frå storturneringa måndag.

Foto: Carina Johansen / NTB

– Å sjå helten min prøve å øydeleggje ryktet og karrieren min er utruleg skuffande. Du ser opp til nokon heile livet, og så møter du dei. Eg levde draumen min i ein dag då eg slo Magnus, men så skjedde dette, seier Niemann i eit intervju med arrangøren i storturneringa i St. Louis.

Etter at den norske stjernespelaren med kvite brikker gjekk på eit svært overraskande tap mot amerikanaren Niemann, trekte Carlsen seg frå turneringa. Måten han gjorde det på får Niemann til å reagere.

– Eg har alltid likt å spele i Sinquefield og eg håpar å komme tilbake i framtida, skreiv Carlsen på Twitter.

Han hadde og lagt ved eit YouTube-klipp av fotballmanageren José Mourinho som seier: «viss eg snakkar, kjem eg i kjempetrøbbel».

Det meiner Niemann var ein tydeleg insinuasjon på juks.

– Etter kampen la Magnus ut tweeten, med openberre insinuasjonar og så hoppar alle på. Det faktum er at han gjorde det på den måten utan å seie noko, han visste kva insinuasjonar som ville følgje. Det er tusenvis av tweets med folk som angrip meg, seier Niemann.

Verken Magnus Carlsen eller pappa og manager Henrik Carlsen ynskjer å kommentere saken.

Les også: Rystet av Carlsen-beskjed: – Virkelig? Det er ganske latterlig

Magnus Carlsen
Magnus Carlsen

Innrømmer juks

Etter at Carlsen trekte seg kom den tidlegare erkerivalen til nordmannen, og Niemanns landsmann, Hikaru Nakamura med nye skuldingar. På Twitch-kanalen sin meinte Nakamura at Carlsen trekte seg frå turneringa fordi Niemann juksa.

Han sa også at Niemann vart utestengd frå nettsida Chess.com, der det blir spelt sjakk over nettet, på grunn av juks.

No innrømmer Niemann at dette stemmer, og at han juksa to gonger i kampar online.

– Då eg var 12 år spelte eg ei turnering med ein venn. Vi hadde eit nettbrett med ein sjakkcomputer, og han byrja å gi meg trekk frå han. Det var i ei turnering med prispengar. Fire år seinare, då eg var 16, ville eg berre få høgare rangering på Chess.com så eg kunne spele mot betre spelarar. Så eg juksa i tilfeldige kampar utan prispengar på Chess.com. Eg vart konfrontert med det, og eg tilstod. Det er den største tabben i livet mitt og eg skammar meg, fortel Niemann.

Hikaru Nakamura

SKULDINGAR: Hikaru Nakamura retta skuldingar om juks mot Hans Niemann.

Foto: Lennart Ootes / FIDE

Han insisterer på at han ikkje ville juksa i ein ekte kamp.

– Eg går ut med dette no, og det øydelegg kanskje ryktet mitt for alltid, men eg vil at folk skal vite sanninga. Eg skammar meg veldig, men hugs at eg var 16. Eg ville ikkje skade nokon, og dette var tilfeldige kampar. Eg kunne aldri gjort det i ein ekte kamp, seier Niemann.

Opnar for å bli sjekka før kamp

Niemann er framleis med i storturneringa i St. Louis, og leier førebels med eit halvt poeng ned til andreplass. Skuldingane om juks på nettet har no også ført til skuldingar om juks over brettet, men amerikanaren opnar for alle måtar å motbevise det på.

– Dei kan gjere kva sjekk som helst på meg før kampane. Dei kan knyte meg til ein stol heilt naken om dei vil. Eg bryr meg ikkje, eg gjer det. Eg veit eg er rein. Eg kan spele i ein lukka boks som blokkerer elektrisitet. Berre sei kva de vil eg skal gjere, seier Niemann.

Konkurrent Maxime Vachier-Lagrave, som speler turneringa i St. Louis, og er rangert som nummer 12 i verda akkurat no, forsvarer Niemann.

– Eg synest dette har vorte til ei heksejakt, og effekten det kan ha på Hans er knusande. Eg veit ikkje om han har juksa, men basert på informasjonen eg har no trur eg ikkje det, seier franskmannen.

TREKTE SEG: Magnus Carlsen trekte seg frå turneringa i St. Louis etter tapet mot Niemann.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

No hevdar Niemann at han er utestengd frå Chess.com som følgje av utsegnene til Nakamura og Carlsen, og at han blir nekta å delta i den store onlineturneringa Global Chess Championship på nettsida.

– På grunn av kampen mot Magnus og på grunn av det han sa har dei fjerna meg fullstendig frå nettsida. Eg kjem ikkje til å la Chess.com, Magnus Carlsen og Hikaru Nakamura – kanskje dei tre største delane av sjakken, øydeleggje ryktet mitt. Spørsmålet er kvifor dei fjerna meg frå Chess.com rett etter at eg slo Magnus, seier han og hevdar han ikkje har fått ei grunngiving for utestenginga.

– At dei har valt å hoppe på Magnus' insinuasjonar og Hikaru sine veldig direkte skuldingar – eg synest det er veldig urettferdig og eit direkte angrep. Dei har berre gjort dette på grunn av det Magnus og Hikaru har sagt.

Siste nytt

 • Australian Open tar grep etter kritikk – får én ekstra dag

  Australian Open skal for første gang starte på en søndag og utvides til 15 dager. Tiltaket gjøres for å unngå tenniskamper som varer hele natten.

  Det opplyser Grand Slam-arrangøren tre og en halv måned før turneringen går i gang. Grepet betyr at åpningsdagen framskyndes med ett døgn og legges til 14. januar.

  – Vi har lyttet til tilbakemeldingene fra spillere og fans, og vi er glade over å kunne gi en løsning på sene kampavslutninger, sier Australian Open-direktør Craig Tiley.

  Han mener den ene ekstradagen vil gi et mer rettferdig oppsett. Nattkampene forsvinner ikke helt, men det blir færre av dem. Håpet er at man unngår oppgjør som strekker seg mot morgentimene.

  I årets utgave spilte veteranen Andy Murray og Thanasi Kokkinakis til klokken 04.05. Etterpå omtalte Murray det som «en farse».

  Australian Open er ikke den første Grand Slam-turneringen til å utvide til 15 dager. Roland-Garros har allerede det antallet, mens Wimbledon og US Open fortsatt holder seg på 14 dager. (NTB)

  Australian Open Djokovic
  Foto: Andrew Brownbill / AP
 • Ødegaard og Arsenal skal ha ventet fem timer på flyplassen

  Først sent mandag kveld kom Martin Ødegaard og resten av Arsenal-leiren seg av gårde til Frankrike. Dårlig vær forsinket avreisen kraftig.

  Opprinnelig skulle Premier League-lagets fly ha tatt av klokken 16.15 britisk tid, men det tok fem timer før det faktisk skjedde. Det melder Arsenal-kjenneren Kaya Kaynak i Football.London.

  Ettermiddagen og kvelden ble tilbrakt på flyplassen i Luton. Forsinkelsen førte til at Arsenals obligatoriske pressekonferanse dagen før mesterligakampen mot franske Lens måtte avlyses.

  Heldigvis for Arsenal-leiren skulle de ikke ut på en langtur. Selve flyreisen til Lille ble gjort unna på under tre kvarter.

  Arsenal fikk en pangåpning på Champions League-comebacket etter over seks år utenfor turneringen. PSV Eindhoven ble knust 4-0 i den første puljekampen. Lens og Sevilla er de to andre lagene i gruppen. (NTB)

  Martin Ødegaard
  Foto: HENRY NICHOLLS / AFP
 • FIS øker premiepotten for langrenn

  Det skal lønne seg å delta i flest mulig verdenscuprenn. Pengepremiene for de beste sammenlagt i langrenn økes.

  – Potten til de beste i sammendraget går opp. De får mer penger. Dette gjøres for å stimulere til best mulig deltakelse gjennom vinteren, sier Ulf Morten Aune til NTB.

  Han er medlem av verdenscupkomiteen i langrenn i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

  Pengespørsmålet var et tema under møtene til både verdenscupkomiteen og langrennskomiteen i FIS i Zürich fredag.

  I langrennskomiteen er Espen Bjervig Norges representant.

  Pengepremiene i hvert enkelt verdenscuprenn økes også. Her er det derimot beløpet for dem mellom seks og 20 på resultatlisten som heves. For de fem beste beholdes summen fra sist sesong.

  – Dette gjøres etter ønske fra løperne, sier Aune.

  Heretter blir det også delt ut premiepenger til de ti beste lagene i lagøvelser. Her var det bare belønning til de seks beste fra før. (NTB)

  Verdenscup langrenn, sprint prolog og finaler i World Cup Drammen
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste