– Frykter mamma kan dø i fengsel

Sønnen til sørlandskvinnen som ble pågrepet med kokain i Ecuador, frykter for morens helse i fengslet. Ifølge kvinnens familie er hun syk og trenger medisiner.

Sønn frykter for sin mammas helse i fengslet i Ecuador

Sønnen til sølandskvinnen som er fengslet i Ecuador, frykter for morens helse.

Foto: Lars Eie / NRK

Sønnen velger nå å fortelle sin historie til NRK. Han har nettopp kommet tilbake til Norge etter å ha besøkt sin mor i fengslet i Ecuador. Sørlandskvinnen ble pågrepet med nesten tre kilo kokain på flyplassen i hovedstaden.

– Alvorlig syk

Kvinnen som er fengslet i Quito er alvorlig syk. Ifølge familien er hun avhengig av flere typer medisiner for å overleve. Rettssaken mot kvinnen er ikke berammet ennå. Sønnen frykter hun kan bli sittende i fengslet i mange år.

– Må hun sone ti år i fengsel tror jeg det blir en dødsdom for henne, sier sønnen til NRK.

Ifølge han er forholdene i fengslet er dårlig, det samme er hygienen. Da han besøkte henne, måtte han kjøpe medisiner i Quito og ta med i fengslet. Men han fant ikke alle medisinene hun trengte.

– Mamma overlever ikke fengslet i flere år, sier sønnen.

Han og resten av familien kjemper nå en kamp for å gi henne best mulig tilbud i fengslet eller få henne hjem til Norge. I Ecuador har hun fått oppnevnt en offentlig forsvarer. I Norge bistår advokat Nils Anders Grønås.

Familien betaler selv den norske advokaten, men nå begynner pengene å ta slutt. De har søkt om offentlig støtte, men har ikke fått innvilget dette.

Vi fikk avslag, jeg ble sint. Jeg bidrar i samfunnet og betaler skatt og når du trenger hjelp denne ene gangen, så får du ikke hjelp, sier sønnen.

Oversiktsbilde Quito

Quito i Ecuador.

Foto: George Miquilena

– Blendet av kjærlighet

Sørlandskvinnen ble pågrepet av politiet 28. februar i år på flyplassen i Quito. Med seg hadde hun en koffert som hun skulle overlevere i London.

– Hun ble fortalt at hun måtte levere dokumenter i forbindelse med et salg av en båt, sier sønnen.

Han og familien er sikker på at moren, som er i femtiårene, ble lurt av en mann hun traff på internett, som hun skal ha overført penger til.

Over 600.000 kroner ble overført fra kvinnens konto. Pengene hadde hun lånt på kreditt og forbrukslån.

– Vi advarte mamma mot mannen og tenkte at det verste som kunne skje var at hun mistet huset sitt, men vi kunne ikke umyndiggjøre mamma, sier sønnen.

Parkeringsbot

Kvinnens nærmeste familie er helt sikre på at hun ikke visste at hun smuglet kokain. Sønnen forteller at moren hadde et forhold til en mann i over to år på nettet. Men hun fortalte aldri at hun skulle til Ecuador.

Da hadde hun blitt stoppet av familien.

– Mamma har en parkeringsbot. Det er alt hun har på rullebladet. Hun har verdier hun har videreført til oss. Som å aldri å røre narkotika, forteller sønnen.

Sønnen til sørlandskvinnen som er pågrepet med kokain i Ecuador, frykter for hennes helse. Kvinnen har flere sykdommer og familien er redd hun ikke kommer til å overleve et lengre opphold i fengslet.