Hopp til innhold

Hevder nye bevis feller Carlsen-rival: – Må være spikeren i kista

Den franske sjakkprofilen Yosha Iglesias sier hun fikk sjokk da hun gjorde en grundig analyse av Hans Niemann. Sjakk-ekspert Atle Grønn mener denne viser tydelig at amerikaneren har jukset.

Hans Niemann og Yosha Iglesias' analyse.

FULL SCORE: Analysene til Iglesias viser at Niemann (t.v.) har unormalt høy score i flere langsjakkpartier, sammenlignet med datamaskinens trekkforslag.

Foto: NRK / Skjermdump fra Youtube

Det fortsetter å storme rundt den amerikanske sjakkspilleren Hans Niemann.

For å ta en lynkjapp oppsummering:

Siden har debatten rast, og Carlsen selv har lovet en forklaring i starten av denne uken.

Magnus Carlsen

LOVER Å SNAKKE UT: ... men ikke om alt.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

Søndag kveld ble en ny analyse publisert av den franske sjakkprofilen Yosha Iglesias på Twitter. Hun har gått igjennom en rekke konkrete trekk i flere langsjakkpartier ved hjelp av analyseverktøyet til ChessBase – et databaseprogram for sjakkpartier.

– Før jeg så på disse dataene visste jeg virkelig ikke hva jeg skulle tenke. Jeg var mer tilbøyelig til å tenke at Hans hadde jukset, men jeg var ikke sikker i det hele tatt. Dataanalysen sjokkerte meg, sier Iglesias til NRK.

– Mennesker har ikke sånne partier

I videoanalysen blir det med denne modellen sagt at verdensener Carlsen ligger på rundt 70 prosent treffsikkerhet sammenlignet med datamaskinens trekkforslag. Hans Niemann har 100 prosent treffsikkerhet i ni av partiene sine i Iglesias' analyse.

Kanskje et geni kan få det til én gang i livet, men ni partier som dette i løpet av tre år, det kunne jeg ikke tro, sier Iglesias.

Videoen får også NRKs sjakkekspert Atle Grønn til å reagere.

Atle Grønn, Twitter
Foto: Skjermdump, Twitter

– I hennes modell så scorer Niemann 100 prosent rundt 10 ganger. Den eneste andre som er i nærheten var på 98 prosent, og han ble tatt for juks. Jeg må ta hennes ord for dette, for jeg har ikke gjort dataanalysen selv, fortsetter Grønn til NRK, og påpeker at Iglesias «kan dette med dataanalyser» og at modellen er kjent.

– Magnus har ikke sånne partier. Mennesker har ikke sånne partier. Og så viser hun at Niemann har mange sånne partier i løpet av karrieren, sier Grønn.

Amerikaneren har selv nektet for at han har jukset. Han har likevel innrømmet at han ble utestengt fra Chess.com etter å ha jukset online to ganger som 12- og 16-åring.

Les også: 19-åring rasar etter skuldingar om juks – går ut mot Magnus Carlsen

Magnus Carlsen gjør et trekk under turneringen Norway Chess
Magnus Carlsen gjør et trekk under turneringen Norway Chess

– Utrolig vanskelig

Flere stormestere har repostet videoanalysen til Yosha på Twitter, men den har også møtt noe motstand i diverse fora. Det er likevel ikke første gang det er gjort denne typen undersøkelser. Den ukrainske Fide-mesteren Andrii Punin har laget en lignende analyse som Iglesias tidligere.

– Jeg mente den var overbevisende, men denne videoen synes jeg er enda tydeligere. Det tar tid å få folk til å godta, lengre tid enn jeg trodde det skulle ta, mener Grønn.

Atle Grønn

KLAR TALE: Atle Grønn er ikke i tvil om at Hans Niemann har jukset.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er litt mer skeptisk enn sin kollega.

For meg er det en statistisk analyse på linje med mye av det vi har sett tidligere, hvor en del mener at det kan dokumentere at det er juks. Men så handler det alltid om hvilke data man har valgt ut for å se om dette er helt usannsynlig, sier Bae.

Du mener det er statistisk mulig å gjøre som Niemann har gjort?

Statistisk mulig er det, ikke sant. Det er bare utrolig, utrolig vanskelig, og det er alltid problemet med disse tingene.

– Ingen tvil

Iglesias ble selv overrasket over funnene hun gjorde i sin analyse.

– At ingen var klar over dette sjokkerte meg enda mer. Jeg er bare en nerdete Fide-mester, men hverken matematiker eller en anti-juks-spesialist. Jeg ønsket bare at disse dataene skulle være offentlig kunnskap og at spesielt eksperter skulle diskutere det, forteller hun.

Yosha Iglesias

ØNSKET MER KUNNSKAP: Iglesias ble overrasket over hva hun fant i analysene.

– Men for meg er det ingen tvil lenger. Og selv om noen eksperter kan finne en feil i videoen min, er jeg sikker på at den ikke vil endre den generelle begrunnelsen eller konklusjonen, legger Iglesias til.

Hun sier hun ikke vil konkludere med at resultatene hennes er definitivt bevis for juks, men:

Hvis Hans Niemann har jukset, i så mange partier, kanskje over tre år og i så store turneringer, er han den største jukseeksperten i sjakkhistorien.

Iglesias skriver artikler for Chess24 en nettside som er tilknyttet Play Magnus Group, som ble startet av Magnus Carlsen.

Les også: Sjakkdommar avslører juksemetodar: – Eit større problem enn ein trur

Hans Niemann og Magnus Carlsen.
Hans Niemann og Magnus Carlsen.

Mente alt var normalt

NRK snakket med professor Kenneth Regan forrige uke, som Iglesias viser til i Twitter-posten sin. Han er kjent som den store eksperten på datajuks i sjakkverdenen, og brukes av Det internasjonale sjakkforbundet (Fide). Han har analysert alle partiene til Niemann de siste to årene.

– Alt er helt normalt, sa han til NRK.

Professor Kenneth Regan.

ANERKJENT PROFESSOR: Amerikanske Kenneth Regan.

Foto: NRK

Grønn mener at når mange partier er uten juks, så blir snittet normalisert.

– Her ser man på trekkene og ikke bare partiene, og det er ikke sånn at Niemann jukser i alle partier, og det gjør at han ikke tas av de store, kvantitative analysene, forklarer Grønn.

– Hos Regan er det bare tall, og det er flott med objektive analyser, men av og til kan man bruke sunn fornuft også, fortsetter sjakkspilleren.

Grønn trekker frem ett spesielt parti mellom Niemann og Abhimanyu Mishra fra 2020.

– Denne videoanalysen viser trekkene, og relativt sterke sjakkspillere på mitt nivå bare steiler når vi ser dem. Jeg har ikke sett mennesker gjøre sånne trekk.

Han føler seg sikker på at Fide kommer til å se nærmere på saken, spesielt siden den er blitt så stor – og fordi Magnus Carlsen er involvert. Grønn står også ved at Carlsen har visst hva han har gjort i det som har utspilt seg til et stort sjakkdrama.

– Jeg har kjent ham i 20 år, og han har alltid vært ekstremt velinformert, poengterer Grønn.

Les også: Sjakkdommar avslører juksemetodar: – Eit større problem enn ein trur

Hans Niemann og Magnus Carlsen.
Hans Niemann og Magnus Carlsen.

Siste nytt

 • Tandrevold og Lien topp ti i Kontiolahti

  Ingrid Landmark Tandrevold åpnet sesongen med andreplass etter 20 treff av 20 mulige på onsdagens normaldistanse. Fredag var hun med på å gå det norske stafettlaget inn til tredjeplass, og lørdag leverte hun nok et godt løp.

  Med feilfri skyting på liggende gikk hun i ledelsen etter den første skytingen, men en bom på stående gjorde at seiershåpet forsvant. Til slutt endte hun på en delt sjetteplass, 31,6 sekunder bak Lisa Theresa Hauser.

  – Jeg er veldig fornøyd og med utgangspunktet før i morgen. Jeg har i hvert fall et kjempeutgangspunkt og noen kjemperygger. Jeg er veldig fornøyd med å få til en god sprint igjen, det er lenge siden sist, sier Tandrevold til NRK.

  Hauser vant foran Lisa Vittozzi og Linn Persson.

  Ida Lien ble nummer ti, også hun med én strafferunde. Det er fjerde gang Lien ender topp ti i et verdenscuprenn.

  Finland Biathlon World Cup
  Foto: Vesa Moilanen / AP
 • Hansen vant igjen på Lillehammer – dobbelt norsk i kvinnenes kombinert

  Gyda Westvold Hansen var fullstendig overlegen i kombinertkonkurransen på Lillehammer. Lagvenninne Ida Marie Hagen tok 2.-plassen.

  Hansen hoppet ned til 98 meter og hadde en ledelsen på 57 sekunder ned til italienske Annika Sieff foran langrennet.

  20-åringen økte forspranget sitt i løpet av de fem kilometerne og endte til slutte 1.21,6 minutter foran lagvenninne Ida Marie Hagen, som tok 2.-plassen. Østerrikske Lisa Hirner ble nummer tre, skriver NTB.

  Gyda Westvold Hansen
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Klæbo gir opp verdenscupen sammenlagt

  Johannes Høsflot Klæbo har allerede gitt opp å vinne verdenscupen sammenlagt, etter kun to helger i verdenscupen.

  – Jeg har sagt fra meg muligheten til å vinne verdenscupen sammenlagt da jeg ikke stilte til start i går. Nå ser jeg ikke på det som en mulighet lenger, sier Klæbo.

  – Er ikke det kjedelig?

  – Jo, det er kjipt på helg to. Men du tåler ikke å ikke gå skirenn. I går kunne jeg ikke gå, og da er verdenscupen sammenlagt over.

  26-åringen vant lørdagens sprint på Lillehammer, men måtte stå over fredagens 10 kilometer med en ruskete hals.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste