To kvinner kledde seg ut som eldre bestemødre for å få covid-19 vaksine

De lurte seg forbi nasjonalgarden utkledd som pensjonister for å bli vaksinert mot covid-19, men ble tatt når de skulle snike til seg den andre dosen.

En vaksinatør i Bodø kommune trekker opp en dose vaksine tirsdag 2. februar.

De to kvinnene i Florida utga seg for å være eldre enn de egentlig er, for å skaffe seg covid-19 vaksinen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Tørsten etter vaksine ble etterhvert uholdbar for to kvinner i Florida, USA.

Onsdag, for en uke siden tok kvinnene i bruk ekstreme tiltak for å få sin andre injeksjon av de mest ettertraktede medisindråpene på markedet, melder Washingtonpost (ekstern lenke med video av hendelsen).

– Vi oppdaget et par unge kvinner som hadde kledd seg ut som pensjonister for å få tak i vaksinen, sa doktor Raul Pino, direktør i Florida departementet for helse i Organge County i en pressekonferanse torsdag forrige uke.

Myndighetene gir vaksiner kun for den eldre befolkningen og operer med 65 års aldersgrense.

Kvinnene som er henholdsvis 44 og 34 år ble oppdaget fordi de la merke til avviket på bursdagsdatoene oppført i førerkortene.

– Vi vet ikke hvordan de klarte å lure til seg den første dosen, sa doktor Pino.

Når personalet på stedet la merke til avviket med bursdagene som er oppført på førerkortet, ble kvinnene, 44 og 34, henvist til varamedlemmer, som ga ut advarsler mot dem, sa Orange County Sheriff's Office.

Begge kvinnene er yngre enn 45 år, men kledde seg ut slik at de fremstod eldre enn 65 år. De skjulte huden med hansker og hadde på seg briller for å lure seg forbi Florida nasjonalgarden som holdt vakt på vaksinestasjonen, melder helsepersonell i området til The Press Democra avisa (ekstern lenke).

Jukset til seg urfolksvaksine

For en måned siden ble også et rikt og velstående par tatt for å jukse til seg vaksine. De tok fly til en urfolks landsbygd i Yukon i Canada, og utga seg for å være lokale arbeidere, opplyser kanadiske helsemyndigheter. Det var CBC som først uttalte den hendelsen (ekstern lenke).

Paret skal heller ikke ha opprettholdt Kanadas 14-dagers karanteneregler.

Ifølge samfunnstjenesteminister i Yukon, John Streicker, skal paret ha benyttet seg av en mobil vaksinestasjon.

Beboerne i Yukon er prioritert vaksinering, blant annet fordi de er mer sårbare for viruset. I tillegg er nærmeste sykehus flere timer unna.

Ifølge CBC skal paret ha spurt om transport til flyplassen etter vaksineringen, som vekket mistanke hos personellet. De ble deretter stoppet på flyplassen av politiet. Paret må betale en bot på rundt 4200 kroner hver for blant annet brudd på karantenereglene.

Ikke første gang det skjer

I Florida, USA, skal også en eldre mann ha forsøkt å vaksinere seg, med navnet til sin far, sa Raul Pino, direktør i Florida departement for helse i Orange County.

Kvinnene som ble stoppet da de forsøkte å få andre dose av covid-19 vaksinen er ikke anmeldt for hendelsen. Sikkerheten på stedet ble økt i kjølvannet av hendelsen, sa Kent Donahue, talsmann for helsedepartementet.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 16.04.2021
3 918
Smittede siste 7 dager
242
Innlagte
708
Døde
1 025 429
Vaksinerte