Normal

Rettssak i Ecuador starter i dag

I dag starter rettssaken mot sørlandskvinnen som tiltalt i en narkotikasak i Ecuador. – Vi er forberedt på at det kan bli flere år i fengsel for mamma, sier sønnen.

Forberedt på flere års fengsel

Sønnen til kvinnen fra Sørlandet som er tiltalt for å ha forsøkt å smugle tre kilo kokain kommer til å være til stede under rettssaken i Ecuador som starter mandag.

Foto: Lars Eie / NRK

Kvinnens norske hjelper i Ecuador, Maren Kateraas og den narkotiltalte kvinna i fengslet i Quito

Sørlandskvinnen har vært fengslet i Ecuador siden februar. Til høyre går Maren Kateraas som frivillig har hjulpet den fengslede kvinnen den siste tiden.

Foto: privat

Syv måneder etter at den norske kvinnen i 50-årene ble pågrepet på flyplassen i Quito i Ecuador skal nå saken opp for retten i Ecuadors hovedstad.

Slapp ikke inn i fengselet

Søndag reiste sønnen og kvinnens søster til Ecuador for å støtte deres mor og søster under rettssaken.

– Det skal bli godt å komme i gang og endelig få noe å forholde seg til. Samtidig er jeg veldig spent på hva utfallet blir, sier sønnen til NRK.

Etter ankomst til Ecuador forsøkte sønnen og søsteren å komme seg inn i fengselet for å besøke kvinnen i fengselet i fengselet Deprivation Center i byen Latacunga, sju mil utenfor Quito, skriver Lindesnes. Men de fikk ikke adgang til det strengt bevoktede fengselet i denne omgang.

Stoppet med tre kilo kokain

Kvinnen, som er fra Lindesnes i Vest-Agder, er tiltalt for forsøk på å smugle tre kilo kokain.

28. februar ble hun pågrepet på flyplassen i Quito med en brevkoffert hun ble bedt om å frakte. Kvinnen trodde det var dokumenter og har hele tiden sagt at hun ble lurt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kokainsiktet kvinne ber norske myndigheter om hjelp

Kvinnen har sittet fengslet i Ecuador siden februar. Mandag starter rettssaken mot henne.

Foto: Privat

– Tøft for hele familien

Mens kvinnen har sittet fengslet har familien gått i det uvisse hjemme på Sørlandet.

– Det har vært veldig tøft for hele familien. Vi tenker hele tiden på om hun blir frikjent eller dømt. Får hun åtte år, fire år, får hun 16 år? Det er tøft, sier sønnen.

Han sier at han og resten av familien er forberedt på at det kan bli en lang fengselsstraff.

– Vi er forberedt på at hun får minstestraff som er åtte år, men vi håper selvfølgelig at hun får strafferabatt og at straffen blir lavere, sier han

Har ikke snakket med moren på en måned

Sønnen hadde ikke vært i kontakt med moren på over én måned da hun ble flyttet til et annet fengsel.

– Sist jeg snakket med henne så hun veldig frem til rettssaken. Hun var skuffet over at den ble utsatt forrige gang. Hun gleder seg til å komme i gang og til å begynne å kjempe for å bli løslatt slik at hun kan komme hjem til Norge igjen.

Han ser frem til å treffe moren igjen.

– Da skal jeg fortelle at vi står på for henne og at vi gjør alt vi kan.

Det er ikke kjent når dom i saken faller.

Sist uke ble kvinnen lagt inn på sykehus i Ecuador på grunn av forverret helsetilstand. Hun er avhengig av flere medisiner daglig, og skal en periode etter at hun byttet fengsel ha blitt nektet flere av medisinene.

Sørlandskvinnen som sitter i fengsel i Ecuador, trygler norske myndigheter om hjelp til å komme hjem til Norge.
Sønnen til sørlandskvinnen som er pågrepet med kokain i Ecuador, frykter for hennes helse. Kvinnen har flere sykdommer og familien er redd hun ikke kommer til å overleve et lengre opphold i fengslet.