Normal

– Jeg har ikke hørt fra UD etter at mamma ble arrestert

Sønnen til den narkosiktede kvinnen som er fengslet i Ecuador, sier han ikke har hørt fra Utenriksdepartementet (UD) siden moren ble pågrepet for to måneder siden.

Sønnen til den kokainsiktede sørlandskvinna advarte mot mannen på nett

Sønnen til den narkosiktede kvinnen i Ecuador er bekymret for moren.

Foto: Lars Eie

Sønnen som er i 20-årene vet ikke hva som skjer videre med moren som er fengslet i Ecuador, siktet for forsøk på å smugle tre kilo kokain i en koffert ut av landet. Kvinnen ble pågrepet 28. februar i år på flyplassen i Quito.

Ifølge Lindesnes har advokat Nils Anders Grønås sendt inn klage til Fylkesmannen i Oslo og Akershus, fordi de er misfornøyde med måten UD har opptrådt på.

Ikke et pip fra UD

Kvinnen, som er i femtiårene, har sittet i kvinnefengslet i Quito i over to måneder nå. Mandag denne uken skulle det ha vært et rettsmøte, men det ble utsatt. Sønnen sier han ikke har hørt noe fra UD eller konsulatet i Quito i Ecuador.

– Jeg har ikke hørt et pip fra UD. Hadde det ikke vært for advokat Nils Anders Grønås, så hadde familien sittet i det uvisse, sier sønnen til NRK.

Får hjelp av tolk

Advokat Nils Grønås utenfor kvinnefengslet i Quito

Familiens norske advokat Nils Anders Grønås besøkte den sørlandske kvinnen i fengslet i Quito.

Foto: Privat

Familiens norske advokat har funnet en kvinne som er i byen i tre måneder til. Hun besøker den narkosiktet sørlandskvinnen i fengslet og bistår med viktige medisiner.

– Jeg vil vite hva vi skal gjøre om tre måneder. Da forsvinner den norske tolken som har besøkt mamma, forklarer sønnen.

Skifter fengsel

Kvinnen, som hele tiden hevder at hun er blitt lurt av en mann, skal overflyttes til et nytt fengsel. Sønnen lurer på om konsulatet da vil kjøre ti mil til det nye fengslet.

– Jeg savner å få hvite hvordan UD vil følge opp mammas helsetilstand. Hun har flere alvorlige sykdommer og er avhengig av medisiner. Jeg savner litt mer engasjement, sier sønnen.

Vil være til stede under rettsmøtet

Utenriksdepartementets pressevakt, Frode Andersen, sier han forstår familien har det vanskelig.

Fra UDs side følger vi opp saken på samme måte som med andre nordmenn som er fengslet i utlandet. Vi planlegger å være til stede under det kommende rettsmøtet, sier Andersen til NRK.

Han presiserer at det er myndighetene Ecuador som har ansvaret for kvinnens helse.

– Men vi prøver å bistå praktisk der vi kan, sier Andersen.

UD har vært i kontakt med advokaten mandag og fredag.