NRK Meny
Normal

Havørna tar tilbake gamle hekkeområder

Det blir stadig mer vanlig å se havørn i Sør-Norge. For noen tiår siden var arten helt utryddet på Sørlandet. Nå har den kommet tilbake til gamle hekkeområder.

Havørn
Foto: Gunnar Morsund / NRK

Denne uken ble det observert to havørner over byfjorden i Kristiansand. Julian Skaugvolldal tok bilder av fuglene.

– Vi var ute i båt for å trekke teiner, da vi fikk øye på dem. De fløy sakte over båten. Det var et flott syn, sier han.

Det er første gang Skaugvolldal ser havørn i Kristiansand, men han har god kjennskap til arten fra før. Han kommer fra Lødingen i Nordland, der havørn er mer vanlig.

Zoolog Roar Solheim ved Agder naturmuseum og botaniske hage, har så langt ikke hørt om at det er etablert hekkende havørner i nærheten av Kristiansand. I dette tilfellet tror han det er snakk om ungfugler.

– Vi har hatt ungfugler i Kristiansand tidligere. Om det er det, kan man finne ut ved å se på dem når de flyr. Ungfuglene er helt mørke, mens voksne havørner har en hvit stjert, sier han.

Havørn

Havørnene ble sett mellom Olavsholmen og Dvergsøya utenfor Kristiansand.

Foto: Julian Skaugvolldal

Var utryddet på Sørlandet

Da havørnen ble totalfredet i Norge i 1968, var arten utryddet i på Sørlandet.

– Går man 150 år tilbake i tid, var det offisiell politikk å utrydde rovfugler. Folk trodde havørn spiste blant annet lam, noe den egentlig ikke gjør. Den foretrekker måker og fisk. Denne tankegangen har vi heldigvis blitt kvitt, og det er det som har fått havørnen tilbake på våre kanter, sier Solheim.

Ifølge ham har havørnen i løpet av de siste 15, 20 årene, kommet tilbake til flere gamle hekkeområder.

– Det er kjent minst ett par som hekker i Aust-Agder, men det er sannsynligvis flere. I Vest-Agder vet vi om flere par, sier Solheim.

Mest vanlig i nord

Havørnen er mest utbredt i Nord-Norge, men hekker langs kysten fra Finnmark til Vest-Agder.

Solheim forteller at det er observert havørn så langt sør som på Skjernøy utenfor Mandal.

Roar Solheim

zoolog Roar Solheim sier det blir stadig mer vanlig å se havørner på Sørlandet.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Der ble det for 5, 6 år siden funnet en død, ung havørn. Det viste seg at den hadde blitt ringmerket i Lule lappmark i Sverige et halvt år tidligere.

– Det viser at ungfuglene kan komme langveisfra, sier Solheim.

Det er imidlertid sjelden at voksne havørner flytter på seg.

Vil være i fred

Ifølge Solheim kan det være vanskelig for havørner å finne hekkeplasser langs Sørlandskysten på grunn av mye bebyggelse.

– De trives best der de kan få være i fred. Får de det, kan de være ganske tolerante overfor mennesker. Langs Nordlandskysten kan man for eksempel finne havørner som hekker bare hundre meter unna gårdsbruk, sier Solheim.