Hopp til innhold

Uttaler seg for første gang om Andreas Hus-saken: – Bra at forholdene ble avdekket

Sylvi Listhaug (Frp) var en av de største støttespillerne til barnehospicet Andreas Hus. Nå sier hun at de aldri hadde fått penger om hun visste hvordan de ble brukt.

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug (Frp) er glad for at det har kommet fram hvordan FFB har brukt statsstøtten de har fått.

Foto: William Jobling / NRK

Det som har kommet frem er svært alvorlig. Fellesskapets midler skal brukes med varsomhet og omhu, sier Listhaug til NRK.

Frp-lederen har kjempet for barnehospicet Andreas Hus i flere år, og vært en av de viktigste støttespillerne. Men etter at avsløringene rundt pengebruken kom, ble det stille fra Listhaug.

NRK har siden oktober i fjor forsøkt å få partilederen i tale flere ganger. Partiet har i stedet henvist til helsepolitisk talsperson Bård Hoksrud.

Listhaug var blant annet med på å bevilge 30 millioner kroner årlig til etableringen av et senter for alvorlig syke og døende barn.

sylvi listhaug og natasha pedersen

Sylvi Listhaug har støttet Foreningen for barnepalliasjon i flere år. Her er hun og avgått generalsekretær Natasha Pedersen på Stortinget da foreningen fikk 30 millioner over statsbudsjettet i juni 2020.

Foto: Skjermdump / FFB

Får ikke mer penger

Nå uttaler hun seg omsider. Bruken av de statlige pengene fikk nylig sterk kritikk i en rapport fra Helsedirektoratet. Foreningen for barnepalliasjon (FFB) som står bak barnehospicet betale tilbake staten et tosifret antall millioner.

– Hadde vi visst det vi nå vet ville ikke denne organisasjonen fått penger. Det er bra at forholdene ble avdekket, sier hun til NRK onsdag.

Helsedirektoratet har også uttalt at foreningen ikke vil få mer penger og vurderer politianmeldelse.

NRK har vært i kontakt med tidligere generalsekretær i FFB Natasha Pedersen. Hun skriver i en SMS at hun ikke har noen kommentarer til Listhaug sine uttalelser og at hun er sykemeldt.

Pedersen mistet sist uke jobben som følge av den kritiske rapporten fra Helsedirektoratet.

Les også: Må betale tilbake flere millioner: – De har trikset med regnskapene

Andreas hus
Andreas hus

En politisk hestehandel

Kjersti Toppe som var helsepolitisk talsperson for Sp da foreningen fikk bevilget 30 millioner kroner i 2020, mente da at prosessen var svært kritikkverdig.

– Dette har ikke noe med en helsepolitisk beslutning å gjøre. Det blir torpedert gjennom forhandling på Stortinget. Dette er en ren politisk hestehandel, sa Toppe da.

Les også: Stortingspolitiker om barnehospice: – Dette er en ren politisk hestehandel

Slik ønsker Foreningen for barnepalliasjon at barnehospicet i Kristiansand skal se ut.
Slik ønsker Foreningen for barnepalliasjon at barnehospicet i Kristiansand skal se ut.

Også fagmiljøet har vært svært skeptisk til å bruke flere millioner på barnehospice.

Listhaug uttaler til NRK at hun nå først og fremst synes synd på alle barna og familiene deres som ikke får det etterlengtede tilbudet de har ventet på.

Da jeg var eldre- og folkehelseminister var jeg og besøkte tilbudene de har i Sverige og Danmark til disse familiene. Jeg så hvor viktig det var for dem å ha et tilbud som ivaretar hele familien til det døende barnet.

Mener du fortsatt det var riktig å bevilge 30 millioner kroner i året til Andreas Hus?

Jeg mener fremdeles vi trenger et spesialtilbud til familier med døende barn som også ser familien rundt det syke barnet. Jeg håper vi skal få til det i fremtiden, sier Listhaug.

Andreas hus

Barnehospicet Andreas Hus skulle ha åpnet dørene for fire alvorlig syke barn og familiene deres denne måneden, men nå er framtiden uviss.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK