Hopp til innhold

«Perry» ut mot RBK: – Jeg fikk sparken på samme måte som Kåre

Tidligere Rosenborg-trener Per Joar «Perry» Hansen kaller sparkingen av ham selv og Kåre Ingebrigtsen forkastelig.

Per Joar Hansen

KRITISK TIL RBK: Tidligere Rosenborg-trener Per Joar «Perry» Hansen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Hansen fikk sparken som Rosenborg-trener i 2014. Begrunnelsen var svært lik den Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun fikk i sommer: Manglende sportslig utvikling.

«Perry» hevder det er flere likhetstrekk mellom de to avskjedigelsene.

– Det var det samme i min situasjon, det var heller ingen prosess der. Jeg fikk sparken på samme måte som Kåre. Det var via en SMS halv åtte på morgenen, der jeg fikk spørsmål om jeg kunne møte på kontoret til Ivar (Koteng, red.anm.), sier Lagerbäcks assistent på landslaget.

Den tidligere RBK-treneren sier videre at Rosenborg ikke fulgte arbeidslivets spilleregler da de valgte å si ham opp for å gi jobben til Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun. Da lå RBK på andreplass i serien - ni poeng bak Molde og var utslått av cupen.

– Det var ingen drøftelsesmøter eller noe som helst. Det var en SMS om morgenen og så var det sparken rett over bordet. Det har tydeligvis skjedd her også, da. Jeg valgte å ikke gjøre noe spesielt med det. Jeg pakket bare sammen på kontoret og ble ferdig med hele greia, kommenterer treneren.

Styreleder Ivar Koteng er blitt forelagt intervjuet med Hansen, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Kåre Ingebrigtsen har fått sparken som Rosenborgtrener.

Styreleder i Rosenborg Ivar Koteng.

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

– Hører ikke hjemme noen plass

Ingebrigtsen og Hoftun har bestemt seg for å gå til sak mot Rosenborg for det de mener er usaklig oppsigelse. Hansen valgte på sin side å gå videre uten noe rettslig etterspill.

– Folk er forskjellige. Jeg ville ikke ha mer med slike folk å gjøre. Dermed gikk jeg på kontoret, pakket sakene og dro så hjem. Så var jeg ferdig med det. Men det blir spennende å se når denne saken skal for retten, sier han.

Den tidligere RBK-treneren er sterkt kritisk til måten Rosenborg har sparket ham selv og Ingebrigtsen på.

– Jeg synes det er helt forkastelig.

– Alle topptrenere i Norge vet at de sitter på lånt tid. Vi vet at det er et spesielt yrke og at vi må være forberedt på alt, men at fotballtrenere ikke skal ha det samme rettslige vernet som hvilken som helst annen arbeidstager – det hører ikke hjemme noen plass.

– At vi får sparken, det vet vi, men at fotballedere kan behandle arbeidstagere på denne måten, det synes jeg ikke noe om, sier han.

Kåre Ingebrigtsen

Smilet satt litt løsere da Ingebrigtsen og Hoftun tok over som trenere i 2014.

Foto: Ned Alley / NTB scanpix

– Krever respekt

I dag er Hansen ute av norsk klubbfotball. Han er ansatt som Lars Lagerbäcks assistent på landslaget, men håper at rettssaken mot Rosenborg kan gi norske klubber en vekker.

– Fotballtrenere er også mennesker og vanlige arbeidstagere.

– Det å være fotballtrener er en risikobransje, det vet vi trenere. Men vi krever respekt og at vi ikke blir brukt og kastet etter klubbenes velbefinnende.

Tørum

Knut Tørum mener norske klubber har mye å lære.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Må gjøres mer ryddig

Knut Tørum er en annen trener som har fått sparken i Rosenborg. Tørum tok over som hovedtrener i klubben i 2006, men måtte gå fra klubben dagen etter at Rosenborg vant 2-0 over Valencia i 2007.

– I min tid ordnet de opp på en ryddig og grei måte, men om det har endret seg i ettertid, tør jeg ikke å si, påpeker Tørum.

Han ønsker ikke å si noe konkret om striden mellom Ingebrigtsen og Hoftun og deres tidligere arbeidsgiver, men mener at norske klubber må bli flinkere til å håndtere slike saker.

– Det finnes forbedringspotensial når en fotballklubb ønsker å si opp en fotballtrener. Der virker det å være mye rart. Vi mangler en god praksis på det, og det ender derfor med at mange av disse treneravgangene blir løst på en litt lei måte. Der har vi definitivt noe å ta tak i innen norsk fotball.

– Det må gå an å gjøre det mer ryddig enn det gjøres i dag, sier han.

Espen Viken, talsperson for supporterklubben Kjernen, sier til NRK at styret har full tillit til Ivar Koteng og resten av styret i det medlemsstyrte Rosenborg.

– Vi mener de gjør en god jobb, og er ikke enig i det bildet som tegnes av Ivar Koteng i media, kommenterer han.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal