Hopp til innhold

Vil forbedre sin informasjon til turister

NordNorsk Reiseliv AS ser at informasjonen de har til turister kan forbedres og vil lage en infoside som linker til aktører som har relevant info.

Uvær på fjellet kan komme brått
Foto: Christian Strand / Den Norske Turistforening

Under en skutertur før påske støtte Jens Nilsen fra Kautokeino på to våte og kalde utenlandske skiturister som hadde gått seg bort på Finnmarksvidda. De var begge fjellvante, men manglet utstyr som man behøver for å klare seg på vidda. De hadde heller ikke funnet informasjon om slike turer på nett.

Nilsen er overrasket over at folk drar på vidda uten skikkelig forhåndskunnskap og mener det trengs en informasjonsside om hva som behøves for å dra på fjelltur i arktiske områder.

– Jeg tenker at det kommer til å bli mer og mer vanlig å treffe på slike folk som har masse utstyr og mye erfaring, men de har ingen erfaring med det klimaet og terrenget vi har, sier Nilsen.

Måtte hjelpe bortkomne turister

Under en skutertur før påske støtte Jens Nilsen fra Kautokeino på to våte og kalde utenlandske skiturister som hadde gått seg bort på Finnmarksvidda.

Foto: Jens Nilsen / Privat

Oppfordrer til å bruke lokale guider

Reiselivssjef i NordNorsk Reiseliv AS sin avdeling i Tromsø Lena Nøstdahl er enig med Nilsen at å ferdes i ukjent terreng alltid er utfordrende og krever at man har tilegnet seg god og gjerne lokal kunnskap.

– Prinsipielt er det viktig å nevne at det alltid er hver enkelt person som er ansvarlig for seg selv når de legger ut på tur, skriver hun i en epost til NRK Sápmi.

I Nord-Norge er det mange tilbydere av tilrettelagte turer og opplevelser med lokale guider. Nord-Norge har også mange merkede stier og løyper både for turister og lokalbefolkningen.

– Vi oppfordrer alltid tilreisende og lokale å benytte seg av slike tilbud.

Reiselivssjef på Tromsø-kontoret til Nordnorsk Reiseliv Lena Nøstdahl

Reiselivssjef på Tromsø-kontoret til Nordnorsk Reiseliv Lena Nøstdahl

Foto: Nordnorsk reiseliv

Vil lage infoside

Nøstdahl mener det er vanskelig å informere godt nok, da Nord-Norge både har høye fjell og dype fjorder, storhavet og store vidder, som varierer etter sesong og også fra dag til dag.

NordNorsk Reiseliv AS har allerede noe informasjon på nett om vintertur på Finnmarksvidda, hvor de også henviser til en seriøs aktør som tilbyr ulike turer for gjester.

– Likevel ser vi at vår informasjon kan forbedres og har derfor iverksatt tiltak om å lage en infoside på våre nettsider som linker til aktører som har relevant info som dnt.no med fjellvettreglene, varsom.no med skredvarsel, og lignende.

Jens Nilsen synes det er en god begynnelse.

– Det er veldig bra, og det er bra at det kommer mer fokus på dette. Det er forskjell på arktisk og søreuropeisk friluftsliv, og det er veldig fint at de tar høyde for at ikke alle kan så mye om arktisk friluftsliv.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK