NRK Meny
Normal

Hva vil du se på tv fremover?

Ungdommer vil ha reality-tv for samer. – Kanskje reindriftssamenes versjon av Paradise Hotel hadde vært en idé?

Elen Marianne og Isak Ole

Elen Marianne Utsi og Isak Ole Varsi hadde ikke hatt noe imot å se den samiske versjonen av Paradise Hotel.

Foto: Roger Manndal / NRK

Medietilbudet endrer seg stadig, og det gjør også seernes vaner. Det er på tide å finne ut av hva den samiske befolkningen ønsker seg av tv-underholdning fremover.

– Hva vi samiske ungdom driver med på fritiden, det hadde vært noe å lage på. Og et samisk reality-program. Hva med reindriftssamenes svar på Paradise Hotel, foreslår skoleelevene Elen Marianne Utsi og Isak Ole Varsi i Karasjok.

– Noe i den duren. Kanskje ikke riktig så ille, ler Utsi.

Bli overrasket

Og de har et poeng. Ifølge Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, er det viktig at NRK Sápmi kommer i dialog med vårt samiske publikum for å finne ut hva de, altså dere, faktisk ønsker å se på. I løpet av vinteren skal vi forsøke å kartlegge ønsker, og setter stor pris på innspill fra seerne våre.

– Vi i NRK har et ansvar for å styrke samisk språk og kultur. Det er helt avgjørende. Derfor vil vi gjerne undersøke nøyere hva det samiske publikummet ønsker seg av NRK Sápmi.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Thor Gjermund Eriksen

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ønsker å vite hva den samiske befolkning vil se på tv i tiden fremover, men tror ikke samers medievaner er noe annerledes enn befolkningen generelt.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

I Karasjok har flere sterke meninger om hva de ønsker å se på tv eller nett-tv i tiden av samisk innhold i tiden fremover.

– Jeg kunne tenke meg et program om samisk musikk. Sånne ting liker jeg. En samisk versjon av Hver gang vi møtes, forteller Anne Randi Solbakken.

Hun ønsker også å bli overrasket, å få servert noe hun ikke visste hun ville se.

– Et program som jeg tenker at «wow, det må jeg få med meg!» når det promoteres.

Det er Thor Gjermund Eriksen helt enig i.

Anne Randi Solbakken

Anne Randi Solbakken vil se noe hun ikke trodde hun var interessert i.

Foto: Roger Manndal / NRK

– Det er moro når vi kan lage dokumentarer eller programmer som folk ikke visste at de var interessert i. Derfor må vi passe på å levere overraskende ting.

Han ønsker å se samisk-produsert tv-innhold i «prime time» tv-tid.

– Derfor er det viktig å finne ut av hva som bør sendes i løpet av det tidsrommet.

– Hva kunne selv tenke deg å se?

– Det er litt vanskelig å svare på. Men Melkeveien var en serie som ble mye sett over hele landet. Det betyr mye. Derfor ønsker jeg meg underholdning i beste sendetid med utgangspunkt i samisk kultur, avslutter han.

Fikk du ikke med deg Melkeveien da den ble sendt i fjor? Se den her!