Hopp til innhold

Vil granske reindriftspenger

Frp mener det må nedsettes et uavhengig granskingsutvalg for å gjennomgå de statlige overføringene til reindrifta. – To milliarder er brukt de 17 siste årene, hevder partiet.

Reindrift

Ifølge Frp staten bevilget to milliarder kroner til reindrifta de 17 siste årene.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Torgeir Trældal

Torgeir Trældal (Frp).

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

I dag leverer partiet et representantforslag til Stortinget hvor det bes om en uavhengig gjennomgang av støtte- og tilskuddsordninger. Erstatningsordningene må også undersøkes, mener Harald T. Nesvik, Per Roar Bredvold, Torgeir Trældal og Oskar J Grimstad.

– De store overføringene skulle blant annet føre til at reintallet ble brakt i balanse med beitegrunnlaget. Men reinflokkene har isteden vokst over alle grenser, mange beiteområder er kritisk dårlige, sier Torgeir Trældal til NRK.

To milliarder kroner

Frp har regnet seg fram til at det i løpet av de 17 siste årene har staten bevilget nær to milliarder kroner til næringen.

Det vises blant annet til omstillingsprogrammet i perioden 1992-2000 hvor staten brukte 350 millioner kroner til blant annet å få til en sunnere økonomi i reindrifta. 40 millioner har gått via Innovasjon Norge til økt verdiskapning. Partiet har i tillegg tatt med de årlige bevilgningene via reindriftsavtalen i sin oversikt. Reindriftsavtalen er nå på omlag 100 millioner kr pr. år.

Hvert år forhandler staten ved Landbruksdepartementet og Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) om denne avtalen.

«Allmenningens tragedie»

De fire Frp-representantene viser i sitt forslag til flere forskningsresultater. Blant annet siteres professor Õje Danell ved Sveriges Lantbruksuniversitet:

– Det største problemet på Finnmarksvidda er at reineierne konkurrerer hverandre fullstendig i senk. Resultatet er mangel på beiteareal samt overproduksjon av reinkjøtt. Alle reineiere tenker på seg selv, men det går til slutt ut over alle når det blir for mye rein.

Ifølge Danell er dette en ”allmenningens tragedie”.

– Slik det er nå, får ikke reinen nok mat og reineierne får ikke solgt kjøttet, mener Frp-representantene.

De ber nå Stortinget om en uavhengig gransking av de statlige overføringene til reindrifta. Formålet er blant annet å se hvorfor bevilgningene ikke har gitt de ønskede resultatene.

Korte nyheter

 • Eanandoallo­ministtar NBR riika­čoahkkimii

  Norgga Boazosápmelaččaid Riikkasearvvi (NBR) riikačoahkkin lágiduvvo Plassjes Trøndelága fylkkas bearjaga ja lávvardaga.

  Bearjadaga galgá eanandoalloministtar Geir Pollestad ovdanbuktit ráđđehusa boazoealáhusa ja energiija doaibmapáhka, mas fáddán lea areála ja boraspiret.

  Riikačoahkkin oažžu vejolašvuođa gažadit ja kommenteret ministara ovdanbuktima.

  Dan čállá Ávvir.

  Landbruksminister Geir Pollestad
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Politiet leter etter gjerningspersonen etter Nav-angrepet-

  Troms-politiet ber nå om tips for kunne finne gjerningspersonen, etter at en Nav-ansatt ble angrepet utenfor Nav Tromsø torsdag morgen.

  På X opplyser politiet at personen skal ha kjørt et sort kjøretøy forut og etter hendelsen.

  – Politiet ønsker at vitner som har kjørt bil med fungerende dash-kamera forbi Nav eller tilstøtende gater, i perioden kl. 07:45-08:00, skrive de.

  De ber folk ta kontakt gjennom deres tipsportal på politiets nettside.

  Voldsepisode ved Nav i Tromsø

  Nav-ansatt i Tromsø angrepet på vei til jobb – bygg ble evakuert

  Et Nav-kontor i Tromsø ble sperret av og evakuert etter at en ansatt ble sprayet i ansiktet med et ukjent stoff torsdag morgen. Politiet tror ikke hendelsen er relatert til at vedkommende jobber på Nav.