Hopp til innhold

Forsker: – Sykefraværet bør opp

Norge har ifølge OECD verdens høyeste sykefravær. Forsker Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet mener det bør opp.

Ebba Wergeland, spesialist i arbeidsmedisin, mener man bør få opp sykefraværet.

OVERRASKET I DEBATTEN: Ebba Wergeland, spesialist i arbeidsmedisin, mener det er menns sykefravær som bør opp, ikke kvinners fravær som bør ned.

Menns legemeldte sykefravær lå på 4,2 prosent i første kvartal i år, og kvinners andel var på 7,3 prosent, viser tall fra Nav.

Kvinners høye sykefravær har vært omtalt som en gåte for forskerne, som ikke har funnet noen fasit på hvorfor det er slik.

I Debatten stilles spørsmålet om hvorfor kjønnsforskjellene er så store, og hva som kan gjøres.

– Kanskje bør man spørre om menns fravær er for lavt, så får man en litt annen debatt. For meg er det brå fallet i menns fravær mye mer bekymringsfullt enn utviklingen på kvinnesiden, sier forsker Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet.

Mer bekymret for menn

Siden toppen i 2009 har både menn og kvinners sykefravær falt. Men menns sykefravær har falt mer enn kvinners, slik at kjønnsforskjellen likevel har økt.

Wergeland sier Norge er i en utvikling med mer bruk av innleid arbeidskraft enn av fast ansatte. Hun mener reduksjonen i menns fravær faller sammen med en periode med arbeidsløshet og problemer i en del av de typisk mannlige bransjene.

Seniorforsker Arnstein Mykletun i Folkehelseinstituttet spør i Debatten om Wergeland faktisk mener at fraværet bør opp igjen.

– Ja. Det var litt sensasjonellt, kanskje, svarer Wergeland.

– Hvis vi passer på å inkludere folk med helseproblemer og eldre, som vi sier at vi vil, så vil fraværsprosenten øke, argumenterer Wergeland.

– Sykefravær er som antibiotika

Mykletun i Folkehelseinstituttet påpeker at Norge ifølge OECD har verdens høyeste sykefravær, og at det må være lov å spørre om det ville vært skadelig å nærme seg svenskene.

– Sykefravær er et veldig gode. Det er ypperlig, som antibiotika. Men vi vet at for mye antibiotika fører til resistens. Så kan man spørre seg: Er det sånn at vi skal ha mest mulig antibiotika. Jeg tror Ikke dette er et gode som bør overdoseres, mener seniorforsker Arnstein Mykletun i Folkehelseinstituttet.

Hva mener du om argumentet til Wergeland? Si din mening på NRK Debatts Facebook-side.

Se hele Debatten her

AKTUELT NÅ