– Jeg håper mamma får en mild dom

Sønnen til den narkosiktede sørlandskvinnen som er fengslet i Ecuador har ingen tro på soningsoverføring til Norge, men håper på en mild dom.

Sønnen til narkosiktet kvinne i Ecuador

Sønnen til kvinnen som sitter fengslet i Ecuador

Foto: Lars Eie / NRK

Kvinnen i 50-årene ble pågrepet med tre kilo kokain i bagasjen i februar i år. På Sørlandet forbereder familien seg på en rettssak.

– Vi har forberedt oss så godt vi kan både psykisk og økonomisk. Jeg håper selvfølgelig på en frifinnelse, men det tror jeg er lite realistisk at vil skje. Jeg håper i det minste på en mild dom, sier sønnen til NRK.

– Klarer ikke å være her i åtte år

Kokainsiktet kvinne ber norske myndigheter om hjelp

Siden februar har kvinnen i 50-årene sittet fengslet i Ecuador. Hun ble pågrepet på flyplassen i hovedstaden med tre kilo kokain.

Foto: Maren Kateraas

Kvinnen i 50-årene sier forholdene i fengselet er tøffe. Nå ber hun norske myndigheter hente henne hjem.

– De sier at jeg kan komme til å få åtte års fengsel. Det klarer jeg ikke, sier kvinnen i et intervju NRK har fått tilgang til.

Snart får familien vite når rettssaken skal opp i Ecuador.

– Jeg synes det er forferdelig å se moren min streve i den situasjonen hun har havnet i. Det var tøft å se videoen av henne, sier sønnen, som er hjemme i Norge.

Kvinnefengslet i Quito

Kvinna fra Sørlandet sitter i kvinnefengslet i Quito i Ecuador. Nå forbereder kvinnen og hennes familie seg på rettssaken.

Foto: Privat

– Hun har blitt lurt

Utenriksdepartementet opplyser at Norge ikke har soningsavtale med Ecuador. Men det er mulig å søke om kvinnen kan sone i Norge ved en rettskraftig dom. Sønnen frykter derimot at det kan bli vanskelig.

– Det har jeg ingen tro på.

Hvorfor skal norske myndigheter hjelpe ei som er tatt med tre kilo kokain i bagasjen?

– Dette er snakk om en bestemor som har blitt lurt. Hun har aldri tidligere gjort noe galt og vi har veldig klare bevis på at hun ikke visste om kokainen i bagasjen. Hun valgte å stole og tro på dette mennesket. For dette blir hun nå straffet for, sier sønnen.

– Tenker mye på henne

Maren Kateraas

Maren Kateraas har hjulpet kvinnen i fengslet. Kateraas har forlatt Ecuador, men sier hun tenker på kvinnen hver dag.

Foto: Privat

Norske Maren Kateraas har hjulpet kvinnen i fengslet. Hun har på egen hånd gjort videoopptak med kvinnen. Nå har Kateraas reist fra Ecuador, men sier hun tenker mye på den fengslede kvinnen.

– Hun er i tankene mine hver dag, sier

Hun har mye kontakt med kvinnens advokat i Ecuador og konsulatet.

– Jeg prøver å sørge for at de reiser til fengselet for å se hvordan det går med henne og at de kjøper med ting jeg vet hun setter pris på, forteller hun.

Kateraas har etter hvert blitt godt kjent med kvinnen. Også hun håper på en soningsoverføring.

– Hun har ikke den samme menneskelige kontakten som alle de andre har der nede, og som er helt avgjørende for at hun skal komme seg gjennom dette. Familien hennes er i Norge og har ikke mulighet for å besøke henne. Hun må hjem for å overleve denne soningen, sier hun.