NRK Meny
Normal

Ikke fornøyd med erstatningen - tropper opp hos ministeren

Eldre samer som mistet skolegang under andre verdenskrig, er ikke fornøyd med ordningen med billighetserstatninger, selv om mange har mottatt erstatning.

Bjarne Håkon Hanssen og Anne Kirsten Sara Anti.

Sameminister Bjarne Håkon Hanssen skal møte samer som mistet skolegang (Her fra et møte i Karasjok).

- Vi vil forklare ministeren at det ikke er riktig å forskjellsbehandle de samiske søkerne. Noen får erstatning mens andre får avslag, sier leder for USKAV, Elmine Valkeapææ som håper på løsninger.

Uskav deaivvada sámeministtarin

 

I neste uke skal lederne for de to foreningene som representerer samene som mistet skolegang under annen verdens krig, treffe sameminister Bjarne Håkon Hanssen i Oslo.

- Det kom signaler om at billighetserstatningene ville bli på over 100.000 kroner, men det folk har fått er 70.000 kroner, mens andre ikke har fått noe, sier en litt frustert leder av USKAV i Kautokeino, Elmine Valkeapææ.

Aksepterer ikke

Sammen med lederen for Tapt Skolegang i Karasjok, Anne Margrethe Teigmo Guttorm, skal Valkeapææ forklare sameminister Bjarne Håkon Hanssen hva de synes om billighetserstaningsordningen.

- Noen har mottat erstatning på 70.000 kroner, mens andre som har samme dokumentasjoner, har fått avslag. Dette aksepterer vi ikke, sier Elmine Valkeapææ.

Noen krav

- Vi kommer med noen krav til statsråd Bjarne Håkon Hanssen på møtet vårt onsdag som vi håper regjeringen vil følge opp, sier Valkeapææ.

Statssekretær Berit Oskal Eira sier at kravene er økonomisk støtte til de to foreningene i Kautokeino og Karasjok. I tillegg ønsker de at det etableres et servicekontor for eldre samer.

- Jeg kan ikke si noe om hva regjeringen vil komme med eller om vi går med på kravene. Det vil bli tatt opp på det møtet, sier Berit Oskal Eira til NRK Sámi Radio.

Foreningene i Kautokeino og Karasjok har i over 20 år kjempet for erstatning for eldre samer som mistet skolegang under andre verdenskrig.