NRK Meny
Normal

Kokainsiktet kvinne trygler om hjelp

Sørlandskvinnen, som er narkosiktet i Ecuador, trygler norske myndigheter om hjelp til å komme hjem til Norge. Hun frykter for å dø i fengslet i Quito.

Sørlandskvinnen som sitter i fengsel i Ecuador, trygler norske myndigheter om hjelp til å komme hjem til Norge.

– Hent meg hjem, ber den norske kokainsiktede kvinnen fra fengslet i Ecuador.

Den femti år gamle sørlandskvinnen har sittet i kvinnefengslet i Quito i seks måneder etter at hun ble pågrepet med tre kilo kokain i en koffert på flyplassen i hovedstaden.

Ber norske myndigheter om hjelp

Kvinnens helse er dårlig og hun må bruke medisiner daglig for å overleve. Nå snakker hun ut i et videoopptak som norske Maren Kateraas har gjort på egen hånd. Kateraas har tidligere jobbet i NRK. I Ecuador hjalp hun kvinnen med blant annet medisiner. NRK har fått tillatelse til å bruke opptaket.

Maren Kateraas

Maren Kateraas har hjulpet kvinnen i fengslet. Kateraas har forlatt Ecuador, men sier hun tenker på kvinnen hver dag.

Foto: Privat

– Få meg hjem, er kvinnens bønn til norske myndigheter.

Fange nr. 3889

Kvinnen deler celle med tre andre. Hun føler seg ensom og vet ikke hvem hun kan stole på i fengslet.

– Jeg er jo egentlig totalt alene her. Om du har venner, kan du ikke stole på dem, forteller den femti år gamle kvinnen.

– Her er vi bare et fangenummer. Skal jeg til legen, så sier jeg bare fangenummeret som er 3889. Så finner legen helsejournalen min, forteller hun.

Men hun strever med å komme seg til fengselslegen. Hun må vente i to timer i kø ute i luftegården i fengslet, og det blir for kaldt.

(Saken fortsetter under bildet.)

Kvinnefengslet i Quito

Her er den norske kvinnen fengslet i påvente av en rettssak.

Foto: Privat

Oppholder seg på fengselskjøkkenet

50-åringen tør ikke oppholde seg i fengselsgården, så hun oppholder seg for det meste på kjøkkenet.

– Jeg har noen venner på kjøkkenet og de er greie med meg. Jeg sitter bare der fordi jeg tør ikke gå ut. De sa jeg måtte ikke gå alene, forteller kvinnen.

Tidligere i år ble hun ranet da hun skulle kjøpe brus i fengslet. Ifølge kvinnen ble hun fratatt penger og ei veske.

Tror ikke på overføring til Norge

Kvinnens norske advokat, Nils Anders Grønås, tror det skal mye til for at kvinnen kan sone en eventuell dom i Norge. Det har ennå ikke vært noen rettssak, men strafferamme for grove narkotikaforbrytelser kan være fengsel i inntil 12 år.

– Det er ikke lett å få hjem nordmenn som er fengslet i utlandet. I noen tilfeller finnes det samarbeidsavtaler hvor man kan få til soningsoverføring. I dette tilfelle er det ingen avtaler og Norge må i så fall inngå en avtale. Det skal mye til før det skjer, tror Grønås.

– Greier snart ikke mer

Tiden har vært lang for den fengslede kvinnen. Familien har vært på besøk en gang og drar trolig tilbake for å overvære rettssaken.

– De sier jeg kan få åtte år. Jeg klarer ikke det, forteller kvinnen.

28. februar ble sørlandskvinnen pågrepet på flyplassen i Quito. Hennes historie er at hun traff en kjæreste via internett og de pratet flere ganger på Skype. Kjæresten fortalte at han hadde arvet en båt, og den skulle de selge.

Føler seg lurt

Kjæresten skulle flytte til Norge og sammen skulle de leve av pengene fra båtsalget.

Men pengene fra salget dukket ikke opp og kvinnen overførte 600.000 kroner til kjæresten. Hun skulle bare ta med salgsdokumenter i en brevkoffert fra Ecuador til England, så ville båten bli solgt. Men hun ble stoppet på flyplassen i Quito.

– Jeg ble ropt opp på flyplassen. Jeg tenkte at jeg hadde for mye bagasje med. De åpnet opp brevkofferten, men der lå bare salgsdokumentene på båten. Så stakk de en kniv i lokket, da rant det noe hvitt ut. Det var kokain. Men jeg trodde dem ikke, forteller kvinnen.

Måtte selge hus og hjem

Kvinnen fikk ta opp forbrukslån på 600.000 kroner, det var penger hun overførte til utlandet og kjæresten. I ettertid har hun måttet selge bil og hus for å dekke forbruks- og huslånet. Og selv etter salget har hun gjeld.

– Nå sitter de der med pengene mine og jeg har ingenting, sier sørlandskvinnen.

Ingen avtale med Ecuador

Utenriksdepartementet opplyser at det ikke er noen avtale om soningsoverføring mellom Norge og Ecuador.

Men ved en dom kan kvinnen søke om soningsoverføring til Norge. Ifølge UD kan en slik avtalte ta flere måneder å få i stand.