Vil ha sms-varsling ved trusler og kriser

Et sms-system som testes ut i Rogaland kan varsle tusenvis av mennesker om trusler på få sekunder. Tove Welle Haugland (KrF) vil ha systemet til Kristiansand.

En person scroller på mobiltelefonen

Ved hjelp av et nytt sms-system kan tusenvis av mennesker varsles om kriser og hendelser i løpet av sekunder.

Foto: Christine Jensen / NRK

Under Blinkfestivalen i forrige uke sendte Sandnes kommune ut 26.522 tekstvarslinger i løpet av to minutter. Hele 93 prosent av mobiltelefonene som oppholdt seg nær basestasjonene fikk testmeldingene.

Hensikten er å kunne øyeblikkelig varsle befolkningen om kriser og trusler i nærheten. Beredskapssjef i kommunen, Torbjørn Corneliussen, sier erfaringene er svært gode.

Tove Welle Haugland

KrFs kandidat til bystyret i Kristiansand, Tove Welle Haugland, vil ha et slikt system til Norge.

Foto: Anne Signe Øygarden

Les også:

Varsling på ulike språk

– Med store befolkningsmengder samlet på én plass, så er dette et moderne verktøy for å kunne gi beskjed hurtig og effektivt. Med tanke på de kravene som stilles til kommunene gjennom forskrift om kommunal beredskapsplikt, så vil jeg si at vi oppfyller kravene om rask varsling. At vi i tillegg kan varsle turister på deres språk er en stor fordel, sier Corneliussen.

Bystyrekandidat for KrF i Kristiansand, Tove Welle Haugland, var én av deltakerne som mottok en slik sms. Hun ønsker nå systemet til Kristiansand.

– Kristiansand er arena for mange stor arrangementer om sommeren. Derfor mener jeg det vil være en god idé å innføre et slikt system i kommunen. Omtrent alle går med en mobiltelefon til enhver tid.

– Det å vite at man kan få en melding dersom noe uventet skulle oppstå, skaper trygghet og visshet om at beredskapen er på plass, mener Welle Haugland.

Kommunen Sandnes, Stavanger, Sola og Randaberg er piloter for prosjektet. Varslingssystemet kan raskt gi informasjon til alle som har på mobiltelefon innenfor et geografisk område. Meldingen går ut til både beboere, besøkende og utenlandske turister, og vil typisk blir brukt ved terror, brann eller gassutslipp.

Les også: Varslar full gjennomgang av beredskapsplanane etter fleire alvorlege hendingar

Ivaretar personvernet

Ifølge Corneliussen er personvernet ivaretatt. Systemet samler ikke inn telefonnummer eller identiteten til menneskene som oppholder seg i området.

– Man ser kun hvilke nasjonaliteter de ulike mobilene representere. Vi får ikke opplyst telefonnummer, men kun informasjon om hvilken basestasjon mobiltelefonene er tilknyttet, understreker Corneliussen.

Espen Gylvik

Administrerende direktør i USM, Espen Gylvik.

Foto: USM

Selskapet UMS, som driver med massekommunikasjonsløsninger, står bak sms-løsningen. Systemet er enkeltvis test ut flere steder i landet. Blant annet under en beredskapsøvelse i Oslo, under Tall Ships Races i Ålesund og i Tromsø-regionen. Administrerende direktør Espen Gylvik mener metoden er den moderne versjonen av «Viktig melding – lytt på radio».

Tilpasset en ny virkelighet

– Sirener kan utføre noen oppgaver, men man må ta inn over seg at den oppvoksende generasjon ikke har noe forhold til sirener. Jeg tror få unge i dag vet at sirener betyr finn en radio, logg deg på og still inn på P1. I så måte er dette en klar modernisering og en tilpasning til den virkeligheten vi lever i, sier Gylvik.

Ifølge Gylvik vil prisen for sms-varslingen i Rogaland ligge på anslagsvis én million kroner.

– Selv om mange norske kommunebudsjetter er sprengt, så er dette en billig trygghet. Det handler først og fremst om vilje. I forhold til infrastruktur så er det ikke store investeringer som må til. Infrastrukturen er allerede på plass. Det handler om en engangsinvestering. I fortsettelsen ligger prisen på noen øre per innbygger i året, sier Gylvik.