Vil forene duodji og språk

Midt-Finnmark Sámi Duodji foreslår å etablere duodji- og språksenter i Karasjok.

duodji
Foto: Åse Pulk / NRK

Styrerepresentant Brita Kåven i Midt-Finnmark Sámi Duodji synes at samtidig som man røkter språket, så kan man også styrke duodji (samisk håndtverk)-faget.

– Sterk språkbærer

– Duodji er i seg selv en sterk språkbærer. Man ser også at i mange plasser lærer man språk via praktisk arbeid, sier Kåven.

Visepresident i Sametinget Laila Susanne Vars opplever at språket til samiske barn og unge blir stadig dårligere i Indre-Finnmark. Derfor har hun foreslått at det etableres et språksenter også i Kautokeino og Karasjok .

Liker idéen

Vars liker idéen til Midt-Finnmark Sámi Duodji om å forene duodji og språk.

– Det er en veldig bra idé. De fleste språksenterene har mange tiltak på gang. De har duodji-produksjon, samtidig som de også har andre prosjekter. Jeg tror det er veien å gå, sier Vars.

Ordføreren i Karasjok, Kjell Sæther, sier at Karasjok kommune ikke har råd til å opprette et slikt senter. Brita Kåven tror at Sametinget kunne finansiert et slikt duodji- og språksenter.

– Det er bra at visepresidenten halvveis lover et slikt senter. Da tror jeg Sametinget også er rede til å finansiere et slikt senter, sier Kåven.