Hopp til innhold

Stor pågang av musespiste biler

Bilverksteder har det langt travlere enn normalt med å reparere museskadde biler. Musene ser ut til å synes at gummi og plast er delikatesser.

Ekspertene har slått fast at det er museår i år. Det merkes godt – også på biler.

En rekke bilverksteder i Kristiansand bekrefter overfor NRK at de har jevnt tilsig av biler med skader forårsaket av mus. På noen av bilene er det store skader, etter at mus har gått løs på motor og elektronikk.

Tirsdag morgen skrev NRK.no om bileier Jan Ragnar Larsen, som har blitt nødt til å sette ut musefelle under panseret.

Fristende

Jan Inge Åsland på Tinnheia bil er en dem som bekrefter at det er flere musespiste biler enn på lenge.

– Vi har sett store museskader på biler i år. Akkurat nå er det hektisk. Det er klart det er fristende for ei mus å krype inn i en god varm bil som står parkert, sier Åsland.

Verksmester Tommy Liane hos Bay Auto i Kristiansand står foran en bil med åpent panser. Her har musa – eller mest sannsynlig musene – kost seg med diverse ledninger og slanger, og har tatt godt for seg av isolasjonen mellom motorrommet og kupeen, der de har begynt å lage bol.

De har også gnagd på belgen rundt girspaken, spist på skumgummien på høyttalerne, spist på ledningene i taket og under dashbordet, og de har fraktet med seg inn litt korn, som de har lagret under reservedekket.

– Dette er vel et år som er verre enn det pleier. I år har vi hatt mange biler med museskader, sier Liane.

Se video:

Det er museår i år, og det merkes godt. For musene de nøyer seg ikke bare med å komme seg innomhus. Flere bilverksteder melder nå om store skader på biler, etter at mus har gått løs på ledninger og elektronikk.

SE VIDEO: Verksmester Tommy Liane hos Bay Auto i Kristiansand sier han har hørt om folk som har hatt mus løpende rundt i bilen mens de kjørte.

Delikatesser

Nye biler ser ut til å være mest populære blant musene. En teori er at nye bildeler lukter sterkere enn gamle.

Når folk får problemer med bilen er det ikke alltid åpenbart at det er sultne, ubudne gjester som står bak problemene, sier Liane.

– Man merker det kanskje fordi det lyser i lamper, bilen stopper, eller vil ikke starte. Noen ganger kan man kanskje finne muselort eller se at de har gnagd på noe som ligger helt oppe i dagen, men ofte er det tekniske problemer det begynner med.

– Hva er det musene liker best?

– De er glade i mykt kunststoff. Ledninger og slanger er en delikatesse, ellers virker det som at skumgummi, plastdetaljer og alt annet som er mykt og fint å sette tennene i er veldig populært.

Kan koste flesk

Dersom de små gnagerne går løs på det elektriske anlegget i bilen, kan det bli svært kostbart.

– Da kan det skje mye rart, og feilen kan være vanskelig å finne. Har man for eksempel en feil som ligger bak et dashbord eller under et teppe, er det ikke alltid så lett å lokalisere den. Det kan by på utfordringer, sier Liane.

– Hvor kostbart kan det bli?

– I verste fall kan man måtte bytte et komplett ledningsnett og da snakker du i alle fall om 50–60 000 kroner. Det er forferdelig kjedelig for bileier.

– Men ofte er det bare en slange eller en ledning som må byttes, og hvis du da klarer å stoppe museproblematikken hjemme, så er mye gjort.

Må sette opp feller

– Hva kan man som bileier gjøre?

– Musene kommer inn på de underligste plasser, jeg tror bare de trenger 6 millimeter for å komme gjennom, så man kan ikke teipe igjen alt som er av åpninger på en bil. Da er det bedre å unngå at musa er i det miljøet der bilen står parkert.

– Man må prøve å kvitte seg med musene eller prøve å parkere en plass der du vet at det ikke er så mye mus.

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,4 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %