Hopp til innhold

Carlsen tapte mot Niemann med vilje: – Fullstendig uakseptabel oppførsel

Et utrolig sjakkdrama utspilte seg i Champions Chess Tour mandag: Magnus Carlsen ga seg etter kun ett trekk mot jukseanklagede Hans Niemann. I TV 2-studio satt ekspertene og måpte.

SE VIDEO: Her gir Magnus Carlsen seg etter to trekk.

– Det er fullstendig uakseptabel oppførsel å tape med vilje. Det en den mest usportslig oppførselen i konkurranseverden, sier Jon-Ludvig Hammer på TV 2s sjakksending.

Mandag kveld var en hel sjakkverdens øyne rettet mot hurtigpartiet mellom Carlsen og Niemann i Champions Chess Tour.

Her skulle de to rivalene endelig møtes igjen – 14 dager etter at Carlsen brått trakk seg fra Sinquefield Cup og la ut en kryptisk Twitter-melding som mange tolket som juksemistanker mot Niemann.

carlsen

VERDENSENER: Magnus Carlsen.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

Men «returoppgjøret» ble enda mer dramatisk enn ventet: Partiet ble ferdig allerede før det hadde startet da Carlsen plutselig ble borte fra skjermen. I TV 2-studio slo de fast at nordmannen hadde trukket seg.

Det betyr at amerikaneren blir tildelt seieren.

Hammer, som tidligere har vært sekundant for Carlsen, slakter verdensenerens oppførsel.

– Det vil være en oppførsel som kan sanksjoneres på nivå med å anklage en motstander med juks, sier Hammer.

Hans Niemann

OMDISKUTERT: Hans Niemann har måttet forsvare seg mot jukseanklager den siste tiden.

Foto: NRK

– Oppsiktsvekkende

Champions Chess Tour spilles over nettet, og Carlsen satt etter alt å dømme hjemme i Oslo. NRKs sjakkekspert Torstein Bae fulgte dramaet fra stua.

– Det er oppsiktsvekkende og vanskelig å forstå hvorfor han da i det hele tatt stiller opp – hvis han tenker å gi seg uten kamp. Det er veldig merkelig. Det skriker etter en forklaring hvorfor han holder på sånn, sier Bae.

– Det finnes vel ikke en eneste sport hvor det er kurant å tape med vilje. Hvis han ikke vil være med på leken, må man la være å delta, sier Bae.

Torstein Bae i NRKs studio under sjakk-VM.

OVERRASKET: NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Foto: Erik Johansen / NTB

NRK-eksperten tror Carlsen trakk seg for å få enda mer oppmerksomhet rundt saken.

– Jeg tror han gjør det bevisst for å sette to streker under situasjonen med Niemann, og at han mener det er helt uholdbart, sier Bae.

– Kan det få konsekvenser for Magnus?

– Det er mulig hvis noen klager det inn dette, så kan det være et tema. Det kunne det også vært etter St. Louis og Sinquefield Cup, svarer Bae.

NRK har forsøkt å få en kommentar fra Carlsen via hans manager og pappa Henrik Carlsen, men har foreløpig ikke lyktes.

Grønn: – Uhørt

Ekspertkollega Atle Grønn er i likhet med Bae forbløffet over det han har vært vitne til.

– Sjakkverdenen er i sjokk. Magnus har en tendens til å ta regien, sette oss ut og gjør det her. Magnus kom igjen med en bombe, han gjør noe som er uhørt på dette nivået, sier Bae.

Han tror Carlsen kommer til å bli presset fra alle kanter fremover.

– Han kommer til å bli utsatt for et veldig press fremover. Det er mest omdømme det kommer til å være et press på. Han må begrunne handlingene sine, sier Grønn.

Han tror også presset på rivalen Niemann blir enormt etter mandagens hendelse.

– Han vil få sympati, men vil nok slite med riste av seg det stemplet han har fått fra Magnus, sier Grønn.

Atle Grønn

SJOKKERT: Sjakkekspert Atle Grønn beskriver mandagens parti som en «bombe».

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Beskyldninger om juks

Bakgrunnen for den enorme interessen for partiet oppsto for nøyaktig to uker siden da nordmannen brått trakk seg fra Sinquefield Cup i USA etter å ha gått på et sjokktap mot Niemann.

I etterkant la Carlsen ut en Twitter-melding, som flere har tolket som en beskyldning om juks mot amerikaneren. 19-åringen har i etterkant innrømmet å ha jukset ved to anledninger som 12- og 16-åring, men nekter for at han gjort det etter det – også i møtet med Carlsen.

Partiet har skapt overskrifter, debatter og vært tema på en rekke profilerte programmer verden over.

Kort tid etter at mandagens returoppgjør mellom Niemann og Carlsen var over, var nordmannen tilbake igjen i kontorstolen. Han møter Levon Aronian og indiske Rameshbabu Praggnanandhaa i de to siste partiene.

Det er fortsatt en sjanse for at Carlsen og Niemann møtes i utslagsrunden i turneringen. Nå spør en hel sjakkverdens seg om hva som da kommer til å skje ...

Les også Sjakkdommar avslører juksemetodar: – Eit større problem enn ein trur

Hans Niemann og Magnus Carlsen.

Siste nytt

 • Sørloth scoret i Villareal-seier

  Alexander Sørloth scoret det tredje og siste målet da Villareal slo Real Sociedad i La Liga fredag kveld.

  Det var hans niende scoring for sesongen.

  Nordmannen startet på benken, men ble byttet inn drøyt ti minutter før slutt. Villareal vant kampen 3-1. Laget ligger nå på 12.plass på tabellen.

  Alexander Sørloth
  Foto: Reuters
 • Kiptum gravlagt i hjembyen

  Maratonløper Kelvin Kiptum ble fredag gravlagt i hjembyen Chepkorio i Kenya. Presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet var blant de fremmøtte.

  Sebastian Coe var til stede sammen med Kenyas president William Ruto. Friidrettsstjernen Faith Kipyegon, med en rekke gjeldende verdensrekorder, møtte også opp.

  Kiptums enke Asenath Rotich holdt en følelsesladd tale under seremonien.

  – Det er helt ufattelig å tenke på at du aldri igjen vil komme hjem til meg og våre kjære barn, sa Rotich.

  Flere har tatt til orde for en grundig etterforskning av ulykken, og tirsdag forrige uke ble det tatt opp at parlamentsmedlemmer i Kenya krever bedre beskyttelse av landets idrettsutøvere.

  – Våre idrettsutøvere bør behandles som VIP-er og gis sikkerhet, sa parlamentsmedlem Phelix Odiwuor.

  Kiptum løp inn til ny rekord i Chicago Marathon i oktober på tiden 2.00.35. Med det knuste han den gamle verdensrekorden på 2.01.09 som ble satt av Eliud Kipchoge under Berlin Marathon i 2022. Kiptum ville vært stor favoritt til å gå til topps i OL i Paris senere i år.

  (NTB)

  IDnroTGLye8
  Foto: AP
 • Nordås med kanonløp én uke før VM

  Narve Gilje Nordås slo til med tiden 7.41,28 på 3000 meter innendørs i Madrid fredag. Det er et snaut sekund bak Jakob Ingebrigtsens norske rekord.

  25-åringen slettet dermed sin egen bestenotering på 7.45,39. Ingebrigtsens rekord lyder på 7.40,32.

  Fredag var Gilje Nordås offensivt framme gjennom hele løpet. Mot slutten satte han inn et støt og vant etter en langspurt.

  – Jeg fikk de svara jeg ønska, men jeg føler jeg hadde mer inne, sier Gilje Nordås til NRK.

  Treningskamerat Per Svela satte også ny bestenotering på distansen med 7.47,86. Han ble nummer sju.

  – Det var gøy. Jeg så han ikke kom så langt bak meg i mål. Både jeg og han fikk en nok så dårlig start for to uker siden. Det var en mental utfordring, og så snu det å komme her og perse. Det er veldig fortjent, og det er godt å se, sier 25-åringen om treningskameraten.

  Gilje Nordås stiller til start i innendørs-VM i Glasgow neste helg. Der skal han løpe 1500 meter. Ingen av Ingebrigtsen-brødrene stiller i mesterskapet.

  – Det ser mer lovende ut før VM nå enn hva det gjorde for to uker siden. Det føltes som om jeg avsluttet godt nå, det blir viktig i et mesterskap, sier han til X-kanalen AthleticsWeekly.

  Narve Gilje Nordås
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal