Vil forbedre sin informasjon til turister

NordNorsk Reiseliv AS ser at informasjonen de har til turister kan forbedres og vil lage en infoside som linker til aktører som har relevant info.

Uvær på fjellet kan komme brått
Foto: Christian Strand / Den Norske Turistforening

Under en skutertur før påske støtte Jens Nilsen fra Kautokeino på to våte og kalde utenlandske skiturister som hadde gått seg bort på Finnmarksvidda. De var begge fjellvante, men manglet utstyr som man behøver for å klare seg på vidda. De hadde heller ikke funnet informasjon om slike turer på nett.

Nilsen er overrasket over at folk drar på vidda uten skikkelig forhåndskunnskap og mener det trengs en informasjonsside om hva som behøves for å dra på fjelltur i arktiske områder.

– Jeg tenker at det kommer til å bli mer og mer vanlig å treffe på slike folk som har masse utstyr og mye erfaring, men de har ingen erfaring med det klimaet og terrenget vi har, sier Nilsen.

Måtte hjelpe bortkomne turister

Under en skutertur før påske støtte Jens Nilsen fra Kautokeino på to våte og kalde utenlandske skiturister som hadde gått seg bort på Finnmarksvidda.

Foto: Jens Nilsen / Privat

Oppfordrer til å bruke lokale guider

Reiselivssjef i NordNorsk Reiseliv AS sin avdeling i Tromsø Lena Nøstdahl er enig med Nilsen at å ferdes i ukjent terreng alltid er utfordrende og krever at man har tilegnet seg god og gjerne lokal kunnskap.

– Prinsipielt er det viktig å nevne at det alltid er hver enkelt person som er ansvarlig for seg selv når de legger ut på tur, skriver hun i en epost til NRK Sápmi.

I Nord-Norge er det mange tilbydere av tilrettelagte turer og opplevelser med lokale guider. Nord-Norge har også mange merkede stier og løyper både for turister og lokalbefolkningen.

– Vi oppfordrer alltid tilreisende og lokale å benytte seg av slike tilbud.

Reiselivssjef på Tromsø-kontoret til Nordnorsk Reiseliv Lena Nøstdahl

Reiselivssjef på Tromsø-kontoret til Nordnorsk Reiseliv Lena Nøstdahl

Foto: Nordnorsk reiseliv

Vil lage infoside

Nøstdahl mener det er vanskelig å informere godt nok, da Nord-Norge både har høye fjell og dype fjorder, storhavet og store vidder, som varierer etter sesong og også fra dag til dag.

NordNorsk Reiseliv AS har allerede noe informasjon på nett om vintertur på Finnmarksvidda, hvor de også henviser til en seriøs aktør som tilbyr ulike turer for gjester.

– Likevel ser vi at vår informasjon kan forbedres og har derfor iverksatt tiltak om å lage en infoside på våre nettsider som linker til aktører som har relevant info som dnt.no med fjellvettreglene, varsom.no med skredvarsel, og lignende.

Jens Nilsen synes det er en god begynnelse.

– Det er veldig bra, og det er bra at det kommer mer fokus på dette. Det er forskjell på arktisk og søreuropeisk friluftsliv, og det er veldig fint at de tar høyde for at ikke alle kan så mye om arktisk friluftsliv.