Hopp til innhold

Urfolk krever Gaddafis avgang

Tuaregene i Libya krever en slutt på diskriminering mot dem og vil ha en større del av landets naturrikdommer.

Tuareger på kamelryggen

Tuaregene godtar ikke lenger å bli undertrykket av Gaddafis regime.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

De libyske tuaregene godtar ikke lenger diskrimineringen av dem og de vil ha større innflytelse over olje-og gassproduksjonen på deres land.

– Det er Ikke bare de etniske gruppene øst i landet, men også tuaregene som bor langt sør i Libya har sluttet seg til opprøret mot Gaddafi, opplyser Afrika-korrespondent av Selskap for truede folkeslag (Gesellschaft für bedrohte Völker), Ulrich Delius i Göttingen til foreningens hjemmeside .

Demonstrasjoner i forrige

Siden begynnelsen av forrige uke har tuaregene deltatt i flere demonstrasjoner i byene Ubari Ghat hvor de krever Gaddafis avgang.

Om lag en tredjedel av Libyas olje og naturgass ligger i tuaregenes område.

Silvio Berlusconi og Moammar Gaddafi

Italias statsminister Silvio Berlusconi og Libyas diktator Moammar Gaddafi.

Foto: ABDEL MAGID AL FERGANY / AP

Tuaregene krever ikke bare Gaddafi-klanens avgang, men også anerkjennelse av sin kultur og tradisjoner.

De vil bli behandlet som andre borgere, og krever en slutt på arabiseringen.

Gaddafi har konsekvent benektet eksistensen av disse urfolkene Libya. Av et nytt demokratisk lederskap i landet, forventer de sin anerkjennelse som urfolk i Libya og respekt for sine rettigheter.

Tuareger på Gaddafis side

Tuaregene er kjente som gode krigere. Derfor ble mange unge fra Mali og Niger, som på 1970- og 80-tallet flyttet til Libya, rekruttert til en sikkerhetsstyrke kalt "Den islamske legion" (Islamic Legion).

Denne styrken er bygd etter samme modell som den franske Fremmedlegionen. Flesteparten av disse er etniske tuareger.

Tuareg-bønder

Illustrasjonsbilde av tuareg-bønder.

Foto: ISSOUF SANOGO / Afp

Tuareg-politikeren Ibrahim Ag Mohamed Assaleh fra i Mali opplyser til The Associated Press at det for tiden er rundt 16.000 tuareger i den libyske sikkerhetsstyrken. Disse er hovedsaklig i hovedstaden Tripoli og i byen Sabha.

Øyenvitner i Libya rapporterer at disse styrkene skyter på opprørerne og at flere av dem er blitt tatt til fange av anti-Gaddafi styrker.

Gaddafi har lange tradisjoner med å destabilisere Afrika, og han har blant annet støttet militante grupper i Chad og i Darfur-regionen i Sudan.

– Han er en mann som liker å ødelegge. Og han liker også å tenne opp under konflikter, og ofte er disse startet av ham selv, forklarer Suliman Baldo, direktør for "The Africa program for the International Center for Transitional Justice".

1,25 millioner tuareger

Tinariwen

Ørkenrockerne i Tinariwen fra Mali er de mest kjente tuaregene i verden. De har blant annet spilt på Riddu Riđđu.

Foto: Thomas Dorn

I følge Wikipedia er tuaregene opprinnelig et berbersk nomadisk folk som utvandret fra det nordlige Afrika (trolig Libya) til Sahel-området på 400-tallet etter Kristus.Tuareger flest er muslimer.

Det folket vi i dag kaller tuareger snakker et språk som kalles tamasheq, som er en av fem grunnleggende dialekter i den berberske språkgruppen.

Alt i alt teller tuaregene cirka 1,25 millioner mennesker, hvorav cirka 700.000 har tilhold i Niger og cirka 350.000 i Mali. De resterende fordeler seg stort sett på landene Algerie, Tunisia, Libya med cirka 60.000 og Burkina Faso med cirka 140.000. Tuaregenes skriftsystem kalles Tifinagh.

Fra 1916 har tuaregene gjort fire væpnede opprør enten i Mali eller Niger, eller i begge land. Disse opprørene skjedde i 1916-1917, 1961-1964, 1990-1995 og 2007-2009.



Korte nyheter

  • Nesseby mener kvotemeldinga svikter fjord- og kystfiskere

    Kommunestyret i Nesseby stiller seg bak fiskerne som aksjonerer langs kysten. Det skriver de i en pressemelding.

    – Etter kommunestyret mening, svikter kvotemeldinga kyst- og fjordfiskerne. For fiskerne i vår kommune, betyr kvotemeldinga at inntektsgrunnlaget reduseres kraftig. Inntektstapet er så dramatisk at det er fare for konkurser for mange fjord- og kystfiskere, og dette bekymrer kommunestyret i Unjárgga gielda/Nesseby kommune.

    Kommunestyret støtter fiskerne som i dag aksjonerer mot den manglende omfordelinga av fiskeressursene som kvotemeldinga legger opp til.

  • – Duohtavuohta lea justa dego filmmas «Suoládeapmi»

    Länstidningen Östersund njunuščálli, Liss Jonasson, cuiggoda otná áviissas vašširihkkosiid sápmelaččaid vuostá.

    – Duohtavuohta lea justa dego «Suoládeapmi»-filmmas - vašširihkkasiid ferte vuostálastit buorebut, čállá Jonasson.

    Njunuščálli vuolggasadji lea Netflix-filmen «Suoládeapmi», gos váldoolmmoš Elsa mánnán oaidná go bahádahkkit goddet bearraša misiid.

    Dát vašširihkus šaddá sutnje trauman bajásšattadettiin,

    – Duohtavuohta lea dego «Suoládeapmi»-filmmas. Dat duođaštuvvo raporttas vašširihkkosiin sámiid vuostá. Raporta almmuhii Brottsförebyggande rådet, Brå, gieskat. Raporta addá sevdnjes muhto duohta gova das man viiddis ja duođalaš vašši šámiid vuostá duohtavuođas lea, čállá Jonasson.

    Son oaivvilda, ahte dat mii boahtá ovdan kártemis lea ilgat.

    Vašširihkkosat dáhpáhuvvet dadjat buot birrasiin gos sámit leat - skuvllas, bargosajis, gilážis, neahtas. Vaši roavisvuohta sáhttá leat máŋggalágán. Sáhttá lea cielaheamis gitta njuolgga goddináitagiidda. Sabotáša ja veahkaváldi bohccuid vuostá maid dáhpáhuvvá.

    Govas lea Simon Issát Marainen, gii neavttaša Olle.

    Les på norsk

    Scene fra Netflix-filmen Stjålet, Suoládeapmi, Stolen, Stöld
    Foto: Netflix
  • Millionstøtte til Varangerfestivalen

    Stiftelsen Heia Vadsø har fordelt nær 3,3 millioner til det lokale kultur- og idrettslivet. Den største potten går til Varangerfestivalen, som får 1.070.000 kroner til drift.

    Andre store mottakere er IL Norild, Polarstjernen, Vadsø kunstforening og Golnes bygdelag. I alt er 38 små og store tiltak tilgodesett.

    Stiftelsen deler ut støtte to ganger i året. Den er opprettet etter at Sector Alarm-gründer Jørgen Dahl ga 100 millioner i gave i 2021.

    Konsert med CC Cowboys, Varangerfestivalen 2014
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK