NRK Meny
Normal

– Folk frykter Gaddafi vil bombe

Folk i Bengazhi sier de frykter bombeangrep mot byen hvis ikke Gaddafi snart går av. Samtidig sier en libysk jagerflyger til NRK at de militære planlegger å bombe Gaddafis base.

Sidsel Wold i Benghazi

VIDEO: NRK fikk bli med folk i Benghazi rundt i byen. (Foto: Mohammed Alayoubi)

Sidsel Wold og Mohammed Alayoubi i Libya
Foto: NRK

Folkeopprøret i Libya kommer stadig nærmere Gaddafis siste bastion, hovedstadenTripoli.

Opprøret mot Gaddafi har pågått siden 17. februar, og store deler av landet er allerede utenfor hans kontroll.

– Gal nok til på bombe

– Folk er rasende og nervøse for at Gaddafi fortsatt sitter. For et par dager siden snakket man om bare timer før han ville gå av, sier NRKs Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold som befinner seg i Benghazi.

– Folk her i Benghazi sier de svært glade for å være fri, men de frykter at Gaddafi kan engasjere østeuropeiske piloter for å komme hit og bombe.

Benghazi

Folket i Benghazi har tatt kontroll over regimets våpenlagre i byen.

Foto: Kevin Frayer / Ap

Wold forteller om er en underlig stemning i byen.

– Jeg hører mange skuddsalver, men det er såkalt vennlig skyting. Frivillige ungdommer har meldt seg til hæren som har desertert. Folk mener Gaddafi er gal nok til å bombe Benghazi.

– I byene Tobruk og Al Baida, som vi har vært innom, er folk mer avslappet enn her, hvor man er redd for at dette trekker ut og hva som venter underveis.

– Når slagene om de store viktige byene i nærheten av Tripoli avgjøres, vet vi mer om når vil løpet være kjørt for Gaddafi, sier Wold.

Vil angripe Gaddafi

En jagerflyger fra det libyske flyvåpenet forteller til NRK at flyvåpenet og marinen nå sammen planlegger hvordan de skal få en slutt på Gaddafis tid ved makten.

– Vi vil bombe området rundt Gaddafis base for å gi ham et klart signal og vise at vi mener alvor, sier flygeren, som har valgt folkets side og ikke lenger tar imot ordre fra regimet.

Men han bærer fortsatt siin olivengrønne uniform.

– Bare når folket har omringet Babel Asia-fortet til Gaddafi vil han gå av, mener flygeren.

– Hele hæren har gått over til folket.

– Det begynte den dagen ungdom kastet stein på Gaddafis soldater, og disse skjøt med skarpt tilbake. Vi ble redde for ungdommen og gikk over til deres side for å beskytte dem, sier han.

Hæren i Libya består kun av rundt 40.000 mann. Til gjengjeld er det langt flere i spesialbataljoner som sorterer under Gaddafis to sønner Khamis og Mutassim samt såkalte revolusjonskomiteer.

Video Sidsel Wold om Libya fra Morgennytt

VIDEO: Sidsel Wold med siste nytt fra Libya.

Irak som skrekkeksempel

USAs utenriksminister Hillary Clinton sier at amerikanske myndigheter er klare til å gi «enhver type assistanse» til libyerne som forsøker å styrte Muammar Gaddafis regime.

Men forslaget har ikke blitt mottatt med entusiasme i Libya.

– Da USA sa de ville innføre demokrati i Irak så folk hva som skjedde. Irak står som et skrekkeksempel for alle arabiske land. Libya vil greie seg selv, står det på mange plakater her, forteller Sidsel Wold.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt