Toppmøte om Kongo-fanger

Utenriksminister Jonas Gahr Støre vil trolig møte Kongos utenriksminister neste uke for å snakke om de to fengslede nordmennene i Kongo. Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor NRK. UD har bedt om et slikt møte i New York med de kongolesiske myndighetene.

Jonas Gahr Støre

Utenriksdepartementet jobber med å få i stand et møte mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og myndighetene i Kongo om Tjostolv Moland og Joshua French, som sitter fengslet i landet.

Foto: NRK

Tjostolv Moland og Joshua French

De to nordmennene er dømt for drap i Kongo og har sittet fengslet i landet siden 2009.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

De to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er dømt for drap og spionasje i Kongo, og de to har vært fengslet i landet siden 2009.

Utenriksdepartementet jobber med å få i stand et møte på toppnivå med kongolesiske myndigheter, og målet er benådning og en overføringsavtale.

Det sier pressetalsmann i UD, Frode Andersen, til NRK.

– Nå skal utenriksministeren til New York neste uke og vi har bedt om et møte med kongoleserne for å fortsette dialogen vår med Kongo både i forhold til en eventuell benådning og en soningsoverføring til Norge for Moland og French, sier Andersen.

Tilsvarende møte i 2011

Frode Andersen, UD.

Pressetalsmann Frode Andersen sier UD jobber med et toppmøte mellom Norge og Kongo om Moland og French.

Foto: UD / UD

Ifølge Utenriksdepartementet var det i et tilsvarende møte i fjor, under FNs generalforsamling, at utenriksminister Jonas Gahr Støre ble enig med Kongos utenriksminister om en overføring for de to nordmennene fra landsbyfengselet i Kisangani til hovedstadsfengselet i Kinshasa.

Nå håper norske myndigheter at et tilsvarende møte neste uke, mellom norske og kongolesiske myndigheter på ministernivå, vil føre til en overføringsavtale slik at de to dødsdømte nordmennene kan sendes hjem til Norge.

– Det viktigste for oss er en overføring til Norge. Om det skjer gjennom en benådning eller en soningsoverføring er vi åpne for å diskutere. Men det sentrale punktet er å få de to til Norge, sier Andersen.

– Vekker spenning

Mathilde Moland

Mathilde Moland har ikke store forventninger til nye møter mellom myndighetene i Norge og Kongo.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Mor til Tjostolv Moland, Mathilde Moland, lar seg ikke begeistre over nyhetene om at det går mot et nytt møte mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og kongolesiske myndigheter, men er likevel spent på hva dette kan føre til.

– Det vekker jo litt spenning og man håper jo hver gang. Men samtidig så har det vært så mange runder i denne saken, så en skrur seg ikke så veldig mye opp. Men vi som pårørende har ikke hørt et ord fra UD om disse nye møtene som planlegges, sier Mathilde Moland, til NRK.

– Er du overrasket over det?

– Ja, jeg er i grunnen litt overrasket over det. Det burde de ha kunnet informere oss om, sier hun.

Snakket med sønnen

Mathilde Moland snakket med sønnen Tjostolv Moland på telefon for noen dager siden.

Hun sier at de to dødsdømte nordmennene ikke ser spesielt lyst på fremtiden.

– Konklusjonen i den samtalen er at de to regner med enda en jul i fengsel i Kongo. Og det har vel jeg også tenkt. Jeg hadde ikke tenkt å si det til han, men han sa det til meg, avslutter en tankefull mor på Vegårshei.