Hopp til innhold

Laila (63) nøt solnedgangen sammen med havørnen

Laila Sletten fikk nærkontakt med havørn. I nesten én time satt de stille sammen på toppen av Falkeberget.

Havørn i midnattssol
Foto: Laila Sletten

Det var forrige lørdag rundt midnatt at Laila Sletten (63) hadde en av de mest spesielle naturopplevelsene i sitt liv, på toppen av Falkeberget på Arnøya i Skjervøy kommune. Ytterst på en stein satt en staselig havørn. Sletten listet seg nærmere for å ta et bilde av den flotte fuglen.

– Jeg tenkte at «nå letter den nok», men den satt i stoisk ro. Til slutt var jeg bare én meter unna. Jeg satte meg ned på steinen ved siden av, og slik satt vi i én time og så på at sola gikk ned. Det var både uvirkelig og naturlig på samme tid, forteller den Tromsø-bosatte kvinnen til NRK.

Magisk opplevelse

Laila Sletten fikk en selfie med havørna

Laila Sletten er fortsatt himmelfallen etter det intime møtet med havørna.

Foto: Laila Sletten

Sletten lurte på om ørnen var skadet siden den ikke fløy avsted, men sier at hun ikke så noen synlige skader. Den virket ikke å være stresset av å ha henne så nært, og etter en stund bevegde hun seg rundt og bak fuglen for å ta flere bilder.

Hele tiden satt havørnen i ro, mens den betraktet Sletten oppmerksomt.

– Jeg så at den fulgte meg med blikket. Det var en magisk og sterk opplevelse, men ord blir fattige i en slik sammenheng. Den følte seg kanskje ikke truet av meg, og jeg var heller ikke redd til tross for at den hadde noen kraftige klør. Opplevelsen sitter i kroppen og det er en veldig god følelse.

Møtte ørnen igjen

Sletten, som var på teltur på Arnøya, bestemte seg for å gå ned fra fjellet etter at hun hadde sittet ved siden av ørnen i én time. Morgenen etter kom en havørn flyvende ned fra Falkeberget og fløy tett over henne. Samme dag observerte hun ørn for tredje gang.

– Jeg liker å tro at det var den samme ørnen som kom for å hilse på igjen, og for å si farvel. Kanskje den også nøt mitt selskap natten før. Uansett var det tre fantastiske møter med havørn som jeg aldri vil glemme, sier hun.

Fugleforsker: – Svært sjelden opplevelse

Professor Robert Barrett ved seksjon for naturvitenskap ved UiT - Norges arktiske universitet, sier at havørn vanligvis er svært menneskesky.

– Det er høyst uvanlig at mennesker kommer så tett på havørnen, så denne kvinnen har vært heldig. Det kan ha vært en uerfaren ungfugl som ennå ikke har lært seg å være redd. Uansett er det noe svært sjeldent hun har opplevd.

Fugleforskeren sier det også kan tyde på at fuglen har vært svak, enten ved at den har vært skadet eller vært sulten, og dermed for svak til å fly.