NRK Meny
Normal

Frykter dårlig info til skiturister kan koste liv

Under en skutertur forrige søndag støtte Jens Nilsen på to våte og kalde utenlandske skiturister som hadde gått seg bort på Finnmarksvidda - nå etterlyser han bedre informasjon.

Måtte hjelpe bortkomne turister

Smilene dukket opp da de to turistene endelig møtte kjentmannen Jens Nilsen på Finnmarksvidda.

Foto: Jens Nilsen / Privat

At turister går seg bort frykter han vil komme til å bli vanligere i framtida.

– Jeg tenker at det kommer til å bli mer og mer vanlig å treffe på slike folk som har masse utstyr og mye erfaring, men de har ingen erfaring med det klimaet vi har, sier Nilsen som frykter at liv kan gå tapt.

Jens Nilsen

Jens Nilsen frykter at ting kan gå galt dersom turistene ikke får tilstrekkelig med informasjon om klimaet og terrenget.

Foto: Jens Nilsen / Privat

– Verdens kjedeligste skitur

Turistene fant ingen informasjon om turen de skulle begi seg utpå, ifølge Nilsen, som forteller at de hadde prøvd å tilegne seg kunnskap om Kautokeino-området på nett.

– Når du googler skitur i Finnmark så er det eneste du får er postruta mellom Jotka og Karasjok, over Iešjávri.

– Jeg syns det burde satses litt på for eksempel en informasjonsside der det står litt om hvordan det faktisk er der og hvordan man kan skaffe seg mer informasjon, slik at man får mer kunnskap før man drar på tur.

Mangler kunnskap

Nilsen tror at grunnen til at enkelte legger ut på slike skiturer er på grunn av at det er spennende og de føler seg eventyrlystne på det Finnmark har å by på.

– Og da kjøper de bare det utstyret de trenger og så bare flyr de dit, men de mangler jo grunnleggende kunnskaper, og har antakelig ingen formeninger om hvor hardt det er å være på fjellet.

– Ikke nok med engelsk

– Hvis det er slik at man ikke kan innhente slik informasjon om Finnmark og de utfordringene man kan komme opp i, så er det jo en veldig god idé som Jens Nilsen kommer med, sier Dag Røberg, leder i Finnmark Røde Kors.

Røberg sier videre at Røde Kors har sammen med Den Norske Turistforening utarbeidet nye fjellvettregler.

– Det første på disse reglene er at du skal planlegge turen og si ifra hvor du går. Og litt lengre ned finner du at du skal bruke kart og kompass, og at man alltid skal vite hvor man er.

Ifølge Røberg er det kanskje ikke nok med at eventuelle infosider kommer på engelsk.

– Jeg tenker at det iallfall må være på engelsk, men kanskje også på andre språk. Og ikke minst gjøres tilgjengelig, sier Røberg avslutningsvis.

Etter det NRK vet, går det nå bra med de to tidligere bortkomne turistene.