Hopp til innhold

Hevder nye bevis feller Carlsen-rival: – Må være spikeren i kista

Den franske sjakkprofilen Yosha Iglesias sier hun fikk sjokk da hun gjorde en grundig analyse av Hans Niemann. Sjakk-ekspert Atle Grønn mener denne viser tydelig at amerikaneren har jukset.

Hans Niemann og Yosha Iglesias' analyse.

FULL SCORE: Analysene til Iglesias viser at Niemann (t.v.) har unormalt høy score i flere langsjakkpartier, sammenlignet med datamaskinens trekkforslag.

Foto: NRK / Skjermdump fra Youtube

Det fortsetter å storme rundt den amerikanske sjakkspilleren Hans Niemann.

For å ta en lynkjapp oppsummering:

Siden har debatten rast, og Carlsen selv har lovet en forklaring i starten av denne uken.

Magnus Carlsen

LOVER Å SNAKKE UT: ... men ikke om alt.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

Søndag kveld ble en ny analyse publisert av den franske sjakkprofilen Yosha Iglesias på Twitter. Hun har gått igjennom en rekke konkrete trekk i flere langsjakkpartier ved hjelp av analyseverktøyet til ChessBase – et databaseprogram for sjakkpartier.

– Før jeg så på disse dataene visste jeg virkelig ikke hva jeg skulle tenke. Jeg var mer tilbøyelig til å tenke at Hans hadde jukset, men jeg var ikke sikker i det hele tatt. Dataanalysen sjokkerte meg, sier Iglesias til NRK.

– Mennesker har ikke sånne partier

I videoanalysen blir det med denne modellen sagt at verdensener Carlsen ligger på rundt 70 prosent treffsikkerhet sammenlignet med datamaskinens trekkforslag. Hans Niemann har 100 prosent treffsikkerhet i ni av partiene sine i Iglesias' analyse.

Kanskje et geni kan få det til én gang i livet, men ni partier som dette i løpet av tre år, det kunne jeg ikke tro, sier Iglesias.

Videoen får også NRKs sjakkekspert Atle Grønn til å reagere.

Atle Grønn, Twitter
Foto: Skjermdump, Twitter

– I hennes modell så scorer Niemann 100 prosent rundt 10 ganger. Den eneste andre som er i nærheten var på 98 prosent, og han ble tatt for juks. Jeg må ta hennes ord for dette, for jeg har ikke gjort dataanalysen selv, fortsetter Grønn til NRK, og påpeker at Iglesias «kan dette med dataanalyser» og at modellen er kjent.

– Magnus har ikke sånne partier. Mennesker har ikke sånne partier. Og så viser hun at Niemann har mange sånne partier i løpet av karrieren, sier Grønn.

Amerikaneren har selv nektet for at han har jukset. Han har likevel innrømmet at han ble utestengt fra Chess.com etter å ha jukset online to ganger som 12- og 16-åring.

Les også 19-åring rasar etter skuldingar om juks – går ut mot Magnus Carlsen

Magnus Carlsen gjør et trekk under turneringen Norway Chess

– Utrolig vanskelig

Flere stormestere har repostet videoanalysen til Yosha på Twitter, men den har også møtt noe motstand i diverse fora. Det er likevel ikke første gang det er gjort denne typen undersøkelser. Den ukrainske Fide-mesteren Andrii Punin har laget en lignende analyse som Iglesias tidligere.

– Jeg mente den var overbevisende, men denne videoen synes jeg er enda tydeligere. Det tar tid å få folk til å godta, lengre tid enn jeg trodde det skulle ta, mener Grønn.

Atle Grønn

KLAR TALE: Atle Grønn er ikke i tvil om at Hans Niemann har jukset.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er litt mer skeptisk enn sin kollega.

For meg er det en statistisk analyse på linje med mye av det vi har sett tidligere, hvor en del mener at det kan dokumentere at det er juks. Men så handler det alltid om hvilke data man har valgt ut for å se om dette er helt usannsynlig, sier Bae.

Du mener det er statistisk mulig å gjøre som Niemann har gjort?

Statistisk mulig er det, ikke sant. Det er bare utrolig, utrolig vanskelig, og det er alltid problemet med disse tingene.

– Ingen tvil

Iglesias ble selv overrasket over funnene hun gjorde i sin analyse.

– At ingen var klar over dette sjokkerte meg enda mer. Jeg er bare en nerdete Fide-mester, men hverken matematiker eller en anti-juks-spesialist. Jeg ønsket bare at disse dataene skulle være offentlig kunnskap og at spesielt eksperter skulle diskutere det, forteller hun.

Yosha Iglesias

ØNSKET MER KUNNSKAP: Iglesias ble overrasket over hva hun fant i analysene.

– Men for meg er det ingen tvil lenger. Og selv om noen eksperter kan finne en feil i videoen min, er jeg sikker på at den ikke vil endre den generelle begrunnelsen eller konklusjonen, legger Iglesias til.

Hun sier hun ikke vil konkludere med at resultatene hennes er definitivt bevis for juks, men:

Hvis Hans Niemann har jukset, i så mange partier, kanskje over tre år og i så store turneringer, er han den største jukseeksperten i sjakkhistorien.

Iglesias skriver artikler for Chess24 en nettside som er tilknyttet Play Magnus Group, som ble startet av Magnus Carlsen.

Les også Sjakkdommar avslører juksemetodar: – Eit større problem enn ein trur

Hans Niemann og Magnus Carlsen.

Mente alt var normalt

NRK snakket med professor Kenneth Regan forrige uke, som Iglesias viser til i Twitter-posten sin. Han er kjent som den store eksperten på datajuks i sjakkverdenen, og brukes av Det internasjonale sjakkforbundet (Fide). Han har analysert alle partiene til Niemann de siste to årene.

– Alt er helt normalt, sa han til NRK.

Professor Kenneth Regan.

ANERKJENT PROFESSOR: Amerikanske Kenneth Regan.

Foto: NRK

Grønn mener at når mange partier er uten juks, så blir snittet normalisert.

– Her ser man på trekkene og ikke bare partiene, og det er ikke sånn at Niemann jukser i alle partier, og det gjør at han ikke tas av de store, kvantitative analysene, forklarer Grønn.

– Hos Regan er det bare tall, og det er flott med objektive analyser, men av og til kan man bruke sunn fornuft også, fortsetter sjakkspilleren.

Grønn trekker frem ett spesielt parti mellom Niemann og Abhimanyu Mishra fra 2020.

– Denne videoanalysen viser trekkene, og relativt sterke sjakkspillere på mitt nivå bare steiler når vi ser dem. Jeg har ikke sett mennesker gjøre sånne trekk.

Han føler seg sikker på at Fide kommer til å se nærmere på saken, spesielt siden den er blitt så stor – og fordi Magnus Carlsen er involvert. Grønn står også ved at Carlsen har visst hva han har gjort i det som har utspilt seg til et stort sjakkdrama.

– Jeg har kjent ham i 20 år, og han har alltid vært ekstremt velinformert, poengterer Grønn.

Les også Sjakkdommar avslører juksemetodar: – Eit større problem enn ein trur

Hans Niemann og Magnus Carlsen.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal