Ungdom med selvmordstykke

Onsdag har Tana kulturskole premiere med sitt stykke om selvmord. – Et vanskelig tema som har krevd store forberedelser, forteller instruktør Ebba Joks.

Fra forestillingen "Blå himmel, grønn skog"
Foto: Kulturskolen i Tana

GULDAL: TEÁHTERBIHTTÁ IEŠSOARDIMA BIRRA

Teahterjoavkku bagadalli Ebba Joks

INSTRUKTØR EBBA JOKS

Foto: Ánne Olli / NRK

– Jeg hadde mange runder med leger, psykiatere, psykologer og andre fagfolk, før vi bestemte oss for temaet. Deres råd var entydig; det er viktig å snakke om selvmord, forteller Joks.

13 ungdommer fra Tana har vært med på å sette opp forestillingen "Blå himmel, grønn skog" av Bjørn Teigen.

Landsomfattende prosjekt

Tana ungdom spiller "Blå himmel, grønn skog"
Foto: Kulturskolen i Tana

De er med i et landsomfattende prosjekt som kalles for DUS (Den unge scenen). DUS ble opprettet i 2003 for å heve nivået på ungdomsteater i Norge, og bestiller og utvikler sceniske tekster skrevet for ungdom, som fremføres av ungdom.

Det arrangeres festivaler i syv deltakende regioner, og en nasjonal festival i Oslo for utvalgte grupper.

– Dette er stort

I år blir det gjennomført åtte regionale festivaler. Hålogaland Teater er med som ny partner i DUS, og de er først ute med regional festival i denne DUS-runden. Den går av stabelen i Tromsø 20-22. februar. Her skal sju grupper vise sine forestillinger. Og blant disse er teatergruppa fra Tana.

– Dette blir stort, og vi gleder oss enormt, sier Ebba Joks.

Egenkomponert musikk

Helge A. Ravna og Andreas Gundersen, Tana

MUSIKK-KOMPONISTER: Helga A. Ravna og Andreas Gundersen

Foto: Kulturskolen i Tana

Seks elever er skuespillere, fem er dansere og to er komponister og musikere.

– Vi er utrolige heldige som har eminente unge musikere Helge A. Ravna og Andreas Gundersen med oss. Helt siden oktober har de jobbet med å komponere egen musikk som er av slik kvalitet at det i seg selv gjør forestillingen verd å se, forteller Joks.

Starter med begravelse

I forestillingen møter vi fem venner som står igjen etter en begravelse. De har nettopp sett kisten med Ine bli senket ned i graven. Før var de seks, nå er de fem.

Ine ble funnet livløs i en elv. Hun hadde på seg en hvit kjole. Rundt halsen hadde hun kjedet de fem ga henne i bursdagsgave. Alle andre har dratt fra begravelsen, men de står igjen. De står igjen fordi de ikke helt kan forstå at Ine er død. Ine som var god i alt og som var så rask på 60 menteren er borte.

Fagfolk til stede

– Både før og etter forestillingen blir det fagfolk til stede for samtaler for de som måtte ønske det. Disse er kommunelege Sigrunn Winterfelt, psykiatrisk sykepleier Annie Henriksen og Yngve Johansen som er prosjektleder i selvmordsprosjektet "Åpenhet og nærhet", forteller Ebba Joks.