Urfolksstamme vil nekte å bygge Trumps mexikanske mur i sitt område

Nå kan Donald Trumps planlagte mur til den mexikanske grense få et digert hull på 120 km.

Mexico-grensen

I dag er det ikke noen særlige fysiske skiller i ved grensa mellom USA og Mexico. Mange steder finner du slike skilt.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

USAs påtroppende president, Donald Trump, har gjort ulovlig innvandring til et av hovedpunktene i sin valgkamp, og har beskyldt mexicanske innvandrere i USA for å være kriminelle narkosmuglere og voldtektsmenn.

Derfor lovet han under valgkampen at det skal bygges en høy mur langs grensen til Mexico, som Mexico skal betale for.

Nå kan dette valgløftet føre til en ny stor konflikt med landets urfolk. Tohono O’odham Nation vil nemlig nekte å la en slik mur bygges i deres område.

– Over mitt lik

Tohono O’odham Nation holder til i den sørvestre delen av Arizona i USA.

75 miles (120 km) av Tohono O'odham Nations landområde er en internasjonal grense med Mexico. Ledere for Tohono O'odham Nation arbeider for å hindre at Trumps mur noen gang blir bygget.

– Muren vil bli bygget over mitt lik, sier stammens nestleder Verlon Jose til Native News Online. Også Washington Post og Huffington Post omtaler denne historien.

Donald Trump

Donald Trump får det ikke lett når han skal virkeliggjøre løftet sitt om å få bygget en høy mur ved grensen til Mexico.

Foto: Evan Vucci / Ap

– Jeg ønsker ikke å dø, men jeg ønsker å jobbe sammen med folk slik at vi virkelig kan beskytte hjemlandet til dette stedet de kaller USA. Ikke bare for våre folk, men for det amerikanske folk, utdyper Verlon Jose sitt standpunkt overfor Native News Online.

Tohono O’odham Nation er føderalt godkjent som stamme og har rundt 28.000 medlemmer. Verlon Jose sier at stammen er klar til å diskutere muren med Donald Trump etter at han har overtatt som president.

Men svaret til stammen er gitt på forhånd.