Oppfordrer til å gi en læreplass i julegave

Eieren av selskapet Stormberg, mener den beste julegaven næringslivet kan gi, er å gi unge mennesker en mulighet til å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Ulrikke fikk lærlingeplass hos Stormberg

Ulrikke Hansen Loland som fikk læreplass hos Stormberg, var en av bedriftens beste selgere forrige måned.

Foto: Tom-Richard Hanssen Olsen

Desember er en måned hvor aktører i næringslivet gir bort gaver.

– Det er flott, men det viktigste de kanskje kan gi, er en jobb eller en læreplass til noen som sliter med å få dette, sier daglig leder i Stormberg, Steinar J. Olsen.

7 av 10 har fått lærekontrakt

Selv om tall fra Utdanningsdirektoratet viser en positiv utvikling fra i fjor til i år når det gjelder antall læreplasser, er det fortsatt mange som står uten plass.

Av 27 692 søkere til læreplasser, har 18 814 fått lærekontrakt per 1. november 2017. Mandag blir nye tall offentliggjort.

Olsen mener det er viktig at næringslivet kommer sterkere på banen og tilbyr flere læreplasser. Det gir mennesker en mulighet til å klare seg selv.

– Hadde ikke kommet langt uten dette

Olsen selv har gode erfaringer med å tilby jobb eller læreplass til mennesker som av en eller annen grunn har slitt med å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

En av dem er 19 år gamle Ulrikke Hansen Loland. Hun sier jobbmuligheten har betydd veldig mye for henne.

– For å være helt ærlig, så tror jeg ikke jeg hadde kommet så langt uten dette. Jeg hadde sannsynligvis sittet hjemme, sier hun.

Ulrikke Hanssen Loland fikk lærlingeplass hos Stormberg

Ulrikke Hansen Loland er takknemlig for muligheten hun har fått hos Stormberg. Hun mener det vil gjøre det lettere for henne å få seg jobb i framtiden.

Foto: Tom-Richard Hanssen Olsen

Olsen har fulgt med på Ulrikkes utvikling, og er imponert over hennes fremgang og stå på-vilje. Forrige måned var 19-åringen en av bedriftens beste selgere på landsbasis. Stormberg har totalt 370 medarbeidere.

– Vi har fått mange flinke og lojale medarbeidere ved å bevisst rekruttere mennesker som sliter med å få innpass på arbeidsmarkedet. Dette er bra både for Ulrikke og for oss, sier han.

– Dette er strålende

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, heier på Olsens initiativ.

– Det er altfor mange som det ikke er noe galt med, som bare har kommet litt skeivt ut og ikke har klart å komme seg inn i yrkeslivet. Så dette synes jeg er strålende, sier hun.

Siri Mathiesen

Regiondirektør i NHO Agder, Siri Mathiesen, synes Stormberg-eier Olsen initiativ om å gi en læreplass i julegave, er veldig bra.

Foto: NRK/Svein Sundsdal

Det er ikke første gang Olsen tar til orde for å hjelpe dem som står utenfor arbeidslivet.

Da innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Olsens bedrift i fjor, ba han staten om å bidra med halve lønnen til personer som har vært utenfor arbeidslivet i minst to år. Han ba også om at arbeidsgiveravgiften sløyfes for å gjøre det enklere å ansette flyktninger og andre.

Forslaget falt ikke i god jord hos LOs nestleder, som mener alle nye tiltak må vurderes opp mot faren for sosial dumping og ønske om billig arbeidskraft.

Steinar J. Olsen, eier av Stormberg

Daglig leder i bedriften Stormberg, som både produserer og selger turtøy, Steinar J. Olsen.

Foto: Tom-Richard Hanssen Olsen / NRK