Hopp til innhold

Carlsen tapte mot Niemann med vilje: – Fullstendig uakseptabel oppførsel

Et utrolig sjakkdrama utspilte seg i Champions Chess Tour mandag: Magnus Carlsen ga seg etter kun ett trekk mot jukseanklagede Hans Niemann. I TV 2-studio satt ekspertene og måpte.

SE VIDEO: Her gir Magnus Carlsen seg etter to trekk.

– Det er fullstendig uakseptabel oppførsel å tape med vilje. Det en den mest usportslig oppførselen i konkurranseverden, sier Jon-Ludvig Hammer på TV 2s sjakksending.

Mandag kveld var en hel sjakkverdens øyne rettet mot hurtigpartiet mellom Carlsen og Niemann i Champions Chess Tour.

Her skulle de to rivalene endelig møtes igjen – 14 dager etter at Carlsen brått trakk seg fra Sinquefield Cup og la ut en kryptisk Twitter-melding som mange tolket som juksemistanker mot Niemann.

carlsen

VERDENSENER: Magnus Carlsen.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

Men «returoppgjøret» ble enda mer dramatisk enn ventet: Partiet ble ferdig allerede før det hadde startet da Carlsen plutselig ble borte fra skjermen. I TV 2-studio slo de fast at nordmannen hadde trukket seg.

Det betyr at amerikaneren blir tildelt seieren.

Hammer, som tidligere har vært sekundant for Carlsen, slakter verdensenerens oppførsel.

– Det vil være en oppførsel som kan sanksjoneres på nivå med å anklage en motstander med juks, sier Hammer.

Hans Niemann

OMDISKUTERT: Hans Niemann har måttet forsvare seg mot jukseanklager den siste tiden.

Foto: NRK

– Oppsiktsvekkende

Champions Chess Tour spilles over nettet, og Carlsen satt etter alt å dømme hjemme i Oslo. NRKs sjakkekspert Torstein Bae fulgte dramaet fra stua.

– Det er oppsiktsvekkende og vanskelig å forstå hvorfor han da i det hele tatt stiller opp – hvis han tenker å gi seg uten kamp. Det er veldig merkelig. Det skriker etter en forklaring hvorfor han holder på sånn, sier Bae.

– Det finnes vel ikke en eneste sport hvor det er kurant å tape med vilje. Hvis han ikke vil være med på leken, må man la være å delta, sier Bae.

Torstein Bae i NRKs studio under sjakk-VM.

OVERRASKET: NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Erik Johansen / NTB

NRK-eksperten tror Carlsen trakk seg for å få enda mer oppmerksomhet rundt saken.

– Jeg tror han gjør det bevisst for å sette to streker under situasjonen med Niemann, og at han mener det er helt uholdbart, sier Bae.

– Kan det få konsekvenser for Magnus?

– Det er mulig hvis noen klager det inn dette, så kan det være et tema. Det kunne det også vært etter St. Louis og Sinquefield Cup, svarer Bae.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Carlsen via hans manager og pappa Henrik Carlsen, men har foreløpig ikke lyktes.

Grønn: – Uhørt

Ekspertkollega Atle Grønn er i likhet med Bae forbløffet over det han har vært vitne til.

– Sjakkverdenen er i sjokk. Magnus har en tendens til å ta regien, sette oss ut og gjør det her. Magnus kom igjen med en bombe, han gjør noe som er uhørt på dette nivået, sier Bae.

Han tror Carlsen kommer til å bli presset fra alle kanter fremover.

– Han kommer til å bli utsatt for et veldig press fremover. Det er mest omdømme det kommer til å være et press på. Han må begrunne handlingene sine, sier Grønn.

Han tror også presset på rivalen Niemann blir enormt etter mandagens hendelse.

– Han vil få sympati, men vil nok slite med riste av seg det stemplet han har fått fra Magnus, sier Grønn.

Atle Grønn

SJOKKERT: Sjakkekspert Atle Grønn beskriver mandagens parti som en «bombe».

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Beskyldninger om juks

Bakgrunnen for den enorme interessen for partiet oppsto for nøyaktig to uker siden da nordmannen brått trakk seg fra Sinquefield Cup i USA etter å ha gått på et sjokktap mot Niemann.

I etterkant la Carlsen ut en Twitter-melding, som flere har tolket som en beskyldning om juks mot amerikaneren. 19-åringen har i etterkant innrømmet å ha jukset ved to anledninger som 12- og 16-åring, men nekter for at han gjort det etter det – også i møtet med Carlsen.

Partiet har skapt overskrifter, debatter og vært tema på en rekke profilerte programmer verden over.

Kort tid etter at mandagens returoppgjør mellom Niemann og Carlsen var over, var nordmannen tilbake igjen i kontorstolen. Han møter Levon Aronian og indiske Rameshbabu Praggnanandhaa i de to siste partiene.

Det er fortsatt en sjanse for at Carlsen og Niemann møtes i utslagsrunden i turneringen. Nå spør en hel sjakkverdens seg om hva som da kommer til å skje ...

Les også: Sjakkdommar avslører juksemetodar: – Eit større problem enn ein trur

Hans Niemann og Magnus Carlsen.
Hans Niemann og Magnus Carlsen.

Sportsnyheter

Treneren lo av nytt Haaland-show: – Født med det instinktet

Det var spilt under sju minutter av mesterligakampen mot FC København da Erling Braut Haaland scoret sitt første av to mål. Manageren både lo og ristet på hodet på sidelinjen, men tok nordmannen av banen i pausen.

Siste nytt

 • Første Chelsea-seier

  Chelsea hadde få problemer hjemme mot AC Milan i Mesterligaen, og vant til slutt 3-0. London-klubbens første seier i årets gruppespill. De står da med fire poeng i gruppe E, og er foran italienerne på bedre målforskjell. Det er RedBull Salzburg som leder gruppa, etter at de slo Dinamo Zagreb 1-0 onsdag kveld.

  Chelsea
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters
 • Okafor senket Dinamo Zagreb

  Noah Okafor (22) scoret sitt tredje mål på like mange mesterligakamper da han var sikker fra elleve meter i 1–0-seieren over Dinamo Zagreb.

  Sveitseren er i målform og står med seks nettkjenninger på sine åtte siste kamper.

  Dinamo Zagrebs Sadegh Moharrami var for hardhendt og laget straffespark med 20 minutter igjen av kampen. Der sto Okafor fram. Iskaldt sendte han vertene i føringen.

  Okafor har med det scoret samtlige av Salzburgs mål i gruppespillet etter de to innledende 1–1-kampene mot Milan og Chelsea.

  Salzburg leder mesterligaens gruppe E før Chelsea og Milan har spilt sin kamp. (NTB)

  Okafor
  Foto: KRUGFOTO / AFP
 • Vipers vant toppkampen

  Vipers Kristiansand er fortsatt uten poengtap i eliteserien håndball etter å ha slått Storhamar 35–30 i oppgjøret mellom Norges to mesterligadeltakere.

  Anna Vjakhireva førte an for Vipers med åtte scoringer, mens Maja Jakobsen scoret like mange for Storhamar.

  Laget har fire strake seirer i serien og tre i mesterligaen. Lørdag venter tyske Bietigheim på bortebane.

  Storhamar har hatt et tøft program i sesongåpningen og har i øyeblikket bare to lag bak seg på tabellen etter å ha nøyd seg med tre poeng på fire kamper. Laget har i mesterliga og serie møtt tre av de fire CL-semifinalistene fra forrige sesong i tre bortekamper på rad. Søndag kommer tyrkiske Kastamonu Belediyesi på besøk. (NTB)

  Eliteserien håndball kvinner, Larvik - Vipers Kristiansand (18-35)
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste