Vidda rundt på stemmesanking

Velgerne hans er spredt over hele vidda. Derfor nytter det ikke med stand i bygda. Flyttsamelistas Anders S. Buljo må oppsøke reineierne der de er.

Video Vidda rundt på stemmesanking

Vidda rundt på stemmesanking

I disse valgtider i Norge prøver politikere å være attraktive for velgerne. Men for Kautokeino Flyttsamelistes ordførerkandidat Anders S. Buljo nytter det ikke å stå på torget i Kautokeino, når velgerne er på vidda og på sommerboplassene ved kysten. Da er det bare å sette seg i bilen og kjøre dit velgerne er.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Vidda rundt på stemmesanking

Flyttsamelista kjører milevis for å sanke stemmer over hele Finnmarksvidda og også på kysten.

Foto: NRK

Valgkamp i andre kommuner

Denne dagen går turen til Sennalandet og Skaidi, som ligger 21 mil fra Kautokeino. Etter 19 mil stopper Buljo i Okselv på Sennalandet. Der møter han Nils Mathis Sara.

– God dag, Nils Mathis. Jeg deler ut program og lister, sier Buljo og hopper ut av bilen. – Det er langt å reise, og jeg skal helt til Gearretnjárga siida.

– Det må til hvis man vil bli ordfører, sier Nils Mathis Sara.

– Det gjenstår å se til etter valget, svarer Anders S. Buljo.

Vil bli ordfører

Anders S. Buljo fra Flyttsamelista

Flyttsamelistas Anders S. Buljo

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Flyttsamelista representerer folk i reindrifta, som er den største næringa i Kautokeino kommune med rundt 400 årsverk og en omsetning på mer enn 100 millioner kroner.

Anders S. Buljo fikk hele 27 prosent av stemmene ved siste valg for fire år siden. Flyttsamelista ble den største kommunestyregruppa, men har likevel sittet i opposisjon i kommunestyret. Nå vil Buljo bli ordfører og få innflytelse.

Foruten å skaffe reindriftsnæringa større innflytelse, er Anders S. Buljo også opptatt av andre saker i kommunepolitikken.

– Vi jobber med all politikk, ikke bare reindriftspolitikk, slik mange mener. Men det er viktig å vektlegge reindrifta fordi 40 prosent av Norges reindrift er i Kautokeino.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Flyttsamelistas Anders S. Buljo møter velgere

Flyttsamelistas Anders S. Buljo møter velgere

Foto: NRK

Vidda rundt

– God dag. Takk for sist, sier Buljo og hilser på potensielle velgere, mens han går mellom campingvogner og hytter.

– Man må vidda rundt for å finne velgerne, kommenterer han.

Reineierne har nesten ingen tid til pauser. Endelig finner han noen som har tatt seg en pause.

– Dette er nødvendig, og det har vært savnet ved tidligere valg at ordførerkandidaten er synlig og at vi får bli kjent med ham, sier Aslak Henrik Lango.

Må ta seg tid til å stemme

Når lista bare finnes i to kommuner og når velgerne befinner seg på vidda, er det en utfordring å få reinsamene ned til stemmelokalet. Anders S. Buljos største utfordring er tida. Reineierne må ta seg tid til å stemme.

– Høsten er en upassende tid fordi folk har mye å gjøre, med reinsamling og arbeid i gjerdet, sier Buljo, før han forter seg videre.

– Jeg skal rekke flere steder før valget, sier han smilende.