Hopp til innhold

Dette har Trump sagt han skal gjøre som president

Mye er sagt om og av den nye presidenten i USA, men hvilken politikk Donald Trump vil føre, er høyst usikkert.

Donald Trump

SE VIDEO: Donald Trump lover å bygge en skyhøy mur mot Mexico for å hindre at flere meksikanere tar seg ulovlig inn til USA.

Mantraet i Trumps kampanje er at han skal gjøre «USA great again», men politikken kan sies å ha havnet i skyggen av overgrepsanklager, skandaler og skittkasting i valgkampen.

Mange er usikre på hvor mye av Trumps retorikk som blir til faktisk politikk. Han har kommet med få detaljer og flere selvmotsigende uttalelser om hvordan han skal styre, skriver Reuters.

Her er noe av det Trump har sagt i valgkampen om hvordan hjemlandet skal gjenreise sin storhet.

1. Bygge mur mot Mexico

Trump har gjort ulovlig innvandring til et av hovedpunktene i sin valgkamp, og har beskyldt mexicanske innvandrere i USA for å være kriminelle narkosmuglere og voldtektsmenn.

2. Truer med å trekke USA ut av Nato

Først foreslo Trump å stenge alle muslimer ute fra USA. Dette gikk han senere tilbake på.

3. Byr på handelskrig, straffetoll og forkastet klimaavtale

Trump har lovet å stramme inn handelen med utlandet og bruke høye tollsatser for å beskytte amerikansk industri mot internasjonal konkurranse.

4. Skal skrote helseforsikring

  • Trump har i valgkampen sagt at han skal bytte ut Barack Obamas helseforsikringsreform, Obamacare med noe «fantastisk og vakkert». Helseforsikringen dekker 20 millioner mennesker. Hva alternativet er, har han ikke sagt noe om.
  • Han har også sagt at han skal sørge for at hans motkandidat, Hillary Clinton, settes i fengsel etter avsløringen av at hun hadde brukt en privat epostserver i sin tid som utenriksminister. Etterforskningssaken ble henlagt av FBI.
  • Som president kan Trump påvirke sammensetningen i landets øverste domstol, Supreme court. I hans presidentperiode skal han minst utnevne én dommer, men flere stillinger kan åpne seg. Trump har tidligere sagt at han kommer til å utnevne dommere som opphever den kjente dommen kalt «Roe vs. Wade,» som gir kvinner rett til abort.
Donald Trump presenterte i kveld utenrikspolitikken USA vil føre dersom han blir president.

SE VIDEO: Donald Trump presenterte i april sin utenrikspolitikk.

– Har sagt mye selvmotsigende

Flere USA-eksperter NRK har snakket med, tror Trump kommer til å moderere seg når han nå skal innta Det hvite hus. Allerede i sin seierstale som nyvalgt president understreket Trump at han skal være en president for alle.

– Vi kan nok vente oss at han blir en annerledes president, men han er jo ikke den galningen som han ofte presenteres som. Han er en forretningsmann, som nok kan dette med å forhandle seg fram til et resultat, sier professor i statsvitenskap ved NTNU, Torbjørn Knutsen.

Ifølge Knusten vet vi lite om hva Trump faktisk står for politisk.

– Han har sagt så mye rart og selvmotsigende. F.eks. var han mot den amerikanske invasjonen av Irak, men senere sa han at USA må stå der lenger.

Professoren sier i NRK Nyhetsmorgen at det er lite kjent hvilke rådgivere og personer han ønsker å ha med seg i administrasjonen. Knutsen tror likevel det republikanske partiet kan stille seg bak både skattepolitikken, abortpolitikken og våpenpolitikken som Trump har gitt uttrykk for.

– Hvis vi skraper av noe av retorikken hans og ser på hva han står for politisk, så ser vi det republikanske grunnfjellet hos ham, sier Knutsen, som tror det derimot kan by på problemer i innvandrings- og utenrikspolitikken.

SISTE NYTT

Siste nytt