NRK Meny
Normal

Tar over SPR fra sommeren av

Det finske sametinget ønsker å ha en ny president på plass før de vil ta over ledelsen av Samisk parlamentaris råd.

Tiina Sanila-Aikio i det finske sametinegt.

Tiina Sanila-Aikio og Per Mikael Utsi på SPR plenumsmøtet i Oulu.

Foto: Vesa Toppari / YLE

Representanter fra det norske, finske og svenske sametinget var samlet til SPR plenumsmøte i Oulu i Finland, hvor plenumsmøtet gikk inn for at Sametinget i Finland overtar ledelsen av SPR fra sommeren av.

Det finske sametinget kunne ikke ta over ledelsen nå, fordi ordføreren i Sametinget i Finland, Klemetti Näkkäläjärvi (54), i forrige uke ba om å kunne fratre både stillingen som ordfører og alle andre verv i Sametinget, noen han nå har fått innvilget.

– Må få tid på seg

Det svenske sametinget vil ha ledervervet i Samisk parlamentarisk råd frem til sommeren, men etter det skal

– Når vi ikke får valgt en ny ordfører for Sametinget før i neste uke, valgte vi å be om at vi ikke overtar ledelsen av SPR før til sommeren, sier Tiina Sanila-Aikio til Yle Sápmi.

Sanila-Aikio, som er første varaordfører i det finske sametinget, mener den nye ordføreren må ha litt tid på seg før vedkommende også skal ta over som leder av Samisk parlamentarisk råd.

– Språkarbeidet viktig

Tiina Sanila-Aikio sier til Yle Sápmi at det finske sametinget ser på språkarbeidet som svært viktig og samarbeidet skal fortsette.

– Giellagáldu prosjektet må fortsette og nå må vi jobbe for at den økonomiske biten faller på plass, avslutter Sanila-Aikio

.

SPR plenumsmøte Oulu

SPR plenumsmøte i Oulu, hvor de gikk inn for at det finske sametinget fra sommeren av overtar ledervervet.

Foto: Vesa Toppari / Yle

Blir jubileums plenum

SPRs neste plenumsmøtet blir 6.- 7. februar 2017 i Trondheim, hvor man skal ha 100-års jubileum for det første samiske riksmøtet som var i Trondheim i 1917.

Sametingspresident Aili Keskitalo inviterte alle med på feiringen av 100-års jubileet i Trondheim, men sier til Yle Sápmi at dette er en hendelse for samer i fire land, derfor bør den markeres i hele 2017.

- Vi har starter jubileumsplanleggingen, derfor ønsker jeg at samiske institusjoner og organisasjoner ønsker å være med, sier Keskitalo.