NRK Meny
Normal

Vil ha hjertestans-app til Norge

Livredningsappen er allerede tatt i bruk i Sverige. Nå vil de norske skaperne i UMS ha den til Norge, men det er nytteløst uten et ordentlig hjertestarterregister på plass, mener LHL.

Livredningsapp Marwel Hauge01

Helene Marwell-Hauge i teknologifirmaet UMS demonstrerer hvordan appen fungerer. – Man vil se her hvor man selv er plassert, så ser man hvor hjertestarteren er og hvor man skal gå for å hjelpe, sier hun.

Foto: Martin Holvik / NRK

Appen varsler frivillige livreddere i nærheten av en plutselig hjertestans. En GPS-posisjon plasseres, og alle med appen i en radius på 500 meter får varselsalarm på mobilen. I tillegg viser appen hjertestartere som måtte befinne seg i nærheten.

livredningsapp sjef USM

Espen Gylvik, sjef i Unified Messaging Systems (UMS) mener politikerne må satse på helseteknologi.

Foto: NRK / Martin Holvik

Teknologien kan være med å øke sannsynligheten for å redde liv ved at man får folk raskere til stedet og får iverksatt hjerte- og lungeredning raskt, sier Espen Gylvik, sjef i Unified Messaging Systems (UMS).

Applikasjonen er allerede tatt i bruk i Sverige, gjennom prosjektet SMS-livräddare i Stockholm, hvor flere tusen har meldt seg som frivillige livreddere.

En ny forskningsrapport på forløperen, som varslet frivillige på SMS, viste at 30 prosent flere fikk hjerte og lungeredning før ambulansen kom til stedet, skriver New England Journal of Medicine.

livredningsapp

Appen er allerede tatt i bruk i Sverige. Et varsel med en sterk alarm ljomer på mobiltelefonen idet for eksempel AMK-sentralene aktiverer den.

Foto: NRK / Martin Holvik

Mangler hjertestarterregister i Norge

– En forutsetning for at denne appen kan fungere like godt i Norge som i Sverige, er at man evner å samle alle hjertestartere inn i ett register, sier Gylvik.

Mari Larsen, assisterende generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL), mener det er nytteløst å ta i bruk appen hvis ikke hjertestarterregisteret er på plass.

hjertestarter livredningsapp skilt

Norge har foreløpig ikke noe hjertestarterregister.

Foto: NRK / Martin Holvik

Helseminister Bent Høie har bedt Helsedirektoratet om å starte arbeidet med å lage hjertestarterregisteret, men det er ennå ikke på plass.

– Apper er sårbare

Larsen i LHL ser imidlertid flere utfordringer med appløsningen.

– Det er slik med mobilapplikasjoner at de skal holdes ved like, de skal oppdateres, det er ting som kan gjøre dem ganske sårbare, sier hun.

I tillegg stiller Larsen spørsmål ved hvilke krav som skal stilles til de frivillige som bruker appen.

– De som melder seg inn i registeret, skal de hele tiden holde seg oppdatert? Skal de ha trening årlig for at de skal kunne stå som kvalifisert i registeret, spør Larsen, som mener at appen kan fungere som et supplement i de store byene, men at det viktigste er å lære seg hjerte- og lungeredning.

Livredningsapp Mari Larsen LHL

Mari Larsen, assisterende generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke mener appen kan fungere som et supplement.

Foto: NRK / Martin Holvik

Livredning er det viktigste

Anestesilege og forsker ved Oslo universitetssykehus, Jo Kramer-Johansen, er positiv til ideen om appen og forskningsresultatene fra Sverige. Han mener imidlertid implementering av teknologien i Norge kan ligge frem i tid.

– Vi vet at AMK-sentralene opplever en stor aktivitetsøkning. Hvilke nye oppgaver som skal prioriteres i en slik situasjon, er ikke nødvendigvis helt lett.

– I tillegg høres det ut som det er noen tekniske utfordringer med å finne nøyaktig lokasjon på hjertestansen og de frivillige livredderne, sier han.

Viktigst er å kunne livredning, mener Kramer-Johansen.

Livredningsapp Jo Kramer Johansen

Anestesilege og forsker Jo Kramer Johansen.

Foto: NRK / Martin Holvik

– Først må man ringe 113, så toget kan begynne å gå. Det toget kan godt ha med seg mange apper og mye fancy, men starter det ikke med at du ringer 113, er det ikke til mye hjelp.

Musikk kan hjelpe deg å holde den rette takten når man gir hjertekompresjoner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger