Hopp til innhold

Finalerekord etter kontroversiell uke: – Jeg kommer til å si noe, men ikke alt

Magnus Carlsen avsluttet en turbulent uke med en imponerende seier i den sjuende turneringen av Champions Chess Tour.

Magnus Carlsen

I REKORDFORM: Magnus Carlsen tok sin andre strake seier i Champions Chess Tour. Her fra sjakk-OL i august.

Foto: ARUN SANKAR / AFP

– Jeg kommer til si noe, men ikke alt, svarer Magnus Carlsen på TV 2s spørsmål om han vil uttale seg etter det som har vært en kontroversiell uke for verdenseneren.

Han var helt overlegen i finalen av Champions Chess Tour mot 19 år gamle Arjun Erigaisi søndag kveld, og endte turneringen med hele 19 seirer på 28 partier. Eller 27 hele partier, som Carlsen selv kaller det.

For det er partiet han tapte med vilje etter to trekk mot amerikanske Hans Niemann som har fått aller mest oppmerksomhet. Det skjedde 14 dager etter at Carlsen trakk seg fra Sinquefield Cup og la ut en Twitter-melding som mange tolket som juksemistanker mot Niemann.

– Kommer ikke til å endre synspunkt

TV 2 spør om det er juridiske grunner til at han ikke «vil si alt».

– Det er et veldig godt spørsmål. svarer Carlsen og trekker på smilebåndet.

Hans Niemann

MOTSTANDER: Hans Niemann.

Foto: NRK

Han forteller at han kommer til å snakke på sosiale medier, «relativt tidlig neste uke». Niemann kom til kvartfinalen i turneringen, og er derfor også klar for den neste.

Jeg kommer ikke til å endre synspunkt på om jeg vil spille mot ham eller ikke, men det er ikke jeg som inviterer spillere til turneringer. De beslutningene tas av andre. Jeg har selvfølgelig mine meninger, men tar ikke beslutningene, sier 31-åringen til kanalen.

Les også: Bildet av sjakkprofilen skaper sterke reaksjoner: – Ingen formildende omstendigheter

Sergej Karjakin med Putin-genser
Sergej Karjakin med Putin-genser

Finalerekord

Han var mer snakkesalig om finaleseieren. For etter første dag ledet han 2,5-0,2 og trengte bare to seire for å ta sin fjerde seier i årets Champions Chess Tour.

Nordmannen gikk hardt til verks med sorte brikker og vant det første hurtigsjakkpartiet. I neste parti, med hvite brikker, fortsatte han den nådeløse herjingen fra rommet sitt i Oslo. Da endte det 4,5-0,5.

Det er også rekord å vinne finalen på bare fem partier, informerer TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer under sendingen, og kaller det en maktdemonstrasjon.

– Jeg tviler på at jeg har hatt en turnering hvor det har gått så glatt fra start til mål, mener Carlsen selv.

– Han avgjør på tre partier i går og to i dag. Det kan ikke gjøres bedre, så den rekorden kommer han på sett og vis alltid til å ha, poengterer TV 2 sjakkekspert Maud Rødsmoen.

Også treneren ga eleven mye ros.

– Det er svært imponerende måten han spiller på i denne turneringen. Det er lite å kritisere og alt ser ut til å lykkes for ham. Det virker som han har ekstremt godt fokus, sier Peter Heine Nielsen til TV 2.

Les også: Fide refser Carlsen i uttalelse: – Kan være ødeleggende for sporten

Magnus Carlsen / Arkadij Dvorkovitsj
Magnus Carlsen / Arkadij Dvorkovitsj

Siste nytt

 • Pelé på sykehus

  ESPN Brasil melder at den brasilianske fotballegenden Pelé er lagt inn på sykehus i Sao Paolo med hevelser over hele kroppen.

  82-åringen har over lengre tid blitt behandlet for tykktarmskreft.

  Cellegiften har ikke klart å dempe svulstvekstene de siste månedene som har spredd seg til flere av fotball-kongens organer.

  pele
  Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
 • LSK forlenger med Bakke og Myhre

  Trener Geir Bakke og hans assistent Petter Myhre har skrevet under på nye avtaler med Lillestrøm. De er bundet til klubben ut 2027.

  Det opplyser de gulkledde på sine nettsider onsdag.

  – Det føles veldig naturlig ut for klubben i forhold til den reisen vi har hatt. Geir og Petter har vært med å bygge A-laget og klubb. Det er ikke noe tvil om at vi mener at vi har de beste trenerne LSK kan ha, sier sportssjef Simon Mesfin.

  Duoen ledet LSK til kamp om en pallplass i årets sesong, men laget falt litt fra i slutten og endte på den sure fjerdeplassen. Likevel var det ikke tvil om at de ønsket å forlenge.

  – Det er fotball som har vært livet mitt. Det er der jeg har tatt utdanningen min som trener, og jeg følte hvis jeg ikke hadde benyttet denne muligheten nå, så hadde jeg ikke kommet tilbake til trener-yrket igjen, forteller Myhre.

  Han har kombinert trenerjobben med en jobb som ekspert i TV 2. Han gir seg med sistnevnte nå som mediehuset tar over rettighetene til Eliteserien.

  Petter Myhre og Geir Bakke
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Uldal vant i IBU-cupen – firedobbel norsk på jaktstarten i Idre

  Martin Uldal vant jaktstarten i IBU-cupåpningen i skiskyting i svenske Idre. Endre Strømsheim, Mats Øverby og Martin Nevland sørget for en norsk drømmedag.

  Strømsheim ledet foran Øverby før start i onsdagens renn, men fra femteplass klatret Uldal til sin første seier i IBU-cupen. Med tre bom vant han med 32 sekunder på Strømsheim, som måtte tåle fem bom. Øverby fulgte på tredjeplass, 53 sekunder bak med to bom.

  Martin Nevland kom på fjerdeplass og sørget for en norsk drømmedag i Sverige. Sverre Dahlen Aspenes endte på 9.-plass, mens Aleksander Fjeld Andersen ble nummer tolv.

  (©NTB)

  Martin Uldal
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste