NRK Meny
Normal

– Det verste som kan skje er at Trump vinner

På Lista i Farsund har de fleste slekt eller venner i Amerika. Og nettopp derfor vil de ikke ha Trump som president.

Ungdommene frykter Trump.

Lista-ungdommen frykter Donald Trump.

– Her har USA blitt mer enn et land på andre siden av Atlanderhavet. USA er en del av kulturen her ute, sier Kristian Vesterhus Larsen, som selv har en oldefar som emigrerte.

Larsen er elev ved Lista ungdomsskole, og er ikke alene om å engasjere seg i høstens presidentvalg i USA. Medelev Stian Nygård bekrefter at det er viktig å følge med.

– Lista har mange som kommer fra USA, i tillegg til familie og venner som bor i USA nå. Hvis de skal ha det best mulig så bør vi følge med at den neste presidenten blir like god som nå, sier Nygård.

Kritiske til Donald Trump

Guttene er 13 og 14 år gamle, men allerede godt orientert om den amerikanske nominasjonsprosessen.

Donald Trump

Lista vil ikke ha Donald Trump som president.

Foto: Tony Gutierrez / Ap

Én ting er de alle enige om, og det er hvem de ikke vil ha som president.

– Det verste som kan skje er at Donald Trump blir president. Han er ikke helt god, svarer Aleksander Olsvik, som får støtte av medelevene.

– Nei, det er helst noe jeg ikke vil tenke på. Som den republikanske presidentkandidaten Ted Cruz sa: Hvis Trump blir valgt som president så kunne vi ikke vite om han hadde bomba Danmark dagen derpå, sier Kristian Vesterhus Larsen.

Tette bånd med USA

Lista i Farsund regnes som Norges mest «amerikanske» sted, og sporene er mange. John F. Kennedy vokter ved Lista fyr, og i Brooklyn square i Vanse sentrum er det amerikanske godt synlig - både med Frihetsgudinnen og Elvis.

Damene i butikken Trunken fikk amerikanske presidenter inn med morsmelka. Ifølge butikkmedarbeider Christina Breisnes er det en skrekkblandet fryd før høstens presidentvalg.

Christina Breisnes

Christina Breisnes (til venstre) og Siv Thjømøe i butikken Trunken.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– Det som går igjen er at mange virker bekymra. «Ohoi, skal Trump virkelig bli president», sier de. Så er det også en del som synes det er på tide med en kvinnelig president. For vi damene klarer å få til ganske mye altså, sier Breisnes.

Ønsker mer demokrati

På Lista ungdomsskole morer de seg med Trump, enn så lenge.

– Jeg synes det er ganske interessant å følge med. Når Obama ikke kan stille lenger, så da må det bli en ny en uansett, sier Aleksander Olsvik.

Hvilke endringer mener dere bør komme i USA?

– Det bør bli mer demokratisk i hvert fall. Det er viktig at staten ikke skal ha all makta. Det blir bedre for alle hvis folket bestemmer mer, sier Olsvik.