Ung frivillig miljøforkjemper drept i bakholdsangrep

Mens urfolkslederne fra Brasil var på reise i Europa om å fortelle om den alvorlige situasjonen i hjemlandet, skjedde det som ikke skulle skje.

Dame leser fra en dokument

STANS: Sonia Guajajara leder for APIB (Organisasjon for urfolk i Brasil) sier situasjonen i Brasil forverrer seg stadig. Bildet er tatt i sammenheng av en av flere demonstrasjoner tidligere i år.

Foto: Kamikia Kisedje

– Det er på tide å stanse dette folkemordet, stopp blodbadet mot vårt folk!

Det skrev leder av APIB, organisasjonen for urfolk i Brasil, Sonia Guajajara på Twitter. Da hun var på reise fikk hun den fryktelige beskjeden om at folket hennes, Guajajara-folket hadde blitt angrepet.

Den unge frivillige miljøforkjemperen Paulu Paulino Guoajajara ble drept, og flere skal være skadd.

Ble drept da han forsvarte området sitt

Om natten brøt illegale tømmerhoggere inn på området til Guajajara-folket i Amazonas i Brasil. Paulo Paulino Guajajara var miljøforkjemper og jobbet frivillig for å beskytte folket sitt da han ble skutt i ansiktet og drept under angrepet.

Mann fra Brasil ser rett inn i kamera.

DREPT: Den unge miljøforkjemperen, Paulo Paulino Guajajara har siden 2012 vært leder for skogvokter gruppen «Forrest Guadians».

Foto: Patrick Raynaud

Guajajara ledet en miljøverngruppe som jobbet for å beskytte Arariaboia urfolksreservatet for nettopp angrep mot illegale tømmerhoggere.

Under angrepet ble det skuddveksling, der også urfolksleder og skogvokter Laércio Guajajara vel skadet. Han ble sendt til sykehus og er i stabil tilstand. Det sies at en tømmerhogger også skal være drept, men er fortsatt savnet.

Regjeringen har urfolksblod på hendene

Sonia skriver i en pressemelding for APIB-organisasjonen at hun er i dyp sorg. Guajajara var nylig på besøk i Norge.

En dame og en mann sitter ved et bord

Sonia Guajara sammen med en annen urfolksleder på møte i Oslo tidligere denne uken.

Foto: Jon Storseter / Regnskogsfondet

Hun og sju andre urfolksledere er for tiden på reise i Europa. Der de blant annet vil gjøre folk oppmerksom om situasjonen i Brasil.

Guajajara holder regjeringen til Bolsanaro ansvarlig for hendelsen.

– Bolsonaros regjering har urfolksblod på hendene, den økende volden i urfolksområder er en klar refleksjon av deres hat, sier hun i pressemeldingen.

Situasjonen har forverret seg

Justisministeren i Brasil, Sérgio Moro, skriver på Twitter at det føderale politiet etterforsker hendelsen.

Brasisl justisminister Sergio Moro er i hardt vær

Sergia Moro, justisminister i Brasil.

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

– Vi vil ikke spare på noe for å få de ansvarlige for dette alvorlige lovbruddet stilt for retten.

APIB organisasjon melder at i år har det kommet 160 anmeldelser om angrep på urfolksområder i løpet av de første ni månedene Bolsanaro ble valgt. Det er dobbelt så mange som i fjor.

Urfolk mot politi i Brasil

KONFLIKT: Ifølge urfolket i Brasil er konfliktnivået høyt og voksende. De mister mer og mer områder til blant annet tømmerhoggere.

Foto: Picasa / Picasa

Ifølge organisasjonen Global Witness, ble 164 miljøforkjempere drept på verdensbasis i 2018. Brasil sies å være et av de farligste landene i verden å være miljøforkjemper i.

Ellen Hestnes Ribeiro, leder av Regnskogfondets Brasilprogram bekrefter at det er økende konflikter i Brasil.

En kvinne ser inn i kamera og smiler

Ellen Hestnes Ribeiro, er leder av Brasil-programmet i Regnskogsfondet.

Foto: Regnskogsfondet

– Det er åpenbart at situasjonen for urfolk i Brasil er forverret i løpet av den siste tiden. Vi hører om økt antall ulovlige invasjoner i deres områder, og erfarer et forsterket konfliktnivå.