NRK Meny
Normal

Reagerer på manglende pengehjelp

Advokaten til den kokainsiktede kvinnen i Ecuador synes det er uforståelig at de har fått avslag på søknaden om økonomisk støtte fra norske myndigheter.

Advokaten til den kokainsiktede kvinnen i Ecuador synes det er uforståelig at de har fått avslag på søknaden om økonomisk støtte fra norske myndigheter.

AVSLAG: Får ikke pengestøtte til kokainsiktet i Ecuador

Advokat Nils Anders Grønås reagerer på at søknaden om økonomisk støtte fra norske myndigheter har blitt avslått.

Les også:

Sørlandskvinnen i femtiårene sitter nå fengslet i Ecuador med store helseutfordringer. Grønås mener situasjonen hennes ikke blir godt nok ivaretatt av myndighetene i Ecuador:

– I avslaget står det at det er myndighetenes ansvar i Ecuador å sørge for at hun blir tatt vare på. Problemet er at dette ikke skjer, sier advokaten.

– Likhetstrekk med Kongo-saken

Familien til kvinnen i Lindesnes-området har brukt mye penger på å bringe livsnødvendige medisiner inn til fengslet, i tillegg til utgifter til tolk og advokat.

Les også:

Grønås drar paralleller til saken i Kongo, som norske myndigheter har brukt millioner på:

– Uten sammenligning for øvrig, er det en del likhetstrekk til saken i Kongo, særlig når man ser på de helsemessige utfordringene.

Nils Grønås

Advokat Nils Anders Grønås mener det er uforståelig at den kokainsiktede kvinnen ikke får pengestøtte fra norske myndigheter.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Advokaten synes det er uforståelig at de ikke får noe som helst pengestøtte, når den medisinske situasjonen er såpass alvorlig.

De siste årene har det vært mange fengslede nordmenn i utlandet. Skal norske myndigheter støtte alle som havner i trøbbel?

– Jeg har forståelse for det, men det jeg forventer er at man går inn i hver enkelt sak og gjør en selvstendig vurdering, særlig her hvor det er helsemessige utfordringer utover det vanlige.

Faren til avdøde Tjostolv Moland mener det blir feil å sammenlikne de to sakene, og minner om at det i Kongo var snakk om dødsstraff og en mer alvorlig situasjon.

– De fikk store beløp i fri rettshjelp, men når det gjelder medisinsk hjelp, ble det aldri gitt en krone. Det måtte vi betale og ordne selv, sier Moland til NRK.no.

– Plikt å følge henne opp

Avslaget om pengestøtte kom fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som behandler slike søknader. Avdelingsdirektør Merethe Helstad sier de ikke kan kommentere saken på grunn av taushetsplikt.

I mellomtiden har advokat Grønås påklaget vedtaket i håp om å hjelpe sin klient og familien hennes hjemme i Vest-Agder.

– Vi fortsetter videre med begrensede midler, og prioriterer å skaffe henne medisiner.

Han mener myndighetene bør se alvoret i kvinnens helsesituasjon.

– Norske myndigheter har en plikt å sørge for å se til at hun blir fulgt opp.