Hopp til innhold

Skal finne ut hva som hindrer samarbeid i Ávjovárri

I to dager har bedrifter og andre interesserte i Ávjovárri urfolksregion planlagt hvordan man sammen skal stimulere til nærings- og samfunnsutvikling i Indre-Finnmark. I flere år har det vært snakket om et samarbeid, men hittil er lite gjort.

Ávjovárri utviklingsverksted
Foto: Åse Pulk/NRK Sápmi

De to gjenværende kommunene i Ávjovárri urfolksregion, Karasjok og Kautokeino kommuner, fortsetter det interkommunale samarbeidet selv om Porsanger kommune har vedtatt å trekke seg ut av samarbeidet . Kommunestyret i Porsanger mente at rådet ikke har oppfylt forventningene.

Tirsdag og onsdag hadde Ávjovárri urfolksregion samlet bedrifter, foreninger, organisasjoner og andre interessert til et planleggingsseminar for nærings- og samfunnsutvikling i Indre-Finnmark. Nå skal man prøve å realisere noen av målsetningene som man formulerte som utgangspunkt for urfolksregionen, blant annet å stimulere til nærings- og samfunnsutvikling på bakgrunn av grunnleggende samiske verdier.

– Ikke kommet så langt

Også Norges arktiske universitet er med på arbeidet som gjøres i Ávjovárri urfolksregion, som prosessveiledere. Tor Gjertsen i Finnmarksfakultetet deltok på seminaret.

– Målet er i første omgang å finne ut hva slags fordeler man har ved å etablere et tettere og mer forpliktende samarbeid mellom Karasjok og Kautokeino kommuner, i privat, offentlig og frivillig sektor. Når jeg sier fordeler, så mener jeg hva som kan bidra til å utvikle næringslivet og lokalt samfunnsliv i disse kommunene. Men enda viktigere er å identifisere hindringene for å få til et tettere og mer forpliktende samarbeid mellom Karasjok og Kautokeino kommuner. Man har snakket om et samarbeid i mange år, men har likevel ikke kommet så mye lengre på vei, så det er noen hindringer, sier Gjertsen.

– Viktig med samarbeid

Marianne Balto

Daglig leder i Indre Finnmark Utviklingselskap Marianne Balto

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Daglig leder i Indre Finnmark Utviklingselskap Marianne Balto var foreleser i seminaret og hadde innlegg om muligheter og begrensninger for næringsutvikling i det samiske området. Hun synes det er et viktig arbeid som nå gjøres for å utvikle næringer i Indre-Finnmark.

– Trenden er at folk flytter fra Sápmi. Den største utfordringen nå er å få folk til å bosette seg og jobbe her. Det er viktig å utvikle næringer, for arbeidsplasser er sentralt når folk skal bosette seg, selv om det alene ikke er nok.

Balto mener at man også må jobbe helhetlig med bostedsattraktivitet.

– Det utfordrer samarbeidet mer enn noen gang før. Man må ha felles strategier og målsetninger, så det er bra at kommunene har et tett samarbeid. Hvis de skal klare å møte utfordringen om å folk til å bosette seg her, så er samarbeid viktig, sier Balto.

Etablert kunstnerkollektiv

Kunstnerkollektiv i Kautokeino

Ann-Sofie Jonsson, Máret Ánne Sara og Elle Sofe Henriksen er noen av kunstnerne i Kautokeino som har gått sammen om å etablere et kollektiv.

Foto: Dragan Cubrilo/NRK Sápmi

I Kautokeino har kunstnere på gang et samarbeid som skal bidra til at kunstnere fortsatt vil bo i Kautokeino og at de vil etablere kreative arbeidsplasser i kommunen.

Kunstnerne har gått sammen om å etablere et kunstnerkollektiv, hvor de har felles kontorplass. De er foreløpig fire, men ytterligere tre kunstnere vurderer å bli med i kollektivet.

Máret Ánne Sara er en av kunstnerne i kollektivet, og hun deltok også på seminaret.

– Et kollektiv er motiverende og inspirerende. Vi har forskjellige kreative ressurser samlet her og når vi nå samles så er det jo også mye lettere for kommunen eller andre interesserte å benytte seg av den kreative kompetansen som vi har.

Sara ser at et kollektiv også er en måte å utvikle foretakene eller bedriftene på.

– Det er en måte å utvikle det kreative utbyttet, man kan lære av andre, få inspirasjon og utfordres av de andre. Slik utvikles man personlig som kunstner, men også bedriften utvikles.

– Tror du at det vil utvikles også flere arbeidsplasser?

– Det kan det gjøre. Noen i kollektivet har foreløpig ikke turt å si opp fast jobb, men de har store visjoner. Kollektivet kan motivere disse til å tørre å satse fullt ut.

Korte nyheter

  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK
  • Odne ávvuduvvo kveanaid giellabeaivi

    Odne ávvuduvvo kveainaid giellabeaivi, kväänin kielipäivä, miehtá riikka.

    Beaivi dollo muitun dasa go kveanagiella almmolaččat dohkkehuvvui giellan cuoŋománu 26. beivve jagis 2005.

    Les på norsk

    Det kvenske flagget, kvenflagget
    Foto: Anders Fehn / NRK
  • Unnit ohcit oahpaheaddjiohppui - eambbosat háliidit buohccedivššárin

    9077 ohcci leat bidjan Romssa universitehta oahpuid bajimussii čavčča ohčamušain.

    Dan čájehit «Samordna opptak» logut.

    Áibmojohtalus, psykologiija, paramedisiidna, riektediehta ja medisiidna leat ain dat bivnnumus oahput.

    Ohcit buohccedivššárohppui leat lassánan 13,1 proseanttain.

    Ohciidlohku oahpaheaddjiohppui njiedjá. Romssa universitehtas lea njiedjan 14 proseanttain diimmá ektui.