Frykter moren ikke får livsnødvendige medisiner

Siden pågripelsen i Ecuador har en norsk tolk og hjelpearbeider gitt den kokainsiktede sørlandskvinnen medisiner. Nå reiser tolken til Norge.

Sønnen av kokainsiktet kvinne som er fengslet i Ecuador

Sønnen til sørlandskvinnen som er fengslet i Ecuador, frykter for morens helse.

Foto: Lars Eie / NRK

– Hun sliter med å ta til seg næring. Sist jeg snakket med tolken fortalte hun at min mor har blitt ekstremt tynn, forteller kvinnens sønn til NRK.no.

Familien til den narkosiktede sørlandskvinnen er bekymret for helsen hennes. Men den fengslede kvinnen i femtiårene har til nå fått livsnødvendige medisiner brakt til fengslet fra en annen norsk kvinne.

Oversiktsbilde Quito

Kvinnen i 50-årene fra Vest-Agder har sittet fengslet i Ecuador siden februar.

Foto: George Miquilena

Hun hjelper til som tolk i Quito. Men om 14 dager drar den norske tolken hjem. Det gjør familien, som kun har kontakt med sørlandskvinnen på telefon, urolig

– Medisinske oppfølging

– Jeg tenker på hvordan vi skal håndtere den medisinske oppfølgingen. Hjelperen i Quito sørger for å ta imot penger til min mor, kjøpe medisiner til henne og levere dem i fengselet, sier sønnen.

Han mener norske myndigheter gjør for lite for sørlandskvinnen. Utenriksdepartementet har forståelse for at familien synes situasjonen er svært vanskelig.

– Utenrikstjenesten bistår familien med det vi kan gjøre. Det betyr blant annet besøk i fengselet, og at vi deltar i rettsmøter. Vi har i tillegg løpende kontakt med kvinnens familie og lokale myndigheter. I tillegg snakker vi med kvinnens advokater, sier pressevakt i Utenriksdepartementet (UD), Astrid Sehl.

Sønnen til sørlandskvinnen sier til NRK at det er familien som har sørget for at moren har fått medisiner under fengselsoppholdet. Han har også tidligere stilt seg kritisk til UDs håndtering av saken.

– Går ukevis

Han mener oppfølgingen fra konsulatet har vært for dårlig.

– De sier eksempelvis at de skal sette inn penger, men det går gjerne ukevis før de får gjort det. Det er vanskelig å forholde seg til når det ikke er noen rutiner, sier sønnen.

Sørlandskvinnen ble pågrepet av politiet 28. februar i år på flyplassen i Quito. Med seg hadde hun en koffert som hun skulle overlevere i London. Hun skal ha blitt fortalt at hun måtte levere dokumenter i forbindelse med et salg av en båt.

Familien mener kvinnen i femtiårene ble lurt av en mann hun traff på internett. Over 600.000 kroner ble overført fra kvinnens konto. Pengene hadde hun lånt på kreditt og forbrukslån.

Kvinnen har møtt i flere fengslingsmøter. Påtalemyndigheten i Ecuador har ennå ikke tatt ut tiltale mot kvinnen. Det er usikkert når en eventuell straffesak mot henne vil komme opp for retten.

NETT-TV: Tidligere intervju med sønnen
Sønnen til sørlandskvinnen som er pågrepet med kokain i Ecuador, frykter for hennes helse. Kvinnen har flere sykdommer og familien er redd hun ikke kommer til å overleve et lengre opphold i fengslet.

Siste nytt fra NRK Sørlandet