Kronikk

Cruz er trolig farligere for USA enn Trump

Ted Cruz har de samme holdningene som Trump, og er i tillegg kranglevoren og kompromissløs. Antagelig er han farligere for USA enn Trump.

US-TED-CRUZ-HOLDS-TOWN-HALL-MEETING-IN-EXETER,-NEW-HAMPSHIRE

Det er umulig å ikke bli slått av Ted Cruz sin teatralske måte å snakke på, skriver artikkelforfatteren

Foto: DARREN MCCOLLESTER / Afp

Mange pustet nok lettet ut da det ble klart at Donald Trump gjorde det dårligere enn forventet i Iowas caucusvalg forrige uke. Megakjendisen og populisten som har utnyttet fordommer mot innvandrere og muslimer for å vinne velgere, havnet til slutt på en sur andreplass. At Trump gjorde det dårligere enn forventet kan være begynnelsen på en varig nedtur for presidentkandidaten som har satt hele valgkampen på hodet.

Ted Cruz vant det første nominasjonsvalget i USA. Det vil gi ham medvind i tiden framover. I New Hampshire, som har sitt primærvalg tirsdag, ligger Cruz an til å komme på en tredje plass. I South Carolina kan han nok en gang gjøre det bra og «supertirsdag», hvor en rekke Cruz-vennlige stater velger kandidat, kan dermed ligge åpen for den kristenkonservative senatoren – spesielt om Trump fortsetter å falle på meningsmålingene.

Spørsmålet er om USA er bedre tjent med senatoren fra Texas som president, i stedet for overklassegutten fra New York, selv om det kanskje kan virke slik ved første øyekast.

Under intervjuer og i debatter er det umulig å ikke bli slått av Cruz teatralske måte å snakke på.

Skinnet bedrar

I løpet av valgkampen har Donald Trump beveget seg fra skanse til skanse. Han har sagt han skal bygge en mur mot Mexico, stenge muslimer ute fra USA og har kommet med nedrige angrep mot sine politiske motstandere. Sammenlignet med Trump fremstår Ted Cruz som et moderat alternativ. Men skinnet bedrar, og det er grunn til å tro at Cruz er en farligere kandidat for USA enn Trump.

Cruz har en status som amerikansk høyresides enfant terrible, og er sterkt mislikt innad i Det republikanske partiet. På spørsmål om hvorfor så mange umiddelbart ikke kan fordra Cruz, svarer en tidligere kollega:« Det sparer tid». Mens Donald Trump er bombastisk, sleivete og uforutsigbar, anses Cruz for å være slu, manipulerende og lynende intelligent. Donald Trump avskrives som «crazy» og i stand til å si hva som helst for å få oppmerksomhet. Ted Cruz er av et annet kaliber.

Det meste Cruz sier og gjør er nøye gjennomtenkt. Selv utsagn som fra utsiden kan virke som en «gaffe» (et verbalt feilskjær) er ofte en del av en større plan Da Cruz under en av presidentdebattene på nyåret beskyldte Trump for å inneha «New York-verdier», så det først ut til Trump kom seirende ut av disputten, men Cruz snudde raskt nederlaget med en politisk reklame som angrep Trump for nettopp hans tidligere venstreorienterte uttalelser – som er det Cruz mener med «New York-verdier».

Cruz har en status som amerikansk høyresides enfant terrible, og er sterkt mislikt innad i Det republikanske partiet.

En dyktig og fryktløs debattant

Under intervjuer og i debatter er det umulig å ikke bli slått av Cruz teatralske måte å snakke på. Han tar stadig kunstpauser, uttrykker seg med patos og stirrer inn i kamera for understreke poenget sitt. Utdannet ved eliteuniversitetene Princeton og Harvard er det ingenting å si på Cruz akademiske bakgrunn. Han var kjent som en dyktig og fryktløs debattant på universitetet og har prosedert i Høyesterett på vegne av staten Texas.

I dag regnes han som den mest konservative av Det republikanske partiets 54 senatorer. Ifølge Cruz selv er han anti-abort, pro-våpen, for en moderat intervensjonistisk utenrikspolitikk og mot likekjønnet ekteskap. Det er imidlertid ikke på grunn av hans politiske plattform at partieliten ikke ønsker seg Cruz som president. I løpet av sin tid i Senatet har Cruz bemerket seg som en kranglefant av den sjeldne sorten. Han var sentral under 2013s budsjettkrise, har kalt Senatets leder Mitch McConnell for en løgner og går ikke av veien for å latterliggjøre sine kollegaer i partiet. Cruz gjemmer seg bak at han er en knallhard ideolog og at det han sier og gjør er i det godes tjeneste. «Men det er bare teater», sier kritikerne, «han lager bare bråk og får ingenting gjort». Mye av politikerforakten rettet mot Washington skyldes stillstanden i Kongressen, en forakt Cruz utnytter selv om han ofte bidrar til stillstanden selv.

Donald Trumps outrerte uttalelser til tross, med bakgrunn fra næringslivet fremstår han som en pragmatiker i forhold til Cruz. Flere i det såkalte «etablissementet» har signalisert at de fortrekker Trump over Cruz nettopp på grunn av dette.

Spørsmålet er om USA er bedre tjent med senatoren fra Texas som president, i stedet for overklassegutten fra New York, selv om det kanskje kan virke slik ved første øyekast.

En prinsipiell og kompromissløs kandidat

Trump og Cruz har det til felles at de går mot eliten i Det republikanske partiet. Trump snakker et enkelt språk som det er lett å forstå. Han fremstår som en politiker som sier det han mener. Mens ledelsen i Det republikanske partiet helst skulle sett at en kandidat fra deres parti ikke kom med demagogiske utsagn som Trump har gjort til sitt varemerke, ser hans tilhengere noen som bekrefter det de selv tenker. Han gir uttrykk for den aggresjonen mange hvite amerikanere føler fordi samfunnet ikke står i samsvar med drømmer og forventninger.

FØLG DEBATTEN: Facebook og Twitter

I Cruz finner den kristenkonservative delen av partiet en prinsipiell og kompromissløs kandidat, som i likhet med dem selv ønsker å stanse og reversere forandringene i det amerikanske samfunnet som har kommet i kjølvannet av Obamas presidentperiode.

Resultatet fra Iowa viser at valgkampen på republikansk side har blitt et tremannsløp mellom Donald Trump, Marco Rubio og Ted Cruz. Partieliten frykter både en president Trump og en president Cruz og håper at moderate, men likevel konservative Rubio, skal vinne nominasjonen. Rubio har en positiv fremtoning og fremstår som rasjonell og kompetent. En politiker som faktisk vil utøve politikk og ikke bare lage teater og støy.