Hopp til innhold

Trodde ikke det fantes urfolk som ikke sulter

GUATEMALA (NRK): Da Aura Lolita Chavez Ixcaquic besøkte Sápmi var det spesielt én ting hun lurte på – svaret hun fikk ga henne en overveldende følelse av håp.

I en trang gate med en rød mopedbil og en liten gutt som bærer ved på ryggen

I Guatemala lever en stor del av urbefolkningen i ekstrem fattigdom, som denne gutten som er på vei for å selge ved på markedet i San Juan Sacatepequez. At det finnes urfolk som samene, som ikke lider av sult, gir håp til urfolkets ledere.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– En av plassene jeg besøkte spurte jeg om hvor stor andel av det samiske folket som sulter eller lider av at de er underernærte. Da svarte dem; ingen, forteller Aura Lolita Chavez Ixcaquic til NRK.

Chavez er en av lederne til Maya K'iche folket i Guatemala. Hun har besøkt Sápmi og Sametinget. Da hun fant ut at det finnes urfolk i verden som ikke lider av sult eller underernæring fikk hun denne reaksjonen:

– Det gir oss ett enormt håp. Tenk at det er mulig at urfolk ikke trenger å sulte, helt fantastisk.

Samme folkevekkelse som i Sápmi

Flere av lederne deres har oppigjennom besøkt Sápmi og Sametinget. De har vært der for å lære hvilke prosesser det samiske folk har gått igjennom for å være der de er i dag, og også lært samene om sine egne prosesser.

Mayakvinnen Aura Lolita Chavez Ixcaquic sitter og ser på sin laptop

Maya K'iche leder Aura Lolita Chavez Ixcaquic i dyp konsentrasjon under mayarådets møte i Panajachel. Hun ble inspirert da hun besøkte Sápmi.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Nå vil mayaene sammen med de tre andre urfolksgruppene i Guatemala stille til parlamentsvalget.

Og som i Sápmi så er det inngrep i sårbare naturområder i Guatemala som har innledet en bevegelse for å styrke rettighetene til urfolk.

– Jeg vet at i Sápmi så var et vannkraftprosjekt som førte til en vekkelse av det samiske folket, og det er jo veldig likt vår kamp, forteller Chavez Ixcaquic.

Hun sikter til Altasaken, som kjent kulminerte i at man i dag har Sameting i Norge, Sverige og Finland.

– Vi kommer definitivt til å stille til valg i år

Med inspirasjonen de har fått fra blant annet Sápmi har «Consejo del Pueblo Maya» (CPO), mayafolkets råd, lagt en parlamentarisk strategi.

En annen av K'iche folkets ledere – Benito Morales har også besøkt Sápmi, og han sier følgende om deres ambisjoner:

– Vi kommer definitivt til å stille til valg i år. Det blir enda en av veiene vi vil gå for å sikre at alle av landets beboere har de samme rettighetene, for slik det er nå blir ikke urfolkets meninger tatt hensyn til.

Korte nyheter

  • Arvedálki sáhttá dagahit ahte Norway Cup ferte maŋidit čiekčamiid

    Les på norsk.

    Olu arvi Oslo guovllus dagaha váttisvuođaid Norway Cupii. Vuosttaš čiekčamat mat galget álgit sotnabeaivve, soitet dál maŋiduvvot.

    – Mii čuovvut dárkilit mielde ja fertet árvvoštallat fertejit go čiekčamat maŋiduvvot. Lea dálki mii dál stivre min, dadjá Norway Cup sadjásaš váldočálli Marthe Bøhler NTB:i.

    Jus maŋidit čiekčamiid, de sirdojuvvojit čiekčamat sisa ja ođđa áiggit almmuhuvvojit go leat gárvásat.

    Paráda ja rahpančájálmas lávvordaga lágiduvvo nu go dábálaččat.

  • Offroad Finnmark vurderer ekstra tiltak på grunn av sydenvarme

    I en pressemelding skriver Offroad Finnmark at ledelsen vurderer å sette opp en vannstasjon på toppen av fjellet etter at deltakerne har klatret flere høydemeter fra Alta sentrum.

    – Deltakerne er forberedt på det meste, som mygg, uvær, snø, kulde og at det kan bli veldig varmt. Men en slik temperatur vil nok være utfordrende for mange, sier leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen, i pressemeldingen.

    Ifølge han vil det derfor bli lagt inn en egen seanse omkring varme og væskeinntak under kveldens ryttermøte.

    – Våre rittledere vil informere om hvordan deltakerne må sikre seg vann underveis i rittet, ved de forskjellige elvene og bekkene som de passerer.

    Offroad Finnmark går av stabelen lørdag.
    Foto: Anders Abrahamsen