Du-formen mobba ut av arendalsdialekta

Tv-serien Lille lørdag har vært med på å mobbe «du» ut av arendalsdialekta. Det synes humorist Bård Tufte Johansen, i likhet med språkforskerne, er sensasjonelt.

"Dialektriket" i Arendal

I Dialektriket på NRK 1 søndag får vi høre at du-formen har blitt mobba ut av arendalsdialekta.

I søndagens episode av Dialektriket på NRK 1 er temaet dialektendring. En av plassene man er innom, er Arendal.

Der har nemlig språkforskere funnet ut at du-formen (du for deg) faktisk har blitt mobba ut av dialekten.

Bård og Harald fra LilleLørdag

Bård og Harald aka «Vidar & The Jan-Tores» fra Lille Lørdag

Foto: NRK

TV-serien Lille Lørdag på 90-tallet kan være en av årsakene.

– Du-formen har blitt stigmatisert med årene, og nå velger arendalittene den bort bevisst, sier språkforsker Elin Gunleifsen ved Universitetet i Agder til NRK.no.

Får ikke toppjobbene

Bård Tufte Johansen synes det er litt rått at han kan ha vært med på å endre arendalsdialekta.

Bård Tufte Johansen og Harald Eia på TVNorge

Bård Tufte Johansen og Harald Eia håper å ha reddet et liv på grunn av dialektendringen i Arendal.

Foto: Kimm Saatvedt / TVNorge

– Ja, det føles litt rått. Alle dialekter har godt av å slite seg litt, men arendalsdialekta synes jeg jo egentlig er sjarmerende som den var, sier han til NRK.no.

Han synes nesten at det er litt synd at du-formen er på vei ut, og oppfordrer arendalittene til å holde på dialekten si.

– Dette er en dialekt som ikke fører til toppjobbene kanskje, men man blir en skikkelig god mellomleder, og de trenger vi mange av, sier han med glimt i øyet.

En sensasjon

Elin Gunleifsen

Språkforsker Elin Gunleifsen sier det er sensasjonelt at du-formen er ute av arendalsdialekta.

Foto: Privat

Språkforskeren Gunleifsen har forsket på dialektendringen i Aust-Agder, og på 13 år har altså du-formen (Kan e være med du?) nesten forsvunnet ut av dialekten i Arendal.

Dette kaller hun en sensasjon.

– Jeg kjenner ikke andre eksempler på en endring som dette. At et trekk forsvinner i en dialekt er helt normalt, men det som er spesielt med denne endringen er at man gjeninnfører et skille som på et tidspunkt var forsvunnet. Man går faktisk tilbake til et mer komplisert system, sier hun.

Gunleifsen tror likevel ikke at «Lille Lørdag» alene er grunn at du-formen har blitt mobbet ut av dialekten.

– Hele talemåten ser ut til at man går mot et mer østnorsk språk. Egentlig tror jeg at det må være arendalittenes egen innstilling til talemålet som er viktigst, men selvsagt vil jo negative impulser påvirke det, sier hun.

Kanskje redda et liv

Komiker Harald Eia sier til NRK.no at de hele tida fikk påpekt fra sørlendinger at arendalsdialekta deres i «Lille Lørdag» var ekstremt dårlig. Men han sier at de klarte å lure hele resten av landet til å tro at dialekten var korrekt.

Han mener det bare er fint hvis han kan ha vært med på å føre til en liten promille færre misforståelser.

– Si nå rent teoretisk at en arendalitt i ambulansen sier «Er dette skjedd med du?» så kan jo dette føre til noen misforståelser. Derfor kan jeg jo tenke at vi kanskje har vært med på å redde noen menneskeliv med denne dialektendringen. Det er jo fint å tenke på, avslutter han.

Et etterlengtet gjensyn med Marit Åslein, Bård Tufte Johansen og Harald Eia m.fl. i programposten "Lille Lørdag" i redigert format.

Minner fra Lille Lørdag