Hopp til innhold

Vant med årets første laks

Jan Tore Solbakken har grunn til å smile etter at han vant laksefiskekonkurranse med sin første laks for året.

Reportasje fra BeskánLuossaRock i Karasjok.

Jan Tore Solbakken følger spent med mens Johan Anders Bær kontrollveier laksen. Vekta viser nøyaktig 6,60 kg. Foto/redigering: Dan Robert Larsen

Den lokale storfiskeren Jan Tore Solbakken har i flere år bodd i Vadsø i Finnmark, men er opprinnelig fra Karasjok. Han lyktes å ta konkurransens første laks rundt en halvtime etter at konkurransen startet lørdag formiddag.

Storfangsten på 6,6 kilo ble tatt på flue like ved barndomshjemmet hans i Čuvgesnjárga, nærmere tre mil oppover Kárášjohka (elva) fra Karasjok sentrum.

– Dette er den første laksen jeg har fått i år. Nå håper jeg at det blir flere, sier mannen som har start nummer 1 i fiskekonkurransen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BeskánLuossaRock vinnnere

Glade BeskánLuossaRock-vinnere: (f.v.) Bjørn Hansen, Jan Tore Solbakken og John Åge Somby.

Foto: Torgeir Varsi / NRK

Fiskekonkurransen i årets BeskánLuossaRock ble avsluttet klokken 17.00 i dag. Vinner ble Jan Tore Solbakken med sin laks på 6.60 kg. Nummer to ble John Åge Somby fra Karasjok med en laks på 2,5 kg. Nummer tre ble Bjørn Hansen fra Hammerfest med en laks på 2,3 kg.

– Vi er glad for å få besøk

Bieskkenjárga er ei lita grend, som består av noen klynger med hus langs Kárášjohka. Til å ivareta og fremme grendas interesser er menneskene som bor her medlemmer av Bieskkenjárgga gilisearvi (Bieskkenjárga grendelag).

På midten og slutten av 1970-tallet ble det arrangert et skirenn som ble kalt «Bieskkenjárga sprinten». Biret Elle Láila, Laila Somby Sandvik var da en av ildsjelene bak skirennet.

Laila Somby Sandvik

Laila Somby Sandvik.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Folk i Bieskkenjárga har alltid likt at det er mye liv og at folk er i godt humør. Vi setter også pris på at folk kommer hit når vi inviterer dem. Det var spennende å arrangere «Bieskkenjárga sprinten», men nå er det en helt ny generasjon som har tatt over. De har nye ideer og måter å gjøre ting på, forklarer Laila Somby Sandvik.

Laila er dattera til den kjente joikeren Biret Elle Somby, som på 1970- og 80-tallet reiste rundt i verden med sin joik. I likhet med sin mor er også Laila glad i å joike.

Erik Enerud fra Brårud i Nes kommune i Akershus har gjort det til en tradisjon å reise til Karasjok om sommeren for å fiske laks.

For ham er det en selvfølge å delta i laksefiskekonkurransen.

Erik Enerud

Erik Enerud.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg håper selvsagt på å vinne, men det er ikke lett, innrømmer Enerud.

Han sier at det som taler til hans fordel er at han har fisket her oppe i flere år og at han kjenner til de beste kulpene.

– De beste kulpene er der nede, peker han og går der etter selv i helt motsatt retning. Før han forsvinner forteller han at alle laksefiskere må holde på noen hemmeligheter for å ha sjans til å ta laks.

Med fiskebåt langs elva

For å få et bedre innblikk i hvordan en laksefiskekonkurranse pågår, blir NRK Sápmis enmanns team med Torgeir Varsi og Johan Anders Bær med elvebåt oppover elva.

Varsi jobber til daglig som TV-fotograf i NRK Sápmi, mens Bær er reineier og joiker. Under fiskekonkurransen har de i oppdrag å påse at alt går rett for seg.

Det er 35 voksne deltagere og 23 deltagende barn å holde øye med.

– Vi har nettopp fått melding om at det er tatt en laks litt lenger oppe i elva. Nå kjører vi opp dit for å ta en titt på laksen og å kontrollveie den, sier Johan Anders Bær.

Kárášjohka er en forholdsvis grunn og svingete elv. Derfor er det viktig at den som fører båten kjenner til elva og vet hvor det er skumle steiner eller andre farer.

På denne turen er Varsi båtfører og Bær frontmann. Frontmannens oppgave er å holde utkikk etter eventuelle farer og gjøre føreren oppmerksom på disse.

Etter at vi har vært innom Čuvgesnjárga for å kontrollveie Jan Tore Solbakkens laks, går turen enda lenger oppover.

BeskánLuossaRock

Jan Arne Johansen, Steinar Haugen og Emil Reimer koser seg foran leirbålet.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Ved et leirbål møter vi Jan Arne Johansen fra Målselv, Steinar Haugen fra Gratangen og karasjokingen Emil Reimer. De betegner seg som tilskuere og gubber med gode kommentarer.

– Det er noen som roper at «du har en knute på fortommen», sier Johansen til øredøvende latter fra de andre to. Undertegnede må innrømme at han ikke helt skjønte denne vitsen, men så var den vel ment for et helt annet publikum.

Laksefiske på dagen, rocking om natta

I formiddag gikk startskuddet for den første BeskánLuossaRock, der det arrangeres laksefiskekonkurranse om dagen, og på kvelden braker det løs med konserter.

Den nystartede festivalen går av stabelen i Bieskkenjárga, to mil sør for Karasjok sentrum.

Johan Anders Bær

Johan Anders Bær.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Fiskekonkurransen for voksne startet klokken 11.00 og varer til klokken 17.00, og for barn varer konkurransen fra klokken 12.00 til kl. 14.00.

Hovedpremien for den som får den største laksen er en lávvu laget av en stor norsk produsent.

Om kvelden kan festivaldeltakerne høre på lokale helter fra Karasjok. På scenen står Intrigue, Felgen Orkester, Piera Balto, Johan Anders Bær, Nostalgija Gánddat og Biret Elle Láilá (Laila Somby Sandvik).

I tillegg blir det en «Upcoming Star», som er hemmeligholdt fra arrangørenes side og som skal være en gledelig overraskelse for publikum.

BeskánLuossaRock, laksefiskere

Det var mange ungdommer som deltok i den første utgaven av laksefiskekonkurransen i BeskánLuossaRock.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK