Stormberg-Olsen: – Et uheldig valg av eksempler

Stormbergsjef Steinar J Olsen sier han valgte noen uheldige eksempler på sykdommer når han på sin blogg oppfordret de litt syke til å gå på jobb. Han sier poenget med innlegget var å få en debatt om høyt sykefravær i Norge.

Steinar J. Olsen Twitrer

Steinar J Olsen i Stormberg har i dag skapt overskrifter og debatt i Norge etter et blogginnlegg om at mange som er syke burde gått på jobb.

Foto: Osigraf Reklamefoto / Montasje: NRK

I bloggen som Stormberg-sjef Steinar J. Olsen driver tar han opp utfordringene med økende sykefravær på arbeidsplassen.

– Det er lov å gå på jobb når man er syk

I en videoblogg sier han blant annet at han mener det er betenkelig å være hjemme «fordi man har influensa, feber, vondt i hodet eller har en lungebetennelse eller bihulebetennelse», og at det viktige er å avgjøre hvor syk en føler seg før man finner ut om man kan jobbe.

Han legger vekt på at det er lov å gå på jobb når man er syk, og det er lov å være hjemme.

Innlegget har vakt sterke reaksjoner, men Olsen har fått støtte og møtt motstand på sosiale medier og i pressen i dag.

Ønsker en fordomsfri debatt

I ettermiddag sier Steinar J Olsen at han har forståelse for at noen mener at han var litt for spisset i budskapet når han nevnte konkrete sykdomstilfeller i innlegget sitt.

– Jeg ser at det var et uheldig valg av eksempler. Men det må ikke overskygge for det jeg opplever at de aller fleste er enige om, nemlig at vi trenger en fordomsfri debatt omkring årsaker til at vi i Norge har et for høyt sykefravær, sier Steinar J Olsen.

Han legger til at han synes det er bra at Norge har verdens beste sykefraværsordning.

– For å bevare den gode ordningen er det viktig at vi klarer å diskutere åpent og fordomsfritt hvordan vi kan klare å få ned fraværet, sier Olsen.

– I videoen som ble publisert på våre internsider ønsket jeg å skape debatt og få tilbakemeldinger på hvilke tiltak vi som virksomhet kan iverksette for å øke trivselen og tilstedeværelsen. Det er et ansvar jeg som arbeidsgiver er pålagt, og det er mitt ansvar som leder å ta dette på alvor, sier han.

NHO-Mathiesen: – Er du syk blir du hjemme

Siri Mathiesen

NHO-leder på Agder Siri Mathiesen mener at om man er syk, blir man hjemme fra jobb.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

NHO-leder på Agder Siri Mathiesen sier til NRK at det er underlig av Steinar Olsen å mene folk kan gå på jobb når de er syke.

– Er du syk så er du syk. Jeg synes det er et forunderlig utsagn. Har du influensa eller lungebetennelse så skal du være hjemme i sengen. Det er litt feil vinkling på sykdomsproblematikken. Jeg synes at er du syk, så skal du være hjemme, sier Mathiesen.

Etterlyser tiltak

Mathiesen mener Olsen har kommet inn på et feil spor med sine uttalelser.

– Debatten er viktig og den bør vi ha, men jeg synes Olsen heller bør se etter tiltak, fremfor å henge ut enkelte sykdomsgrupper.

Hun skjønner at Olsen og Stormberg bommet på sykdomseksempler, og mener at den eneste måten å komme videre i denne diskusjonen er å tenke på tiltak.

– Jeg tror et godt tiltak er å knytte sykdom opp mot arbeidsevne. Kan du utføre arbeidsoppgavene dine, bør du gå på jobb, sier Mathiesen.

– Utradisjonelt

Stormberg har snart 400 ansatte, men Olsen sier kommunikasjonsveiene er korte.

– Det er kanskje utradisjonelt å bruke videoblogg for å involvere medarbeidere til høyttenkning om sykefravær, men vi er opptatt av å snu hver stein for å lykkes bedre. Jeg er så heldig å ha medarbeidere og tillitsvalgte som har tatt dette på alvor og som har kommet med flere gode innspill som vi skal jobbe videre med, sier Olsen.

– I stedet for å diskutere hvilke sykdommer vi bør holde oss hjemme med, bør debatten handle om hvilke holdninger vi i felleskap skal ha til både fravær og nærvær. Jeg sitter ikke på svarene og jeg skal være ydmyk i fortsettelsen av denne debatten, men vi må jobbe sammen for å fortsatt ha verdens beste sykelønnsordning. Det vil alle nyte godt av, skriver han i dag på bloggen sin.

Her er videobloggen til Olsen: