Her skal det brukes 330.000 kr pr. km for at folket skal få raskere nett

Kommunen punger ut, og håper samtidig på hjelp fra staten. – Nå er vi lei av å vente på bedre nettforbindelse, sier beboerne på den 33 km lange strekningen.

Frank Martin Ingilæ

Tanaordfører Frank Martin Ingilæ vil ha raskere nett.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Fra kommunesenteret Tana bru og nordover til Langnes er det 33 kilometer. Her er det 270 husstander. 150 av beboerne har skrevet under på et opprop hvor de krever sikrere og raskere nett.

– Vi vil ikke akseptere en ytterligere utsettelse av nettutbyggingen, skriver de til Tana kommune.

Nå vil kommunen bruke to millioner kroner av egne penger. Totalkostnaden er nesten 11 millioner kroner. Dette innebærer en utbygging for 330.000 kr pr. kilometer – eller 40.000 kr pr. husstand.

Artikkelen fortsetter under kartet

Bredbånd til 11 millioner

Bygger uansett

– Tilfredsstillende internettforbindelse er i dag like viktig som annen infrastruktur, som strøm, vann og vei, sier ordfører Frank Martin Ingilæ til NRK.

Torsdag skal kommunestyret ta stilling til den storstilte nettutbyggingen. Formannskapet støttet planene selv om rådmannen hadde gitt negativ innstilling. Kommunen regner med at en eventuell utbygger vil kunne bidra med 6,8 millioner kr. To millioner skal de søke fra Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som er underlagt Samferdselsdepartementet.

I år disponerer Nkom 110 millioner kr. Forrige gang det var mulig å søke om penger herfra, ble det søkt om 800 millioner kr.

– Dette forteller at det er altfor lite penger i forhold til hva behovet er, Hvis vi ikke får støtte må vi se om vi likevel får til noe utbygging av fiber, sier ordføreren.

I store deler av kommunen vil det aldri bli kommersielt lønnsomt å bygge denne infrastrukturen.

– Hindrer aktivitet

Nå forventer beboerne på strekningen fortgang. I et brev til Tana kommune skriver 150 personer at de frykter ytterligere forsinkelser.

– Dette medfører store problemer, og er til hinder for alle typer aktivitet som krever nettforbindelse. Tiltak som kan skape en positiv utvikling uteblir tross stort lokalt engasjement, heter det i brevet.

Det er store forskjeller mellom by og bygd når det gjelder bredbåndstilbud.

– Langt fra ferdig med utbyggingen

Bjørn Rønning i Norsk Fiberforum/IKT-Norge skriver i et blogginnlegg at 90 prosent har tilbud om høykapasitets bredbånd i byer og tettbygde strøk, mens for bygdesamfunn og spredtbygde strøk er tilbudet bare 23 prosent.

– Vi er langt fra ferdige med bredbåndsutbyggingen, og det kreves fundamentale grep for å bringe balanse i dette regnskapet. Og med tanke på hvor kostnadsintensivt det er å bygge høykapasitets bredbånd i distriktene, er det heller ingen enkle løsninger for å komme itu med utfordringen, skriver Rønning i innlegget (ekstern lenke).

Korte nyheter

 • NorthKid inn som erstatter

  Melodi Grand Prix er sterkt berørt av korona og på lørdag må NorthKid steppe inn for Subwoolfer i delfinale tre. Forhåndskvalifiserte Subwoolfer som skulle opptre med sin låt «Give That Wolf a Banana» førstkommende lørdag, men blir erstattet av NorthKid. De skulle etter den opprinnelige planen stått på scenen først om én uke.

 • 24.429 ođđa njoammuma

  Norggas lassánit koronanjoammumat sakka. Maŋimuš jándoris lea 24.429 olbmos duođaštuvvon korona, ja dát lea 9000 njoammuma eanet go mannan maŋŋebárgga. Maŋŋebárgga ledje 253 koronabuohcci buohcceviesuin.

 • Váilot jođánis-iskosat

  Máŋga suohkanis váilot dál jođánis iskosat. Dain ođđa njuolggadusain maid ásahedje mánnodaga, lea čállon ahte koronanjommon olbmuid lagasoktavuođat eai dárbbaš erremii, nu guhká go čađahit ieš-iskosa oktanuppelohkái beaivvi. Gaskavahkku rájes galget suohkanat juohkit nuvttá jođánis-iskosiid, muhto dain suohkanin gos leat váilugoahtán iskosat, doppe leat ásahan gáržžidemiid nuvttá juohkima hárrái.

  Hurtigtest